sumoto_leden



World Ducati Week 2014

Největší svátek všech Ducatistů vypukl během uplynulého víkendu na okruhu Marca Simoncelliho v italském Misanu, a přestože byl o den kratší než stejná akce před dvěma lety, opět přilákal desítky tisíc návštěvníků. A není se co divit: o program, zábavu i občerstvení bylo perfektně postaráno.

Kapitoly článku

Do Misana o víkendu přijelo 65 000 fanoušků z pěti kontinentů a 56 zemí světa, a vyrovnali tak rekord z roku 2012, kdy byl World Ducati Week ještě organizován jako čtyřdenní akce. Letos pořadatelům stačily pouhé tři dny k tomu, aby přilákali stejný počet lidí se společnou vášní pro desmodromické motory. Podle statistik dorazilo 60% účastníků z různých koutů Itálie, ale zbylých  40% potvrzuje, že Ducati je skutečně globální značkou. Jak silný musí mít vztah k motorkám z Bologni Ducatisté, kteří na WDW váží dlouhou cestu z USA, Evropy, Austrálie, Ruska nebo Indie? A co teprve nadšenci z mnohem exotičtějších krajin, jako je Gabon či Nepál.
V třídenním programu si na své přišel určitě každý, ale největší nápor zažil letošní World Ducati Week v sobotu, kdy diváci kromě obvyklých atrakcí mohli sledovat závod ve sprintu Diavel Drag Race by Tudor. V něm na cílové rovince okruhu Marca Simoncelliho změřili síly tovární jezdci Ducati Corse riders (MotoGP a SBK), a lepší stroje než Ducati Diavel Carbon si k tomu nemohli vybrat. Vítězem se stal bývalý závodník SBK Regis Laconi, druhým nejrychlejším byl současný testovací jezdec Ducati SBK Matteo Baiocco a bronz bral Andrea Dovizioso. Na startovní listině nechyběla ani další zvučná jména jako Troy Bayliss, Carlos Checa, Andrea Iannone, Yonny Hernandez, Davide Giugliano, Chaz Davies, “King” Carl Fogarty nebo Pierfrancesco Chili. Napínavou podívanou sledovalo z hlavní tribuny více než 10 000 diváků až do závěrečné zdravice všech závodníků, kterou vedli nejvyšší šéfové firem Ducati Motor Holding a Audi - Claudio Domenicali a Rupert Stadler.
Velký zájem vzbudila podle očekávání Scrambler zóna, kde se v nekonečné frontě vystřídalo na čtyři tisíce zájemců o první seznámení s dlouho očekávanou novinkou. Prototyp Ducati Scrambler byl, podobně jako při své premiéře v továrně, k vidění ve žlutém konteineru.
Jedinou oficiálně představenou novinkou na WDW 2014 se tak stal Hypermotard SP v nových barvách, inspirovaných závodní grafikou Ducati Corse. Odhalení novinky před četným publikem si vzali na starost Troy Bayliss a Carlos Checa, a my musíme uznat, že nový kabát motorce hodně sekne.
Na WDW2014 toho ale můžete pokaždé zažít mnohem víc. Na programu jsou pravidelná vystoupení kaskadérů, školy jízdy, testování nových modelů nejen od Ducati (letos byl zájemcům k dispozici konkrétně nový Monster 821),  ale také od mateřské Audi (R8 V10 nebo Lamborghini Huracán).
Bohaté sportovní úspěchy značky pak návštěvníkům připomínají jednak autogramiády současných i bývalých závodníků od Ducati Corse, mimojiné našeho Ondry Ježka, ale také přehlídka všech  motorek, která psaly sportovní historii Ducati ve světovém šampionátu Superbike. A k tomu všemu samozřejmě patří muzika, párty a uvolněná atmosféra, kterou nejlépe vystihují videa v další kapitole článku a rozsáhlá fotogalerie.

WDW v číslech

  • během tří dnů navštívilo okruh v Misanu 65 000 lidí z 56 zemí
  • mezi nimi 118 prezidentů D.O.C. z 26 zemí
  • motorky a auta po trati odkroužily 10 192 kol
  • oficiální fotografové pořídili 72 000 fotek
  • na Pit Lane pořadatelé postavili 200 metrů dlouhý gril, který obsluhovalo 60 záchranářů z riviéry Romagnera a 25 manažerů z Ducati 
  • na trati proběhlo 58 různých akcí a kaskadérských vystoupení
  • 18 minut a 20 sekund trvalo, než kolona motocyklů Ducati opustila trať a vydala se na spanilou jízdu směrem k Riccione
  • 600 účastníků vědomostní soutěže Treasure Hunt odpovědělo na 13 000 kvízových otázek s jediným tématem: Ducati
  • 7 000 příspěvků bylo během WDW2014 vloženo na wdwlive.ducati.com
  • účastníci závodu ve sprintu Drag Race by Tudor mají dohromady 11 titulů Mistra světa  (4 x WSBK, 2 x Superstock, 2 x Supersport, 2 x 125, 1 x 250 ) a 4 italské tituly (2 x Superstock 2 x Superbike)
  • 50 motocyklů Monster 821 řízených 50 zaměstnanci Ducati se sešlo na trati při Racetrack Show
  • víc než 700 zkušebních jítzd na novém Monsteru 821
  • 38 hodin živých přenosů na WDW TV
  • 360 minut živých přenosů na kanálu Ducati YouTube
  • 16 pneumatik Pirelli “Diablo Rosso II” spáleno na zavěr závodu Diavel Drag Race by Tudor
  • 4 000 lidí vidělo nový Scrambler
  • odehráno bylo 3 500 her v ping-pong a biliáru
  • rozdáno 20 000 náramků a 6 000 odznaků Scrambler
  • 3 000 falešných knírků a 3 000 květinových náhrdelníků rozdáno na “Scrambler beach party”

Galerie WDW od Ondry Ježka

Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):


TOPlist