globalmoto_duben_nolan





Téma: Jak na steaky
 
23.10.2009 v 17:13
Už tady bylo hodně vláken, ale myslím, že vlákno o steacích tady chybí. Přitom je to, jak mi jistě dáte za pravdu, téma pro motorkáře stěžejní.

Tedy jak máte rádi/y steak? Rare, medium, well done? Z jakého masa? Co k němu?

Díky tomuto vláknu jsem udělat v oblasti steaků obrovský pokrok. Steaky už nedělám ve friťáku, ale na pořádně steakové pánvi a dávám si hezky záležet. Taky jsem zjistil, že docela dobré maso na steaky prodávají v Makru, tak už nejsem odkázán jen na roštěnou. Obzvláště jsem si oblíbil rib eye, protože je šťavnatější. A taky je asi o pajsku na kile levnější, a to potěší :o)

Na druhou stranu T-bone stojí v tom Makru asi 500 kč za kilo, a to nepotěší...


Naposledy editováno 03.02.2010 20:00:57

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

23.10.2009 v 22:45 | Nahoru | #31
Mám doma el. gril tak na něm,letos sem se plácl přes kapsu a koupil lávový kamen tak v létě jedině na něm.Teploměr na maso samozřejmostí,ale už se učím určovat propečenost i trikem s palcem a prsty.

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 22:51 | Nahoru | #32
zelda> řekni mi, v čem je teflonová pánev lepší než friták? (pokud je tedy ve friťáku použitelný olej.. )

Lávový šutr je fajn. Uvažuju o něm.

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 22:53 | Nahoru | #33

Repulsion>zelda> řekni mi, v čem je teflonová pánev lepší než friták? (pokud je tedy ve friťáku použitelný olej.. )

Lávový šutr je fajn. Uvažuju o něm.



Ale drahej jak hajzl!

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 22:54 | Nahoru | #34
Repulsion> Pro mě je teflonová nejlepší v tom, že jinou doma nemáme - můžeš použít jakoukoliv pánev, jenom nerezová není vhodná, protože se maso připéká. Jde o to, že tady se steak peče bez přidaného tuku a pokud s něj vyteče nějaká šťáva, buďto si ji maso nasákne zpátky a nebo s ní potom můžeme udělat šťávu či omáčku (čili to, v čem je nejvíc chuti nevyteče do oleje nebo se spálí na grilu)

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 22:56 | Nahoru | #35
Vojczech> Teploměr není potřeba, nejvíc potřebné jsou zkušenosti, ale naprosto chápu že v ,,domácích" podmínkách to trva dýl než v restauraci, kde těch steaků za večer uděláš 50..trik s palcem a prstama (pokud teda myslíme ten samý, kdy máš ruku sevřenou v pěst) je výborná pomucka a kolikrát ji vidívám i u profi kuchařů když si nejsou jistí..

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 22:58 | Nahoru | #36

zelda>Vojczech> Teploměr není potřeba, nejvíc potřebné jsou zkušenosti, ale naprosto chápu že v ,,domácích" podmínkách to trva dýl než v restauraci, kde těch steaků za večer uděláš 50..trik s palcem a prstama (pokud teda myslíme ten samý, kdy máš ruku sevřenou v pěst) je výborná pomucka a kolikrát ji vidívám i u profi kuchařů když si nejsou jistí..



Ne,pěst ne-dotýkáš se palcem a jednotlivými prsty a čím dál jsi k malíčku-tím je bříško palce u kloubu na dlani tvrdší.Dle toho určuješ propečenost steaku.

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:00 | Nahoru | #37
zelda> Jenže z friťáku ti maso prakticky žádný tuk nenasaje. Rychle se zatáhne, takže ani nic nevyteče. Olej zde funguje víceméně pouze jako přenašeč tepla. Prostě ten steak je z něj vynikající - a nemusím ho šoupat do trouby apod. Další výhodou friťáku je, že v něm uděláš výborný steak třeba právě z toho plecka - a chuťově o hodně bohatší než z té svíčkové nebo roštěnce.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:01 | Nahoru | #38
Vojczech> já znám trošku jinou - rucu sevřeš lehce v pěst (nezatínáš). Jak je u palce z vnitřní strany takový ten malý sval tak to zhruba odpovídá ,,rare", když se přiblížíš ke kosti co je u palce tak ,,medium" a a z vrchni strany, kdy tu kost jakoby ,,prejdeš" je to ,,well done"

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:02 | Nahoru | #39

zelda>Vojczech> já znám trošku jinou - rucu sevřeš lehce v pěst (nezatínáš). Jak je u palce z vnitřní strany takový ten malý sval tak to zhruba odpovídá ,,rare", když se přiblížíš ke kosti co je u palce tak ,,medium" a a z vrchni strany, kdy tu kost jakoby ,,prejdeš" je to ,,well done"



Tak tohle je velmi podobný!

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:03 | Nahoru | #40

Repulsion>zelda> Jenže z friťáku ti maso prakticky žádný tuk nenasaje. Rychle se zatáhne, takže ani nic nevyteče. Olej zde funguje víceméně pouze jako přenašeč tepla. Prostě ten steak je z něj vynikající - a nemusím ho šoupat do trouby apod. Další výhodou friťáku je, že v něm uděláš výborný steak třeba právě z toho plecka - a chuťově o hodně bohatší než z té svíčkové nebo roštěnce.



Takový nízký roštěnec nebo vrchní šál mají něco do sebe!Svíčková je drahá,tu jen vyjímečně

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:06 | Nahoru | #41
Repulsion> Pokud steak smažíš v oleji, nasaje ti trošku oleje do sebe, což změní chuť. A je jedno jestli je ten olej čerstvý nebo jak říkáš ,,třikrát otočený". V žádném případě to neber jako že se s tebou chci hádat nebo tak, jen diskutujeme. Snažím se ti to nastínit z profesionálního hlediska včetně objasnění proč to tak je. Pokud ti chutnají steaky z frity, je to tvoje věc a nikdo ti nemůže bránit. A piš si, že i do frity něco vyteče - i pokud ho, jak říkáš, rychle zatáhneš, VŽDY a téměr u všech druhů tepelných úprav nějaká šťáva vyteče (proč myslíš, že olej jakmile tam vložíš steak začne bublat a možná i lehce prskat? Právě proto, že z masa odcháží šťáva - sice málo, ale je to tak..

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:08 | Nahoru | #42
Vojczech> svatá pravda, o to větší by z té svíčkové potom měl být ten zážitek, na který budeš vzpomínat do dalšího steaku..

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:10 | Nahoru | #43

Vojczech>Tak tohle je velmi podobný!



určitě je, jenže bohužel v profi kuchyni nepoužitelné - téměř všichni kuchaři mají stvrdlé prsty (já například beru věci z páry bez rukavic, už mě to prostě nepáli, a znám i člověka, který bere plechy z trouby bez rukavic). Každopádně tvoje varianta pro domácí použítí jedině

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:22 | Nahoru | #44
zelda>To máš tak - jak už i tady zaznělo - někdo říká, že pravý steak je jedině na dřevěném uhlí, protože do sebe natáhne tu vůni. Někdo preferuje rozpálený plech, někdo jiný lávový kameň atd. Já mám rád všechny typy, a přesto nevidím důvod fritovaný steak zatracovat. Prostě si v létě dopřeju ten grilovaný, v hospodě, kde maj, ten "lávový" nebo "plechový" a doma fritovaný. Chuť je jiná, ale pořád velmi dobrá

Další věc je třeba ta svíčková - svíčkovou já rád - ale ne jako maso na steaky. Podle mě je to jak škoda svíčkové tak škoda steaku. Ze svíčkové třeba nějaké minutkové medailonky apod. Steak by měl být takový trošku divoký, klidně i lehce houževnatý, rozhodně ne jako "dortíček", jak psal Rydlas (ale samo, kdo to tak má rád, tak ať mu slouží ). Ale když bych si dal k tomu svíčkovém steaku nějaké chuťově výraznější červené víno (což já rád), tak už vůbec neucítím chuť toho masa.

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:32 | Nahoru | #45

Repulsion>zelda>To máš tak - jak už i tady zaznělo - někdo říká, že pravý steak je jedině na dřevěném uhlí, protože do sebe natáhne tu vůni. Někdo preferuje rozpálený plech, někdo jiný lávový kameň atd. Já mám rád všechny typy, a přesto nevidím důvod fritovaný steak zatracovat. Prostě si v létě dopřeju ten grilovaný, v hospodě, kde maj, ten "lávový" nebo "plechový" a doma fritovaný. Chuť je jiná, ale pořád velmi dobrá

Další věc je třeba ta svíčková - svíčkovou já rád - ale ne jako maso na steaky. Podle mě je to jak škoda svíčkové tak škoda steaku. Ze svíčkové třeba nějaké minutkové medailonky apod. Steak by měl být takový trošku divoký, klidně i lehce houževnatý, rozhodně ne jako "dortíček", jak psal Rydlas (ale samo, kdo to tak má rád, tak ať mu slouží ). Ale když bych si dal k tomu svíčkovém steaku nějaké chuťově výraznější červené víno (což já rád), tak už vůbec neucítím chuť toho masa.



Božoléééé

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:32 | Nahoru | #46
Repulsion> máš pravdu, steak by měl být takový energický, možná trošku excentrický ale hlavně SEXY! a dá se udělat jak z kýty (rumpsteak), tak z roštěné či svíčkové. Ale nikdy by to nemělo být jenom opečené maso. Vždy by tam mělo být něco navíc, omáčka, šťáva, nebo jiný doplněk. Jedině tak je z toho ten správný zažitek. Pokud si chceš doma dělat bifteky ve friťáku, dělej si je, nic proti tomu, jenom to potom není biftek, to maso tím ztratí to nejlepší. A ke svíčkové pokud si dáš nějaké ,,agresivnější" víno, vždy budeš cítit maso - jen je potřeba se naučit správnou techniku jak z každého kousku masa ucítit tu nejlepší chuť a správně zvolené víno podtrhne chuť masa..

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:43 | Nahoru | #47

zelda>Repulsion> Vždy by tam mělo být něco navíc, omáčka, šťáva, nebo jiný doplněk. Jedině tak je z toho ten správný zažitek. Pokud si chceš doma dělat bifteky ve friťáku, dělej si je, nic proti tomu, jenom to potom není biftek, to maso tím ztratí to nejlepší..



Víš kolik mi z toho po rozkrojení vyteče šťávy? A jak jsem řek - používám na to spíš masa, která se na grilování apod. příliš nehodí. Takže mám o zážitek víc Samozřejmě jsem zkoušel i steaky na pánvi a pak v alobalu či troubě - a ten friťák mi z toho vychází lépe. Ale už jsem se rozhod - kúpim si ten lávový kameň.

A k těm doplňkům - ideální kombinace pro mě je: steak, trochu toho koření (ale opravu jen trošičku), pěkné červené víno výraznější chuti, a malý krajíček dobrého chleba. Cokoliv navíc je navíc.

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:48 | Nahoru | #48
Repulsion> pro mě je nejlepší kombinace pořádny sexy vysoký steak, jen okořeněný čerstvě namletým hrubým pepřem a solí, nějaká dobrá omáčka (nejradši mám na zeleném pepři) a čerstvě rozpečená bagetka..

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

23.10.2009 v 23:59 | Nahoru | #49
Držte pec,co mám asi tak v pátek vo půlnoci dělat,když tu tak melete

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

24.10.2009 v 00:05 | Nahoru | #50
Kubák> přesně! Co mám jako dělat když jsem o půlnoci dostal chuť na kvalitní steak?

(reakce na) Jak na steaky

24.10.2009 v 00:11 | Nahoru | #51

vonZahn>Kubák> přesně! Co mám jako dělat když jsem o půlnoci dostal chuť na kvalitní steak?



není v letňanech nonstop Tesco?

Jak na steaky

24.10.2009 v 00:37 | Nahoru | #52
Že se serete do takový provokace, šel bych do mrazáku, rozmrazil krkovici, rozjel gryl(dřev. uhlí) flák na to kus krkovice, po orestnutí(zatažení) posypal kořením(mám rád gyros) a pak to sežral. Avšek nic z toho nebude, protože v toto "denní" hodinu jsem na to línej. Jooo a chcíplý pípáky žeru jen v nouzi.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

24.10.2009 v 01:33 | Nahoru | #53

zelda>Repulsion> a dá se udělat jak z kýty (rumpsteak), tak z roštěné či svíčkové.



Nechci se hadat ale neni rumpsteak nahodou z rostenky? Jinak uplne souhlasim!! Ja osobne si poradnej steak predstavuju ze svickovy, osolim, opeprim a pokud u toho nekdo chce sos tak kapnu malinko worcestru samozrejme rare . Jinak pokud nekdo umi udelat kvalitne panenku tak je to taky bomba

(reakce na) Jak na steaky

24.10.2009 v 01:55 | Nahoru | #54
Black> jo, mas pravdu, rumpsteak ma byt z vysokeho rostence..ja pracuju v anglii a jsem z tho uz zblbly a popletl sem si preklad, no co, i mistr tesar se utne..

jinak worchester neni omacka (mysleno ,,kucharska omacka"), je to dochucovadlo..ja si pod pojmem omacka predstavuju neco jineho, ale mas pravdu v tom, ze se worchester na steaky s oblibou pouziva..

A panenka je kapitola sama pro sebe, loni jsem byl na jedne soutezi kde bylo tema prave panenka, pripravoval jsem:

,,Veprovou panenku s kureci fasi s vlasskymi orechy na smetanovem zeleninovem ragu, doplnena rozmarynem marinovanym steakem z panenky polozenym na mrkvovem pyre, podavane s bramboracky prolozenymi spenatkem a vse podlite omackou z portskeho vina"

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

24.10.2009 v 06:53 | Nahoru | #55
zelda> koukám na ty lávové kameně - vy ale asi máte v hospodě takový ten s roštem, co se dávají kameně pod to a musí se občas vyměnit. Co ty desky? Co se prodává pro domácnost je buď taková kombinovaná záležitost, kterou nechcu, a nebo deska, co se rozehřeje v troubě a pak se pod ní topí lihovým kahanem - bude to mít dostatečnou teplotu?

Naposledy editováno 24.10.2009 07:05:39

Jak na steaky

24.10.2009 v 10:22 | Nahoru | #56
s troškou do mlýna pokud byste chtěli velice pěkně udělaný návod s obrázky, našel jsem něco tady
http://dolcevita.blo...ak-beef-steak-biftek

Jak na steaky

24.10.2009 v 11:08 | Nahoru | #57
no tak ja mam takovou panev nad ohen . okolo rozpecene bagetky uprostred zeleninka se stavou co stece z masa no a samozrejmne masicko. .

[img]

Jak na steaky

24.10.2009 v 11:33 | Nahoru | #58
Zelda, pan kuchař! Tleskám.

Jak na steaky

24.10.2009 v 14:43 | Nahoru | #59
No steak z friťáku je fakt haluz. Jinak hovězí nakládat nejlépe do hořčice.

Jak na steaky

26.10.2009 v 14:38 | Nahoru | #60
Tak abychom se vrátili k těm steakům...

Když je to fritování podle vás takový hřích, zakoupil jsem tedy steakovou pánev. Takovou tu žebrovanou - ovšem teflonovou - tož nevím, co je větší "zlo" - jestli teflon nebo friťák... . Ovšem ten steak na tom je asi lepší - i když chce to dobré maso. Ale zas se to dá dělat opravdu úplně bez tuku.
No, taky jsem upgradoval kořání a vybavil se mlýnky s různými druhy pepřů, chilli papriček a hrubozrnnou mořskou solí.

Tož dobré to bylo...
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.

TOPlist