Raga porazil v Portugalsku Fajarda. A co Bou? No ten přeci vyhrál…

Třináct borců usilovalo o vítězství v další soutěži trialového mistrovství světa, tentokrát v portugalské Gouveie. I když obrat „usilovat o vítězství“ se dá v této disciplíně uplatnit tak nanejvýš pro první tři Španěly, ostatní bojují o čestný výsledek.

Kdo bude za Bouem?

V TrialuGP se velká překvapení nekonají, tady je hierarchie celkem jednoznačná. Pokud jde o stupně vítězů, tak tady stojí nahoře vždycky Toni Bou a pod ním se střídají Adam Raga s Jeronim Fajardem. I když tentokrát to bylo o něco napínavější – po šesti hodinách a 30 kontrolovaných úsecích měli tři jezdci stejně trestných bodů. Rozhodčí ale nemuseli jezdcům počítat čstě projeté sekce, protože o pořadí rozhodly další trestné body za překročení časového limitu. Jedině Fajardo přijel do cíle včas, proto připadlo třetí místo jemu, dalšímu Španělu Casalesovi přibyly tři a Japonci Fujinamimu čtyři trestné body za čas. Na Brita Jamese Dabilla zbylo šesté místo, zatímco možná nejvíce sledovaný mladík Jaime Busto (opět Španěl) skončil až na sedmém místě, když nachytal víc než dvakrát tolik trestných bodů než Bou. Ostatní tvoří jen křoví, těžko se dá říct, že jezdíte pro radost, když na 30 úsecích 18krát spadnete… Bou vede šampionát už o 22 bodů před Ragou, třetí je Fajardo.

I dvojkaři chtějí titul

Kategorie Trial2 je taková zvláštní. Startují zde jezdci, kteří si ještě nebo už netroufají na ty nejtěžší překážky, přesto se i zde uděluje titul mistra světa. Nepochopil jsem proč. Bojovalo se tu tedy tvrdě, titul je titul. Jeho obhájce a vítěz tří letošních soutěží Ital Matteo Grattarola ovšem v Portugalsku neuspěl a obsadil až sedmé místo, a tak se mu v tabulce nebezpečně přiblížil Španěl Gabriel Marcelli, který vyhrál až na počet čistě projetých sekcí. Měl o dvě víc než francouzský veterán Alex Ferrer, třetí skončil Ital Lorenzo Gandola. Marcelli vyhrál už v Nizozemsku a na Grattarolu ztrácí jen tři body.

Nejlepší žena ze Skotské šestidenní vládne i světovému trialu

Teprve podruhé letos startovaly ženy v kategorii WomenGP, jelikož se v Japonsku soutěžilo dva dny, byla to pro ně třetí soutěž. Ani v téhle kategorii nic nového, obhájkyně titulu Britka Emma Bristow vyhrála všechny tři soutěže. V Portugalsku za ní skončily Španělky Berta Abellan a Sandra Gomez. Startovalo 10 žen. Vůbec poprvé dostaly letos šanci děvčata kategorie Women2, tedy ty poněkud slabší. Bylo jich 15, mezi nimi jediná Španělka a ta skončila na chvostu. Nadějným děvčatům vévodila Němka Vivian Wachs, která vyhrála před Britkou Alicí Minta a Francouzkou Lennou Volpe. Děvčata obou kategorií se svezou letos ještě ve francouzském Auronu a ve španělské La Nucii.

Mladí zůstali doma

Stopětadvacítky v Portugalsku na programu nebyly. Nechápu proč, když mladíky nutili cestovat do dalekého Japonska. Vypadá to tak, že si promotér vymyslel nesmyslný počet kategorií a teď se mu asi nevejdou do časového harmonogramu a v sekcích je nepřehledné množství barevných šipek. Na Skotské šestidenní (v jediné kategorii) nebo na dvoudenní Trial Clásico de Sant Julià de Lòria (dvoupérové, vzduchem chlazené stroje) minulý měsíc startovalo na 240 soutěžících a šlo to.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist