europ_asistance_2024



Nejlepší trasy II: Morava a Slezsko

Kapitoly článku

Buchlovské kopce

Těžko bychom hledali na Moravě oblíbenější a „profláknutější“ trasu. Asi patnáctikilometrový úsek silnice č. 50 mezi obcemi Střílky a Buchlovice si svou kontroverzní pověst drží jednak díky bezvadnému širokému asfaltu a množství různě utažených i otevřených zatáček, které dovolují brousit stupačky začátečníkům i protřelým jezdcům, jednak kvůli velkému množství nehod, které se tu vinou hustého provozu na tahu Brno – Uherské Hradiště i vinou osudových jezdeckých chyb stávají. Těžko moralizovat, ale obzvlášť na jaře je potřeba si v Buchlákách dávat velký pozor. Kromě spousty „vlekoucích se“ aut a kamionů totiž jízdu úžasnými serpentinami znesnadňuje také štěrk a další nečistoty, které se tu po zimě hromadí. Atraktivitu trasy navíc zvyšuje hrad Buchlov. Podrobné a aktuální info z trasy najdete na www.buchlaky.cz.

Moravský kras a okolí Brna

Hlavně Brňáci budou určitě znát spoustu pěkných tras v oblasti mezi moravskou metropolí a Blanskem po silnici č. 374. Stačí jen projet přes Maloměřice a Obřany a v Bílovicích se vydat podél řeky až do Adamova, z nějž se nabízí asi devítikilometrová pěkná trasa s množstvím zajímavých zatáček údolím potoka až do Křtin, kde je k vidění barokně výstavní Santiniho kostel. Na trochu užší silnici je potřeba dávat pozor hlavně na cyklisty, kteří si tuto trasu také oblíbili. Náš tip: pokud se budete v této části Moravského krasu vyskytovat na jaře, můžete se cestou zastavit na prohlídku známé Býčí skály, která je letos otevřena pouze první tři víkendy v květnu.
Ze Křtin se nabízí pokračovat do Jedovnic (poblíž za Vilémovicemi propast Macocha) a pak přes Lažánky do Blanska. Tady doporučují místní vydat se u řeky doleva a pak zahnout na Olomučany a pěknou, i když trochu rozbitou silničkou se skrz několik zábavných serpentin obklopeni lesy Moravského krasu dostanete zpět do Adamova. Údajně ještě mnohem hezčí je ale asi pětikilometrový úsek od Blanska údolím Svitavy a až do Lipůvky – hlavně do Šebrova je to jedna zatáčka za druhou a po opraveném povrchu. V Moravském krasu je prostě spousta pěkných tras nádhernou přírodou. Snad jen při tom kochání nezapomenout, že tu po zimě bývá na cestách spousta štěrku, ale to není jen zdejší případ…

Přes Kuřim kolem přehrady, na Tišnov a do kopců

Pěkné trasy na motorku se ale nacházejí i na druhou stranu od Brna. Hlavně v létě je hodně populární a frekventovaný okruh přes přehradu, stačí se vydat po svitavské dálnici do Kuřimi a přes Veverskou Bítýšku kolem vody až do Bystrce a zpět do města.
Zklamáni z projížďky se snad nevrátíte, ani pokud byste se z Kuřimi vydali do Tišnova. Odtud se mnoha zatáčkami vlní pěkná silnice č. 377 přes kopce nahoru až do Černé Hory. Z Tišnova je ale pěkná cesta na Velkou Bíteš – buď to můžete vzít mezi kopci přímo po silnici č. 379 přes Deblín (pozor na místy rozbitou silnici a cyklisty), ale ještě lepší je malá zajížďka na Předklášteří (klášter Porta Coeli rozhodně stojí za vidění), odkud se přes Dolní Loučky pod nepřehlédnutelným mostem vnoříte mezi kopce tyčící se nad údolím Libochovky. Úzká silnička s docela pěkným povrchem se nejprve pěkně klikatí podél říčky, abyste pak vyjeli nahoru a přes Katov a Křižínkov pokračovali mezi lesy a loukami až do Bíteše.


Pohořelice – Velké Němčice – Čejč – Slavkov

Pěkná projížďka vás také čeká, když se vydáte od Brna na jih, směrem na Pálavu. Tamější trasy bývají v sezóně hodně frekventované – hlavní tahy k hranicím se jen hemží kamiony a zájezdovými autobusy, vedlejší silnice jsou zase plné cyklistů, ale opět vše vynahrazuje krásná příroda a rozlehlá rovinatá krajina.
Ze spousty pěkných silniček tak můžete dle doporučení naší (vaší) databáze třeba za Pohořelicemi sjet na Velké Němčice (silnice č. 381 se parádně kroutí hlavně za Nikolčicemi) a přes Klobouky po hodonínské 380ce do Čejče, odkud se lze vydat pěknými, jen trochu nepřehlednými serpentinami na Násedlovice (jezdí se zde závody do vrchu) a dál přes kopec až ke Slavkovu, odkud je to zpět do Brna kousek. Anebo pokud rádi cestujete po historických památkách, můžete se na kopci kousek za vesničkou Prace zastavit u památníku a muzea slavné bitvy tří císařů z roku 1805.

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 188 cm
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (82x):


TOPlist