Opět bitva mezi Matějíčkem a Křoustkem, opět přišel déšť

V Kyselce se už počtrnácté jely šlapačky neboli trial a ke startu v kempu Ontario se sjelo 95 soutěžících, jeden přijel dokonce až z Ameriky! V sobotu se potýkali se záludnostmi suché trati v 10 kontrolovaných úsecích, které připravil sám starosta Kyselky Aleš Labík, když pak v neděli sprchlo, byly kameny v příkrých stráních pro mnohé neřešitelným oříškem a 18 jezdců vzdalo.

Jako obvykle šli na start nejprve ti nejmladší, tedy žáci, v tomto případě s velkým Ž. Následovaly další kategorie a pokud chtěli diváci, kterých přišlo docela hodně, vidět ty nejlepší, museli si počkat až na závěr startovního pole, tedy cca půldruhé hodiny. To už měli ti první za sebou skoro celé první kolo. Pro náročný terén i na přejezdech a očekávané fronty před sekcemi byl celkový časový limit na soutěž prodloužen z obvyklých šesti hodin na 6,5.

Matějíček nebo Křoustek? Toť otázka

Českou špičku tvoří v posledních letech prakticky jen dvojice Martinů – Křoustek s Matějíčkem. A ti si to také rozdávali po oba dva dny mezi sebou. Jen z povzdálí se jim snažil přiblížit Marek Wünsch, na něm je ale vidět, že už tréninku nevěnuje tolik času co Toni Bou. Matějíčkovi v sobotu příliš nešlo první kolo, v němž nasbíral třikrát tolik trestných bodů než Křoustek. Další dvě kola ale zajel skvěle, ztrátu dohnal a při rovnosti trestných bodů rozhodl o výhře Martina Matějíčka počet
čistě projetých sekcí – měl o jednu víc!

V neděli to bylo výrazně těžší, protože po prvním ještě suchém kole jezdci při bouřce promokli a kameny v lese pak klouzaly jako namydlené. První kolo zvládl lépe Křoustek, měl o čtyři body méně než Matějíček. Ten pak ve druhém kole ztratil na Křoustka dalších devět a ani výborné třetí kolo už mu nepomohlo, skončil druhý se ztrátou osmi bodů. Zatímco v sobotu projeli čistých sekcí 22, respektive 21, v neděli jich měl vítězný Křoustek jen 13 a Matějíček deset. Třetí Marek Wünsch jednu jedinou.

Stoupající hvězda Fabián, stálice Kohout a host z Ameriky

Dosud byla řeč o elitní kategorii Super A, kde však startují jen tři jezdci. Zbytek žlutých jede vlastně jen o umístění za touto trojicí v rámci mezinárodního mistrovství České republiky. V téhle „žluté“ kategorii jelo dalších osm jezdců, z toho byli čtyři Němci. Nejlépe si v sobotu vedl 13letý David Fabián, který se kromě českého šampionátu úspěšně účastní i šampionátu španělského a mistrovství Evropy. Mezi Fabiána a další české jezdce Dominika Wünsche, Dalibora Šulce a Matěje Mrázka se vtlačili Němci Tim Ammon, Jan Ammon a Ingo Breitfeld. V neděli bylo pořadí Matěj Mrázek, Dominik Wünsch, David Fabián, Dalibor Šulc, z Němců dojel jen Breitfeld. I vítězný Mrázek ale měl přes sto trestných bodů, což svědčí o obtížnosti překážek – v sobotu vyhrál Fabián s dvaceti.

V kategorii B (zelená barva) je stálicí nestárnoucí Pavel Kohout, který je pokaždé (skoro) na stupních vítězů a nejčastěji na tom nejvyšším. V Kyselce vyhrál v sobotu i v neděli, na suchu nasbíral 12 trestných bodů, na mokru 50. V sobotu porazil Filipa Kloučka a Poláka Milosze Zyznowského, v neděli Zyznowského a Jana Balouška.

V kategorii C (červená barva) většinou vyhrává veterán Pavel Klouček na obstarožním Fanticu, tentokrát měl o dva body víc než jiný veterán Jirka Maček na moderním Vertigu, třetí skončil mladík Filip Heřman na stopětadvacítce. Ten vyhrál v neděli těsně před Filipem Bartošem a Jiřím Mačkem.

V téhle kategorii stojí za pozornost dvě děvčata, kterým je oběma pouze 13 let. Drobná Denisa Pecháčková je vícenásobná mistryně světa na kole a jezdí osmdesátku, urostlá Petra Budínová jezdí stopětadvacítku. Obě zaslouží obdiv, protože v kategorii C není mezi dravými mladíky a zkušenými veterány snadné se prosadit a sekce nejsou nijak snadné. Petra Budínová obsadila mezi červenými v sobotu sedmé místo když projela čistě 18 sekcí ze 30, v neděli skončila pátá. Denisa Pecháčková projela v sobotu čistě šest sekcí, neděli nedokončila.

Na startu se nečekaně objevil i jeden starý známý: Filip Roos jezdil úspěšně trialy v 80. letech, když vystudoval medicínu, odešel v létě 1989 do USA a pracuje v San Francisku jako lékař. Na trial ale nezanevřel ani v Americe a stále je tam jezdí, nyní i se synem. Když teď přijel domů na dovolenou a zjistil, že se v tom termínu jede soutěž v Kyselce, zařídil si licenci, vypůjčil motorku a v 54 letech se postavil na start českého mistráku. Dojel v sobotu pod dohledem své maminky
čtrnáctý.

Nájezd německých amatérů, draví žáci a na závěr klasici

Do Kyselky si přijela zařádit velká skupina německých soutěžících. Kromě již zmíněné čtveřice v kategorii A to byla hned desítka dalších v kategorii Hobby, krom toho startovali i dva Slováci, kteří nelitovali dlouhé cesty do Kyselky. V sobotu pustili Němci na stupně vítězů jen Václava Heřmana, v neděli se ale prosadil mladý Jan Panenka (v sobotu až sedmý), byť kočíruje pouhou osmdesátku. Heřman skončil druhý.

V kategorii žáků je hodně zábavné sledovat počínání tatínků (případně strýců apod.), kteří ratolestem nejen radí, ale také je hecují, hubují, někdy i vyhrožují, ale také pomáhají fyzicky. Obdiv zaslouží jak ti mladí, tak doprovod. V sobotu na lehké trati „udělal“ favorit Tadeáš Mikunda jednu pětku a hned to znamenalo pád na třetí místo, protože dvě kola projel bez jediného šlápnutí. Vyhrál Eduard Hovjacký před Albínem Prokopem. V neděli na těžkém terénu se už Mikunda prosadil a vyhrál před Hovjackým a Pavlem Bielem.

Kategorie Klasik pro vzduchem chlazené motocykly jezdí jen v neděli, v Kyselce se nejvíc dařilo Martinu Kuchařovi na Hondě 200, který jasně porazil výborného Němce Güntera Breitfelda na Fanticu 240 a Petra Hůlku na Yamaze. Albín Prokop s SWM se tentokrát na bednu nevešel. Stojí za zmínku, že ze sedmičky startujících jel vítězný Kuchař také v sobotu, ale na Shercu v kategorii C a obsadil sedmé místo.

Nenechte si ujít…

Příští dvousoutěž se jede na konci prázdnin v Nihošovicích, kontrolované úseky tam připravuje bývalý skvělý motokrosař Honza Mrázek, který trialem začínal a letos se k němu vrátil – v kategorii C skončil v sobotu pátý.

MMČR v trialu, Kyselka

Sobota: 1. Matějíček (GasGas) 19 (22x0), 2. Křoustek (TRS) 19 (21x0), 3. Marek Wünsch (GasGas) 75, 4. Fabián (Beta 125) 20 (19x0), 5. Tim Ammon (D, Beta) 20 (18x0), 6. Dominik Wünsch (GasGas) 21 – pozn.: jezdci od 4. místa jedou o něco lehčí překážky

Neděle: 1. Křoustek 44, 2. Matějíček 52, 3. Marek Wünsch 119, 4. Matěj Mrázek (Beta) 103 (4x0), 5. Dominik Wünsch 103 (1x0), 6. Fabián 109

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist