Petra Budínová ve Francii opět druhá

Týden před Březovou se jela třetí, předposlední soutěž letošního mistrovství Evropy ve francouzském Ancelle. V osmi kategoriích startovalo také pět českých trialistů, z nich se jediná Petra Budínová dostala na stupně vítězů, letos již podruhé.

Mistrovství Evropy má sice pět kategorií (FIM se zřejmě domnívá, že čím více kategorií, tím lépe), ale v duchu tradice ME, které se jezdí od roku 1968, vnímáme jednu jako hlavní kategorii a je to ta s názvem Europe (kromě toho jsou vypsány další čtyři kategorie International jako nemistrovské). V ní vyhrál obhájce titulu Ital Matteo Grattarola (31 let) obě úvodní soutěže v Itálii, do Francie ale nepřijel a nepřijede ani do Březové, protože se prý chce soustředit na zisk titulu v mistrovství světa Trial2. Nevím, jestli je to rozumné, v MS Trial2 sice vede, ale o jediný bod před Španělem Gabrielem Marcellim a do konce mistrovství chybí jediná soutěž – a zrovna ve Španělsku.

Foto: Kamenitý svah v Ancelle

Marcelli bez konkurence

Ten samý Marcelli (19 let), který v ME zatím dvakrát podlehl Grattarolovi, tedy využil šance, v Ancelle vyhrál a titul má skoro doma, tedy ten evropský, stačí mu vlastně jen dokončit poslední soutěž v Březové… A jako lahůdku pak sebrat na domácí půdě Grattarolovi i titul mistra světa Trial2. Za Marcellim, který si vedl v Ancelle zcela suverénně a nasbíral za dvě kola soutěže na 2x15 sekcích pouhá tři šlápnutí, skončili Italové Gianluca Tournour a Lorenzo Gandola s 18, respektive 21 trestnými body. Tournour (27 let) je mistr Evropy z roku 2015.
My jsme měli v této vrcholné kategorii Martina Matějíčka, který jel svou 24. soutěž mistrovství Evropy, v letech 2015 a 2016 obsadil Martin v ME celkové sedmé a šesté místo. V Ancelle se mu příliš nedařilo, obsadil se 70 body 10. místo, i když ho od sedmého dělilo jen šest trestných bodů. Startovalo 12 jezdců.

Fabián se blýskl

Další kategorií, která bojuje o titul mistra Evropy, je Youth, tedy kategorie mládežnická, kde se jezdí na stopětadvacítkách. Tady je suverénem Španěl Pau Martinez (16 let), který vyhrál všechny tři soutěže, i když tentokrát mu zle šlapali na paty Britové Harry Hemingway a Jack Dance, kteří „našlapali“ jen o jeden, resp. dva body víc. Zatímco Dance byl jasně nejlepší v prvním kole, Martinez zajel brilantně naopak kolo druhé. Po prvním kole byl na skvělém třetím místě 13letý David Fabián, měl dokonce o bod lepší skóre než Martinez (!), ale ve druhém výkon nezopakoval, nasbíral o polovinu víc trestných bodů a propadl se na místo desáté. Startovalo 19 mladíků.

Foto: zleva Harry Hemingway, Pau Martinez a Jack Dance

Mistr světa vyhrál „Evropu“

Kieran Touly je letošním mistrem světa třídy Trial125 a mistrovství Evropy nejezdí, příležitost startovat na domácí půdě ve třídě Junior si ale nenechal ujít a – soutěž vyhrál. O dva body porazil Španěla Pola Medinyu a o čtyři Rakušana Marco Mempöra. Ten si tak upevnil vedení v průběžné klasifikaci a šanci na titul má obrovskou. Spíš jen teoretickou naději má Nor Vold Gunvaldsen, vítěz první soutěže v Itálii, ve Francii ale až čtvrtý. Druhé místo Medinyi je jeho nejlepším výsledkem, v tabulce je ovšem až šestý. Čtrnácté místo z 22 startujících obsadil 18letý Dalibor Šulc.

Ženy a zralí muži

O evropské tituly soutěží ještě další dvě kategorie, v nichž ale nemáme zastoupení. Ženskou kategorii Women vyhrála Norka Ingveig Hakonsenová, když byla nejlepší v obou kolech. Porazila Italku Alex Brancatiovou a domácí Francouzku Caroline Moreonovou. Dívky na druhém až čtvrtém místě (Britka Alice Mintaová) dělil vždy jen jeden trestný bod. Startovalo 16 děvčat. Tabulku vede Brancatiová, která vyhrála obě soutěže na domácí půdě, o titul ji může připravit jen Norka.

Poslední mistrovskou kategorií je Over40, tedy třída přezrálých závodníků nad 40 let věku. Suverénem kategorie je Ital Andrea Soulier (48 let), který vyhrál všechny tři soutěže. Teoreticky by ho mohl o titul ještě připravit Němec Markus Kipp (50). Páté místo v soutěži i průběžně patří Slováku Vlado Kothayovi.

Petra Budínová podruhé na bedně

Další kategorie, které jsou součástí ME, ale nejedou o tituly, jsou označované jako International (prostě béčkové třídy, podobně jako v Trialu národů). A zde také soutěží naše nejúspěšnější reprezentantka 14letá Petra Budínová, vnučka devítinásobného mistra republiky Václava Budína. Ta byla na stupních vítězů už na první soutěži v Itálii, v té druhé jí v tom zabránila porucha motocyklu a nyní si tedy úspěch zopakovala ve Francii. Zcela suverenní vítězkou se stala domácí Naomi Monnierová s pouhými 9 trestnými body, druhá Petra Budínová jich nasbírala 40, třetí Němka Linda Weberová 57. Monnierová je ještě o půl roku mladší než Petra a v Ancelle, kde se soutěž jela, často trénuje. Uvidíme, jestli bude tak suverenní i u nás v Březové… Petr Budín, otec Petry, referoval, že tolik kamení najednou ještě nikdy neviděli, soutěž byla těžká, ale v krásném horském prostředí nedaleko městečka Gap.


Foto1: zleva Petra Budínová, Naomi Monnierová a Linda Weberová; Foto2 Petra Budínová

Kategoriím Inter se nesčítají soutěže, takže neexistuje žádná tabulka, každá soutěž je jen samostatná. Proč tomu tak je, to ví jen FIM.

Jan Baloušek nezklamal

Třináctiletý Jan Baloušek startuje v nejobsazenější kategorii Youth International, kde se prezentovalo 25 soutěžících na stopětadvacítkách. Baloušek si vedl výborně a v silné konkurenci obsadil krásné osmé místo, když za celou soutěž „chytil“ jen dvě pětky, zatímco vítězný Ital Dario Doglio spadl třikrát. Jinak ovšem Ital méně šlapal a měl i nejvíc čistě projetých sekcí.
Poslední kategorií byla ve Francii International2, kde Slovák Šimon Sordyl obsadil třetí místo.

Mistrovství Evropy uzavře soutěž v Březové u Sokolova už tento víkend.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist