europ_asistance_2024



Karlovský gastrofestival láká na dobré jídlo i zábavu

Máte rádi dobré jídlo? Na první říjnový víkend vám přinášíme jeden opravdu zajímavý tip. Spojte výlet podzimní krajinou Beskyd s návštěvou jedinečné přehlídky výborného jídla, regionálních produktů i lidových tradic a muziky.

Tradiční ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a kuchařské show, ale také třeba frgálovou manufakturu s možností vyzkoušet si výrobu frgálů nebo novou soutěž o nejlepší klobásu - to vše nabídne 6. Karlovský gastrofestival 3. až 5. října ve Velkých Karlovicích.
Tento tradiční svátek jídla na Valašsku pořádá Resort Valachy, provozující ve Velkých Karlovicích hotely Lanterna, Horal a Galik, spolu s dalšími hotely a penziony v údolí Léskové. Jejich nabídku každoročně doplňují regionální producenti a zajímaví hosté z tuzemska i zahraničí.
Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu bude letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na kterých budou moci návštěvníci ochutnávat regionální speciality či nakupovat krajové produkty. Letos nabídneme 14 gastro zastávek s šesti desítkami stánků rozprostřenými na 3,5 kilometrech, což hostům přinese bohatý výběr a spoustu zážitků. I letos je vstup na gastrofestival zdarma,“ láká ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Hlavním bodem programu je tzv. Gastro tour s farmářským trhem, při které můžete v sobotu i neděli putovat údolím Léskové po gastro zastávkách a ochutnávat různé krajové speciality. Kuchaři budou o přízeň gurmánů bojovat opravdu pestrou nabídkou – nebudou chybět frgály, tradiční valašská kyselice i jiné krajové polévky, speciality ze zvěřiny a jehněčího masa, zabíjačka a další dobroty, zajímavostí bude ukázka ukrajinské kuchyně.

Stejně jako v minulých letech se naskýtá příležitost ochutnat i gastronomii v podání šéfkuchaře ověnčeného michelinskou hvězdou. Letos gastrofestival přivítá jednoho z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse, šéfkuchaře pražského Alcronu. Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví šestichodovou Michelinskou galavečeři v sobotu 4. října a o den později tříchodový Michelinský oběd. Uskuteční se i galavečeře šéfkuchařů Resortu Valachy.
Při gastrofestivalu je v údolí Léskové k dispozici několik bezplatných parkovišť, můžete se také popovézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem.
Mezi doprovodnými programy patří k největším lákadlům soutěž o nejlepší valašský frgál, spojená s ochutnávkou veřejnosti.
Více: www.karlovskygastrofestival.cz

Naše tipy z programu

  • Vstup na gastrofestival je zdarma, zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy.
  • Chcete si vyzkoušet pečení frgálů? Navštivte frgálovou manufakturu, kde si výrobu tohoto tradičního valašského koláče zkusíte pod vedením pekařek.
  • Velkým lákadlem je farmářský trh, na kterém i letos najdete spoustu dobrot k ochutnávce i zakoupení s sebou. Trh nabídne na šest desítek stánků s produkty z Valašska i Slovenska, přijedou ale i farmáři z Maďarska.
  • Na Karlovském gastrofestivalu můžete zůstat i po setmění. Na večery se na různých místech chystají zážitkové galavečeře či posezení s živou muzikou.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Související firma
  • Turistický resort Valachy Velké Karlovice

    se nachází v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Poloha v CHKO Beskydy z něj činí jedinečné místo, kde jsou dodnes samozřejmostí ovce na pastvinách, hluboké lesy, průzračně čisté bystřiny a neporušená příroda. K Valašsku neodmyslitelně patří krajové speciality – slivovice, ky...



TOPlist