Odešla další legenda: Rob Edwards 1945 – 2019

Rob byl tváří Montesy v 70. letech, objevoval se na prospektech, pořádal tréninkové kempy pro Montesu a její dovozce, prodejce a zákazníky nejen v Evropě, ale i v USA a Střední a Jižní Americe. Přestože vyhrál jedinou soutěž mistrovství Evropy – v Irsku v roce 1974, přestože nikdy nevyhrál Skotskou… byl jen dvakrát druhý v letech 1970 a 1978. V roce 1974 vyhrál skoro stejně slavný Scott trial a vyhrál i mnoho významných trialů na britských ostrovech, v mistrovství Evropy byl v letech 1971 a 1973 dvakrát čtvrtý. V letech 1975 a 1976 byl přes sporadickou účast desátý v mistrovství světa.

Foto: Novinář John Hulme s Robem Edwardsem a Robem Shepherdem na letošní Telford Classic Show

Rob chtěl být profesionálním jezdcem trialu, což se mu podařilo. Nejprve byl podporován britským výrobcem Cotton, ale v roce 1969 si ho vyhlédla španělská Montesa a nabídla mu tovární smlouvu. Rob tehdy jezdil po evropských soutěžích s partou svých krajanů Malcolmem Rathmellem, Davem Thorpem, Nigelem Birkettem či bratry Sidem a Martinem Lampkiny. Často jeli v jedné dodávce jezdci různých továren, taková to byla přátelská doba.

Rob Edwards přivítal jednou i k nám do Říčan, v roce 1974 startoval spolu se sedmičkou svých krajanů na mistrovství Evropy. Byla to první účast britských trialových jezdců na našem území a Rob skončil desátý.

Rob Edwards byl pro svou přátelskou a veselou povahu v trialových kruzích velmi oblíbený a jeho skon 6. října ve věku nedožitých 74 let nesou všichni s velkým zármutkem.


Foto: Rob Edwards na Montese Cota ve Španělsku
Foto: Rob Edwards na prospektu Montesy

 


Foto: Rob Edwards, 350 AJS, Skotská šestidenní 1964
Foto: Rob Edwards, Montesa, 1980

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist