Petra Budínová druhá při mistrovství Evropy v Itálii

V Itálii začalo trialové mistrovství Evropy i se šesti českými jezdci. Soutěžilo se celkem v devíti kategoriích, jen pět z nich ovšem spadá do mistrovství Evropy, ostatní jsou jaksi přidružené. Pouze vnučka devítinásobného mistra republiky Václava Budína se prosadila na stupně vítězů.

V mistrovství Evropy se jedou tři kategorie: Trial European Championship, v níž startovali naši nejlepší Martin Matějíček a Martin Křoustek, Trial Women European Championship pro ženy a Trial Youth European Championship pro juniory. Další dvě kategorie jedou o Evropský pohár: Trial Junior European Cup a Trial Over 40 European Cup, tedy pro naděje trialu a bývalé naděje trialu.

Ale to není vše, další čtyři kategorie mají statut International, což je jakási druhá liga, podobně jako při Trialu národů, kde naše reprezentace v posledních letech několikrát vyhrála tuto béčkovou třídu. Třída International 1 a 2 jsou pro muže, Youth International pro mládež a Women International pro děvčata. Snad jsem na nic nezapomněl… Kategorie International nedostávají body do šampionátu, jedná se tedy jen o jednotlivé soutěže bez charakteru seriálu. Proč? To je záhadou.

Soutěž se jela v areálu Metzeleru v Pietramuratě (kraj Trentino), kde se před pár týdny jelo motokrosové mistrovství světa a pojede se tady už za měsíc i první soutěž trialového mistrovství světa. Šéfem soutěže byl Danilo Galeazzi, čtyřnásobný trialový mistr Itálie z let 1980 až 1983 (vždy na SWM), kterého jsme vídali i u nás na Říčanských šlapačkách.

Sobota patřila mladým

Soutěž byla rozložena na dva dny, v sobotu začínaly ty méně významné kategorie… Jela se dvě kola po 14 kontrolovaných úsecích a jezdci měli na soutěž 4,5 hodiny. Každá kategorie samozřejmě jela trochu jinak obtížné sekce členěné barevnými brankami. Do mistrovství Evropy se počítaly kategorie Youth, kde startoval David Fabián junior (ročník 2005), a Women, kde jsme žádnou ženu neměli. David si vedl ve dvacetičlenném poli zdatně a skončil na 11. místě se 105 trestnými body, zatímco vyhrál Španěl Martinez se 42 body před trojicí britských mladíků.

Ve třídě Youth International startoval Honza Baloušek (rovněž ročník 2005) a mezi 25 jezdci obsadil 10. místo s 56 trestnými body, vyhrála domácí dvojice Bassi, Doglio s 26, respektivě 31 body, třetí skončil Polák Zyznowski, kterého jsme viděli před týdnem u nás v Březové v péči polské legendy Roberta Blachuta.

Women International přinesla českým barvám největší úspěch, neboť Petra Budínová (ročník 2004) obsadila na stopětadvacítce v soutěži druhé místo za suverenní Francouzkou Naomi Monnierovou. Ta nasbírala jen devět trestných bodů, Petra 24, o dva méně než třetí Němka Weberová. Startovalo 11 děvčat. Co řekl o soutěži přítomný dědeček Václav? „Byla to středně těžká trať, volné kamení bylo zrádné. Když se udělala pětka, tak to bylo špatné, protože Petra měla v kole ze 14 sekcí osmkrát nulu.“ No, dědeček počítal druhé kolo, v tom prvním měla Petra dokonce deset čistých sekcí a za celou soutěž jen tři pětky.

Nedělní gradace

V neděli si to rozdali ti nejlepší. Jeli opět dvě kola, v každém bylo 15 sekcí. Nepřekvapilo, že vyhrál se 14 body domácí Matteo Grattarola, loňský vítěz kategorie Trial2 mistrovství světa. Spíš překvapilo, že loňský vicemistr téže kategorie, Brit Toby Martyn, skončil až na sedmém místě. Ale tahle kategorie je opravdu našlapaná, druhý Španěl Marcelli nasbíral 15 bodů, třetího Gelaberta dělilo od Martyna jen osm bodů. Je jasné, že v takové konkurenci to měla naše dvojice Martinů těžké. Lépe se dařilo Matějíčkovi, který obsadil 16. místo za 88 trestných bodů, Křoustek byl klasifikován 19. za 103 trestné body. V ME se nyní udělují body úplně všem, kteří dojeli (asi tu taky zapracovala politická korektnost…), třeba i za 39. místo. Vítěz nebere 25, jak jsme zvyklí z různých disciplín, ale rovnou 100, další pak 85, 70, 60, 55… takže Matějíček získal 14 bodů do mistrovství Evropy, Křoustek devět.

V kategorii Junior Cup měl těžkou úlohu Dalibor Šulc junior (ročník 2001), v konkurenci 28 jezdců obsadil 24. místo se 106 trestnými body. Vyhrál Nor Vold Gunvaldsen s 31 před Rakušanem Memporem (ten Šulce před týdnem porazil v Březové o pouhé dva body) s 39 a Avendanem z Venezuely se 41 bodem. Ano, už nám šlapou na paty i Jihoameričané!

V poháru nad 40 let získal Slovák Vlado Kothay osmé místo, teoreticky zde mohl startovat i Martin Křoustek (ročník 1978), ale vybral si těžší variantu ME. Další Slovák Sordyl byl druhý v kategorii International 2.

Druhá soutěž mistrovství Evropy se jede již tento víkend v Monze, tedy opět v Itálii.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist