Začíná mistrovství světa – i s Davidem Fabiánem

Zatímco český šampionát už má za sebou tři dvoudenní podniky, ten světový se rozjede až tuto sobotu ve francouzkém vysokohorském středisku Isola 2000. Ta číslovka v názvu vyjadřuje nadmořskou výšku… Ve třídě Trial125 startuje i jediný český zástupce David Fabián (na fotografii).

Původně mělo začít mistrovství světa už v květnu u nás v Sokolově, náš podnik byl ale zrušen, podobně jako Japonsko. Místo sedmi jednodenních soutěží se nakonec odjedou (snad) čtyři dvoudenní podniky, čili osm soutěží. Nejede se tedy stylem „formule 1“ se sobotní „kvalifikací“ a soutěžní nedělí, ale jede se jedna soutěž v sobotu a další v neděli. Jako před lety…

Začíná se tento víkend ve Francii, další víkend se pojedou dvě soutěže ve Španělsku a hned další víkend v Andoře. Sezonu by měly uzavřít dvě soutěže v Itálii v říjnu. Ve Francii jsou vypsané třídy TrialGP, Trial2, TrialGP Woman a Trial125 jako mistrovství světa, třída Trial2 Woman jako světový pohár a třída TrialE jako pohár FIM. V dalších soutěžích už se všechny třídy nepojedou, elektriky (TrialE) pojedou podruhé až v Itálii, kde naopak nebudou ženské kategorie.

Největším favoritem hlavní kategorie TrialGP, kde je přihlášen tucet jezdců, je jako tradičně Toni Bou na Montese Honda, znervóznit by ho mohl snad jen David Raga (TRS), ale kdo ví, třeba mladí hodně potrénovali… V ženské GP (9 jmen) obhajuje titul Britka Emma Bristow (Sherco) a je i favoritkou. Nejvíce zastoupená je nižší třída Trial2, kde startuje 30 jezdců, v Trial2 Woman je 10 děvčat.

Zajímavý bude souboj mladíků na stopětadvacítkách, kde máme želízko v ohni v podobě 14letého Davida Fabiána (Beta). Asistenta mu ve Francii dělá otec David Fabián sr. David bude ovšem mít 18 soupeřů, vesměs starších, jsou mezi nimi i účastníci českých mistráků Polák Milosz Zyznowski, Brit Joshua Troy, Němec Rodney Bereiter či Rakušan Philipp Eberharter. Favoritem je nejspíš Španěl Pau Martinez, tovární jezdec Vertigo.

Nesmíme zapomenou ještě na jednoho Čecha, který sice nefiguruje ve startovní listině, ale ve Francii bude mít hodně práce: Jiří Svoboda je i letos minderem (asistentem) britského šampiona Jamese Dabilla (Beta).

Stále popelkou je třída elektrických motocyklů, kde zatím všechny (tři) vavříny sklidil GasGas patřící nyní pod KTM. I letos je mezi sedmičkou přihlášených favoritem, za řídítky bude špičkový trialista Albert Cabestany. Dalších pět jezdců pojede na francouzkých Electric Motionech, tím sedmým měl být, ale bohužel nebude, další Čech Marek Wünsch na motocyklu TP Project. To je prototyp, který na základě motocyklu Ossa vyvinul Tomáš Průša, bohužel se mu nepodařilo doladit management baterií, a tak raději účast svého stroje a jezdce odvolal. Vše by ale mělo být připraveno alespoň na dvě italské soutěže za měsíc. Tak držme palce.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist