Nuda skončila, konečně… Bou vyhrál i v Andoře

V Andorra la Vella se jel poslední halový turnaj tzv. mistrovství světa X-Trial a vítězem se stal podle očekávání domácí Toni Bou, který již měl titul zajištěn. Bou, který je andorským rezidentem, vyhrál zcela suverenně, jak bývá v hale jeho zvykem, za celou soutěž si jen dvakrát šlápl – jednou ve druhém kole a jednou ve finále, v prvním kole projel všech pět sekcí bez trestného bodu.

Bou (Montesa) za celou zimní sezonu prohrál pouze jednou, když ho v Barceloně porazil krajan Adam Raga (TRS). Soutěží X-Trial se mohou účastnit pouze vybraní jezdci, kteří podle promotéra „na to mají“. Většinou se ovšem během soutěží ukazuje, že „na to“ stejně nemají, Antonio Bou je prostě o level výš. Aby Bou neprojížděl překážky s prstem v nose, musejí být těžké a soupeři si na nich tedy musejí natlouct. Pro diváky v hale je to vždy určitě velký zážitek, pokud se ale podíváme na celý seriál kritickýma očima, tak kromě stále stejného vítěze jsou k vidění i stále stejné překážky, jen reklamy na nich se trochu mění.

Teprve podruhé dostal letos nominaci Takahisa Fujinami (Montesa), byl to jeho 139. start v halovém mistrovství světa. Bouův týmový kolega prošel do druhého kola. To se překvapivě nepodařilo Jaumemu Bustovi (GasGas), který se po třech pádech se soutěží rozloučil. Přitom to byl právě Busto, který tvořil nedávno s Bouem španělské družstvo v X-Trialu národů. Dostal tehdy přednost před Ragou (TRS), ten však opět předvedl, že světovou dvojkou je on, skončil potřetí druhý, jako jediný letos porazil Boua a v halovém šampionátu skončil zaslouženě druhý i celkově. A to je Ragovi už 37 let.

Raga po soutěži: „Tohle druhé místo je dobré, vzhledem k tomu, že jsem si při dopadu na třetí překážce poranil levou nohu. Cílem je samozřejmě vyhrát, ale když nemůžete vyhrát, tak druhé místo je to nejlepší, co můžete získat. Takže je to dobrý konec sezony.“

Vítěz Bou: „Byla to těžká soutěž, byl jsem pod tlakem domácího publika, z vítězství mám tedy velkou radost. Překážky byly dost lehké, tak jsem musel být hodně koncentrovaný, abych neudělal chybičku. Skončit šampionát s pěti výhrami ze šesti možností, to je docela spektakulární.“

Ano, je to spektakulární. A zdá se, že to ještě nějakou dobu s Tonim spektakulární bude. Trénuje na motorce několik hodin denně, na youtube jsou s ním kvanta neuvěřitelných videí a zdá se, že má před sebou ve 32 letech ještě dost úspěšných sezon. Považte, vítězství v Andoře bylo 62. vítězstvím Boua v hale, bylo to jeho 75. podium. O vítězstvích venku ani nemluvě.

První a druhé kolo se jelo na pěti překážkách (sekcích), finále jela dvojice Raga-Bou na šesti, před tím se jel rozstřel o třetí místo mezi Fajardem (GasGas) a Casalesem (Vertigo) na čtyřech překážkách. O jedno šlápnutí byl lepší Jeroni Fajardo. První čtyři místa tedy patřil Španělům a patří jim i první čtyři místa v celkové klasifikaci mistrovství.

Halová sezona je tedy za námi a naopak před námi je sezona „normální“, klasická neboli outdoor, a ta snad bude přeci jen zajímavější. První soutěž trialového mistrovství světa se pojede 26. května v Pietramurata, tedy tam co se jela před týdnem soutěž trialového mistrovství Evropy a kde se jely před třemi týdny závody motokrosového mistrovství světa jako GP Trentina.

Výsledky X-Trial Andorra
1. Bou (E, Montesa) 1
2. Raga (E, TRS) 11
3. Fajardo (E, Gas Gas) 11
4. Casales (E, Vertigo) 12
5. Fujinami (J, Montesa) 7
6. Bincaz (F, Beta) 7
7. Petrella (I, Beta) 15
8. Busto (E, Gas Gas) 17
9. Gelabert (E, Sherco) 22

Konečné pořadí
1. Bou (E, Montesa) 115
2. Raga (E, TRS) 89
3. Fajardo (E, Gas Gas) 58
4. Busto (E, Gas Gas) 51
5. Bincaz (F, Beta) 43
6. Gelabert (E, Sherco) 24
7. Casales (E, Vertigo) 15
8. Fujinami (J, Montesa) 11
9. Petrella (I, Beta) 8
10. Marcelli (E, Montesa) 6
11. Ferrer (F, Sherco) 3
12. Dabill (GB, Beta) 3
13. Gelabert (E, Scorpa) 2
14. Haga (N, TRS) 2
15. Colairo (F, Gas Gas) 1
16. Peace (GB, Sherco) 1

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist