Trialová sezona u nás skončila, byla super

V Kramolíně u Nepomuku se jela v sobotu poslední letošní soutěž mistrovství republiky, v neděli pak uzavřela sezonu soutěž družstev. Zatímco v sobotu bojovali jezdci za deštivého počasí (letošní standard), v neděli se počasí umoudřilo a všichni si rozloučení se soutěžní sezonou užili v příjemné přátelské atmosféře.

Tři radosti Martina Křoustka

O titul mezinárodního mistra České republiky už nešlo, ten už měl jistý Martin Matějíček, jeho velký rival Martin Křoustek mohl mít přesto v Kramolíně důvod k radosti, protože svého soka v sobotní soutěži jednotlivců porazil o tři trestné body a stál nad ním na stupních vítězů i v neděli po soutěži družstev, kterou vyhrál spolu s Pavlem Kohoutem a Pavlem Kloučkem. V soutěži družstev totiž musí být každý z trojice jezdců z jiné výkonnostní kategorie. No a protože Martin Křoustek už má na krku čtyřicítku, tak mu patří i titul seniorského mistra republiky za letošní rok – před jeho „družstevním“ kolegou Pavlem Kohoutem a Ivem Husineckým.

Foto: Martin Matějíček v Kramolíně nevyhrál        Foto: Martin Křoustek porazil Matjíčka v sobotu i v neděli

Tituly pro Matějíčka, Šulce a Panenku

Martin Matějíček tedy obhájil titul nejlepšího českého trialisty už na minulé soutěži, za vicemistrem Křoustkem obsadil třetí místo Marek Wünsch. Tato trojice nás také reprezentovala na Trialu národů. Mistrovství republiky má v hlavní kategorii ještě podkategorie B a C, které se hodnotí samostatně, ale tituly se za ně neudělují. Nejlepším byl v kategorii B (zelené číselné tabulky) 44letý Pavel Kohout a v céčkách (červená barva) 15letý Filip Heřman.
Stejně tak bylo rozhodnuto i o titulu mistra juniorského, který patří 18letému Daliboru Šulcovi. Vicemistrem je David Fabián, který v Kramolíně nestartoval. Jednak už na juniorský titul neměl šanci, ale také se jela ve stejném termínu soutěž mistrovství Španělska, kde 13letý David úspěšně startuje celou sezonu a dal jí tedy přednost. Třetí místo v juniorské kategorii obsadil jen o rok starší Matěj Mrázek, oba dva museli kvůli věku startovat na stopětadvacítkách.

Foto: Dalibor Šulc, juniorský mistr            Foto: Junior Mrázek a ideální trialová krajina

Zajímavá je kategorie žáků do 12 let, kteří startují na motocyklech o objemu 50 nebo 80 kubíků. Tady se stal mistrem jedenáctiletý Jan Panenka, přestože mezi potěrem s modrými číselnými tabulkami vlastně ani jednou nestartoval. Panenka jezdil mezi dospěláky v kategorii Hobby, tedy těžší trať než jezdí žáci. Protože ale splnil kritéria věku a objemu motoru, je oprávněně mezinárodním mistrem republiky žákovské kategorie. A nejen to, Panenka se svou osmdesátkou opanoval i tu „svou“ kategorii Hobby a stal se tak i přeborníkem České republiky. V kategorii žáků skončili za Panenkou o rok mladší Tadeáš Mikunda, Richard Kůta a Karel Pilát, přičemž i Kůta a Pilát jezdili v těžší kategorii Hobby.

Přeborníci Panenka a Breitfeld a krásné stroje

Kromě čtyř titulů mezinárodního mistra republiky se udělují i dva tituly přeborníka. Jeden získal v kategorii Hobby již zmiňovaný Jan Panenka, ten druhý patří Günteru Breitfeldovi z Německa v kategorii Classic. Breitfeld k nám jezdí pravidelně a byl se svým Fantikem 240 tvrdým oříškem pro Albína Prokopa a jeho SWM 320 i Martina Kuchaře a jeho čtyřdobou Hondu 200. Tato kategorie sice stále, bohužel, neoplývá jezdci, ale starší generace diváků ji má ve velké oblibě, protože jsou zde k vidění nádherné motocykly z úžasné éry 70. let, kdy měly motocykly vzduchem chlazené motory, bubnové brzdy, vzadu dvě péra a trialu se říkalo šlapačky.

Družstva jako třešnička na dortu

Ačkoliv se soutěž družstev na závěr sezony jede také coby mezinárodní mistrovství republiky, je to především oslava trialu a přátelských vztahů, které v této disciplíně stále přetrvávají. Je to taková třešnička na dortu oslavujícím úspěšně absolvovanou sezonu.
To samozřejmě neznamená, že by jezdci nebrali soutěž vážně, bojuje se stejně srdnatě jako při soutěžích jednotlivců. Důležité je také, vybrat si správné kolegy do týmu. Martin Křoustek si vybral špičkové jezdce podkategorií B a C, ale i sám si dal na výsledku záležet, a tak každý z trojice měl zhruba jen polovinu trestných bodů než jezdci týmu Martina Matějíčka – 53 ku 124 vyznělo jasně pro tým 3K – Křoustek, Kohout, Klouček. S Matějíčkem si pro stříbrnou medaili dojeliJiří Šmídl a Filip Heřman. Poslední místo na bedně patří trojici Marek Wünsch, Pavel Iliev a Pavel Balaš. Ano, bývalý mnohonásobný mistr republiky Pavel Balaš se vrátil aktivně mezi kamarády právě jen pro soutěž družstev. A nebyl jediný.

Zatímco o titul mistra soutěžily týmy kolem nejlepších šesti trialistů, ti další jeli o Pohár Autoklubu. Ten získal další jednorázový navrátilec David Kadlec spolu s Danem Haasem a Jindřichem Klausem. Porazili – a hele, další důchodce! – Petra Budína s Jiřím Mačkem a Radkem Stehnem, třetí místo obsadila „děcka“ Jan Panenka s Eduardem Hovjackým doplněná čtyřicátníkem Janem Švermou.

Ani to ještě ale nebylo vše, protože o Pohár pořadatele se utkaly dvojice tatínků s dětmi. Tuhle specifickou kategorii vyhráli Tadeáš a Robert Mikundové před Slováky Adamem a Milanem Kolláry a oběma Albíny Prokopy.

Foto: Petr Hůlka, Yamaha

Málem bych zapomněl… Aby těch navrátilců nebylo málo, objevili se v Kramolíně ještě další dva hodně významní veteráni: Petr Hůla a Zdeněk Pilz. Oba bývalí mistři republiky se přišli nejen podívat, ale přivezli si motorky a vyzkoušeli si, jak by jim to ještě šlo v sekcích. Ukázalo se, že by jim to šlo stále ještě dost dobře, do soutěže družstev ale zasáhnout nemohli, protože si nestihli v
as vyřídit administrativní záležitosti. Škoda, kdoví, jak by vypadaly výsledky…

Úplný závěr sezony to v Kramolíně přeci jen nebyl, protože 26. října se ještě pojede na Mořině u Berouna „pouťák“ a 9. listopadu budou na trialovém plese v Modleticích slavnostně vyhlášeni mistři.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist