Touly a Bou trialovými mistry světa

Francouzký mladíček Kieran Touly a ostřílený Španěl Toni Bou (na fotografii) získali ve francouzkém Auronu letošní tituly mistra světa. Touly vyhrál třídu do 125 kubíků, Bou prestižní TrialGP, a to už potřinácté v řadě.

Francouz mistrem světa 125

Na předposlední soutěži mistrovství světa ve francouzkém Auronu bylo na programu pět kategorií, stopětadvacítky ale jely naposled. Kieran Touly (Scorpa) získal titul zaslouženě, neboť vyhrál pět soutěží ze šesti, vyhrál i tuhle poslední a navíc před domácím publikem. Jediný, kdo mu letos dokázal vzít vítězství, byl Rakušan Marco Mempör (Beta), tomu se ale ve Francii vůbec nedařilo a skončil až sedmý. Tím přišel i o titul vicemistra, když ho v tabulce přeskočil Ital Carlo Rabino (Beta).

Antonio Bou má 13. titul v řadě

Zatímco pozornost diváků poutal nadějný domácí mladíček, o místa na stupních vítězů hlavní kategorie TrialGP bojovali pouze Španělé, jejichž hegemonii na prvních sedmi místech narušil jen Japonec Takahisa Fujinami (Montesa). Ani James Dabill (Beta) asistovaný Jiřím Svobodou, se mezi ně tentokrát nevetřel. Soutěž vyhrál s převahou obhájce titulu Toni Bou (Montesa) a získal tak již 13. titul. K tomu je třeba přičíst i 13 světových titulů z halového trialu, Bou je tak s 26 světovými tituly absolutním rekordmanem v motoristických disciplínách. Jela se dvě kola po 15 kontrolovaných sekcích, Bou byl nejlepší v obou kolech, to druhé projel s jediným šlápnutím. Do konce MS sice zbývá ještě soutěž ve Španělsku, ale Bou už nemůže být bodově předstižen, ani kdyby doma nestartoval.

Jaime Busto (Vertigo) patřil před dvěma lety k největším nadějím trialu, bylo mu 19 let a byl
lenem továrního týmu Montesy. Pak ale přešel na GasGas, s nímž vyhrál loni soutěž mistrovství světa v Japonsku. Letos nečekaně přešel k Vertigu, na motocykl si ale delší dobu zvykal. Nyní ve Francii se konečně opět prosadil na stupně vítězů, když po vyrovnaném výkonu v obou kolech porazil Adama Ragu (TRS) i svého loňského kolegu Jeroniho Fajarda (GasGas). Na posledy byl Busto na bedně před rokem také ve Francii. Busto druhým místem přeskočil v tabulce Dabilla a je tedy pátý. Jinak se nic převratného nestalo, nejlepší domácí jezdec Benoit Bincaz (Beta) skon
il až devátý, což odpovídá jeho postavení v tabulce.

Emma Bristow nejspíš obhájí titul, možná i Grattarola…

Světový titul se z nepochopitelných důvodů uděluje i v kategorii Trial2, tedy béčkové mužské kategorii. Tady titul obhajuje Ital Matteo Grattarola (Honda alias Montesa), ale v Auronu skon
il až na třetím místě a Španěl Gabriel Marcelli (Montesa alias Honda) se mu druhým místem přiblížil na jediný bod. Grattarola letos vyhrál třikrát, Marcelli dvakrát, druhé letošní vítězství si na domácí půdě připsal Alex Ferrer, který tak má rovněž, byť spíše teoretickou naději na titul – ztrácí 18 bodů.

V ženské kategorii si jede Britka Emma Bristow (Sherco) jasně pro další světový titul, vyhrála i
tvrtou letošní soutěž a na druhém a třetím místě za ní skončily Španělky Berta Abellan (Vertigo) a Sandra Gomez (TRS), které jsou ve stejném pořadí i v tabulce. Emma má náskok 16 bodů, o ten by neměla přijít. Teprve podruhé byla letos vypsána kategorie Women2 a stejně jako v Portugalsku ji vyhrála Němka Vivian Wachs (TRS) před Britkou Alicí Minta (Scorpa) a Francouzkou Lennou Volpe (Sherco). Tyhle dívky pojedou i ve Španělsku, světový titul se jim ale neuděluje.

Pořadí před poslední soutěží v La Nucii:

TrialGP
1. Bou 140, 2. Raga 113, 3. Fajardo 95, 4. Fujinami 88, 5. Busto 77, 6. Dabill 68

Trial2
1. Grattarola 116, 2. Marcelli 115, 3. Ferrer 98, 4. Martyn 96, 5. Moret 76, 6. Peace 70

Trial125
1. Touly 111, 2. Rabino 85, 3. Mempör 82, 4. Canales 81, 5. Rovery 80, 6. Martinez 70

TrialW
1. Bristow 80, 2. Abellan 64, 3. Gomez 60

TrialW2
1. Wachs 40, 2. Minta 34, 3. Volpe 30

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist