sumoto_leden



Velký okruh Evropou aneb cesta do Andorry

Kapitoly článku

6. Den   Gwatt (CH)  -  Megéve (F)           najeto 230 km

Na dnešní den jsme se obzvlášť těšili, protože nás čeká návštěva a exkurze v čokoládovně Nestlé ve městečku Broc v kantonu Fribourg.Vstupné stojí 10 CHF na osobu a můžete si vybrat ze tří řečí: Němčina, Angličtina, Francouzština. Volíme angličtinu a pokračujeme dál. Exkurze probíhá za pomoci výkladu z reproduktorů a automaticky otevíraných dveří do jednotlivých místností. Dozvíte se o historii čokolády, jak byly přivezeny čokoládové boby a další zajímavosti. Následuje ukázka výroby čokolády a na závěr tolik očekávaná ochutnávka. V poslední místnosti  byly na stole nachystané tácky s různými druhy čokolády (mléčná, oříšková, hořká) včetně pralinek,  teré se dávají do bonboniéry. Musím říct, že při posledním kousku už mi lezly oči z důlků a to mám čokoládu hodně rád! Nutno zmínit, že degustace je neomezená, takže kolik sníte, tolik sníte. Nikdo nás nevyhazoval, takže se dá každý kousek pěkně vychutnat. Na konci je hala kde se dá čokoláda zakoupit, ale protože na motorce už moc místa není, tuto možnost vynecháváme a hodně přeslazení pokračujeme dál. V původním plánu byl nocleh poblíž města Montreux,  ale měníme plány a pokračujeme do Francie. Překračujeme hranice v horách za městem Martigny a za chvilku vidíme před sebou Mont Blanc. Tam nám taky vypovídá službu navigace kde, jak se později ukázalo, odešla koncovka do zapalovače k nabíjení. Podle mapy pokračujeme do krásného, malého a  rodinného kempu poblíž městečka Megéve odkud je částečně vidět Mont Blanc. Potěšila nás skvělá cena kempu a vřelý přístup paní domácí a tak zůstáváme přes noc.
Cena kempu  12,50 €
PS: Spíme vedle Čechů!!

7. Den     Megéve (F) – Issanka (F)   najeto 463 km

Dnešní  den je ve znamení rychlejšího přesunu na jih Francie. Po vydatné snídani,  opouštíme kemp v 10 hodin. Cesta vede z hor dolů směrem na Albertvil a klikatí se podél skal. Najíždíme na dálnici a za chvíli už se proplétáme centrem Grenoblu,  abychom pokračovali dál na Valence, Nimes až za město Montpeliér, kde nacházíme ubytování v motelu ve vesnici Issanka. Dálniční přesun z Grenoblu do Nimes byl ten nejnudnější, který jsem jel.  Obrovské vedro! Kolem 2-3 proudé dálnice není vůbec nic – jen vyprahlé pole. Občas se objeví nějaké městečko nebo spása v podobě benzínek, na kterých se v případě potřeby dá kempovat, ale hlavně ve stínu stromů posvačit nebo odpočinout. Vybalujeme věci z motorky a poprvé za 7 dní necháváme stan na kufru motorky – protože spíme v posteli. K večeru malá vycházka do místního obchoďáku, abychom se navečeřeli a nachystali svačinku na druhý den, který bude také dost náročný.
Cena ubytování   43,- €

8. Den    Issanka  (F) – Encamp (AND)    najeto 320 km

Po příjemné noci strávené v pohodlí postele se nám nechce vůbec vstávat a tak vylízáme až kolem 9 hodiny. 

 Rychlá snídaně a zpět na nudnou dálnici směr Andorra. Tato dálnice začíná mít smysl až u města Perpignan,  kde se rozděluje a buď pokračuje dál na Španělsko nebo , jako my, směr Prades. Po průjezdu Perpignanem už za pár desítek kilometrů vidíme nad dálnicí směrovku Andorre la V  190 km. V duchu si říkám, že to není možný a že to bude určitě blíž. Když se ale číslice na ukazateli postupně snižují, začínám té vzdálenosti věřit a už se jen těšíme, jak tam dojedeme. Když jsem si doma četl, že Andorra je malý státeček vysoko v Pyrenejích mezi Francií a Španělskem netušil jsem, že tím vysoko je myšleno tak HODNĚ vysoko! Posledních asi 100 kilometrů jedeme jenom do kopce a serpentina střídá serpentinu. Škoda, že si to na tak naložené motorce nemůžeme pořádně vychutnat. Stoupáme až do nadmořské výšky 2.404 m.n.m. abychom vstoupili do Andorry přes horské sedlo  Pas de la Casa. Nahoře je teplota 13 stupňů a pořádně fouká. Honem uděláme pár fotek a klesáme dolů směr hlavní město La Vella. Celá Andorra je pořádně z kopce, takže zbytek pobytu už jen klesáme. Na zhruba 40 kilometrech – což je délka hlavní silnice napříč Andorrou je nutné překonat výškový rozdíl cca 2.000 m.n.m. a k tomu je přizpůsoben i sklon silnice. Pomalu dojíždíme do městečka Encamp, kde nacházíme ubytování v místním kempu. Je za rozumné peníze, včetně bazénu, tak proč nezůstat? Stavíme stan a honem na malou obhlídku města. 

Cena kempu 44,- € – 2 dny

9. Den - pojížďky po okolí       121 km

Knížectví Andorra -  jeden z nejmenších států světa,  který má nejvýše položené hlavní město v Evropě Celý stát Andorra je součástí španělské diecéze Urgell  a má rozlohu 468 km2.
Měl jsem o Andoře své představy, ale vypadá úplně jinak. Architektura domů je úžasná. Všechny domy stojí buď ve skále, nebo na skále, takže postavit takový dům není vůbec jednoduché. A pokud se ještě najde parcela na stavění, je třeba nejdříve odstranit skálu a teprve potom začít stavět. Andorra se v podstatě skládá ze tří velkých měst a hlavních měst jednotlivých  farností – Encamp, Escaldes Ergondany a La Vella.  ato města téměř přecházejí jedno v druhé. Skoro vše podstatné se odehrává podél hlavní cesty. Benzinky, obchody, restaurace, hotely. Vysoko v horách můžete najít původní staré stavby a domky, to co stojí ve městech je jen zdařilá kopie, aby vše zapadalo do architektury země. Můj pocit z této země je smíšený. Je tu snížená spotřební daň, proto je zde hodně levný alkohol, cigarety a PHM. Po dlouhé době opět  tankuji benzín za 29,- korun. (nafta stojí 27,-) Vše se tady přizpůsobilo turistům, protože téměř 80% z veškerých příjmů do státní pokladny jdou z turismu, proto na mě působí tak trochu neosobně.  Původně jsme tu chtěli strávit celý týden, ale po dvou dnech je to tu pořád stejné a to i přes to, že počasí nám hodně přeje a je tu opravdu teplo, tak se druhý den ráno vydáváme směrem k domovu.

10. Den      Encamp (AND) – La seu d´Urgell (E) – Issanka (F)  najeto 355km

Knížectví opouštíme hraniční přechodem se Španělskem v nadmořské výšce 840 m.n.m. Cestovní pas po nás nechtěli, ale kontroly všech aut jsou tu běžné. Protože jsme odjížděli o víkendu, ze Španělska sem mířily obrovské kolony aut za levnými nákupy. Pokračujeme k rozestavěnému tunelu, který ještě není v provozu a směřujeme k městu Puigcerdá a hraničnímu přechodu mezi E a F - Bourg Madame. Rádi bychom se ubytovali u moře v Narbone, ale buď není místo nebo se nám kemp nelíbí. Pokračujeme tedy o 120 km dál až do města Issanka, kde jsme přespali před cestou do Andorry. Paní domácí už nás vítá s úsměvem a na dlouhý francouzský monolog (asi proč se vracíme a kde jsme byli) ji postačí jednoduchá odpověď „Andorra“ .  Necháváme tedy stan na motorce a opět uleháme do postele.
Cena ubytování   43,- €

11. Den     Issanka (F) – Septémes (F)      najeto    240 km

Dopoledne odjíždíme podél pobřeží do města  Aix-en-Provance. Je neděle a tak je všude hodně mrtvo, bohužel je i tam a tak se nám nedaří sehnat ubytování. Cestou do Marseille podjíždíme nádherný proslulý akvadukt přes řeku Gard poblíž města Nîmes. Tento most sloužil jako dopravník pitné vody z pramenů  zdálených od Nîmes  přes 50 km. Most je vysoký 49 metrů a dlouhý 275 metrů. Jednotlivé kvádry váží až 5 tun!  Ubytováváme se v hostelu Formule 1 za „rozumných 39,- € za pokoj a vyrážíme do 15 km vzdáleného Marseille. Do navigace zadávám místo na pobřeží odkud vyjíždí městský Citi train. Podél naši cesty je Marseille hodně špinavé město a všude potkáváme černochy nebo cikány. Něco jako „brněnský Bronx“ Cejl a Bratislavská. Jsme z toho docela vedle, protože všude se toto město prezentuje jako jedno z nejhezčích a skutečnost je úplně jiná. Konečně dojíždíme na místo a parkujeme motorku na pobřeží. Nastupujeme do vláčku a jedeme na prohlídku města. Podél pobřeží se staví a opravuje, takže výhled na lodě není moc dobrý. 
Vláček nás veze na kopec,  kde se nachází Notre dame de la Garde a odkud je nádherný výhled na druhé největší město Francie s 1.800.000 obyvatel. Nebýt  tohoto výhledu mám na Marseille jen špatné vzpomínky z důvodu špíny ve městě. K večeru se vracíme na pokoj a večeříme.
Cena ubytování 39,- €


12. Den     Septémes (F) – Antibes (F)     najeto   192 km

Dnes máme v plánu si prohlédnout Cannes. Ubytováváme se opět v F1, tentokrát za dražší peníze, protože jsme jen 15 km od Cannes. Vybalit věci, naobědvat a na prohlídku města. Cannes se nachází na slavném francouzském azurovém pobřeží  - Côte d'Azur a Od roku 1946 v květnu se zde každoročně koná Mezinárodní filmový festival ve Festivalovém paláci. Prohlédli jsme si kasino, vyfotili na červeném koberci, prošli slavnou promenádu na pobřeží a osvěžili se v moři. Cannes je moc pěkné město plné kaváren a hotelů. Naproti Cannes se nachází ostrov Cap Ferrat,  který je vyhledávaným místem milionářů z celého světa. Pro ně platí pravidlo, že pokud nemají alespoň malý pozemek z vilkou na tomto ostrově nepatří do lepší společnosti. Na pobřeží kotví také luxusní jachty z celého světa. Po procházce kolem jachet se vracíme zpět do hotelu a těšíme se na zítřejší návštěvu Monaka.
Cena ubytování  106,-€   - 2 dny

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):
Motokatalog.cz


TOPlist