Nihošovická kotlina přihrála titul Matějíčkovi

Mnoho nechybělo, aby pravidlo o dešti platilo i na šestém letošním trialu. Průtrž mračen ale na Strakonicku přišla až po skončení nedělní soutěže. Díky dvěma vítězstvím si Martin Matějíček (na fotografii) zajistil obhajobu titulu mezinárodního mistra České republiky, na poslední soutěži v Kramolíně už ani nemusí startovat. O titul ho nemůže připravit Martin Křoustek, ani kdyby v Kramolíně vyhrál. Klobouk dolů před oběma jezdci, i v Nihošovicích předváděli v těžkém terénu vynikající výkony a neměl na ně ani čerstvý vítěz evropského Poháru Junior Rakušan Marco Mempör. Kromě terénu sužovalo jezdce v sobotu i úmorné vedro, v neděli už jich řada ani nestartovala, došly síly.

Na hřišti Honzy Mrázka

V Nihošovicích se jel trialový mistrák poprvé loni a měl velmi dobrý ohlas. Soutěž připravil bývalý výborný trialista a ještě lepší motokrosař Jan Mrázek, který zde provozuje motokrosovou trať. Protože hned vedle je opuštěný lom, Honza neodolal a dotvořil prostor tak, že se dalo v lomu a nedalekém okolí postavit 10 trialových sekcí vhodných pro soutěž mezinárodního mistrovství republiky. A zatímco třeba v Březové jsme se museli k těm nádherným přírodním sekcím propracovat náročným stoupáním, kde řadě diváků docházel dech i síly, tady jsme měli většinu sekcí na jednom místě, stačilo jen pár kroků od jedné ke druhé nebo se prostě jen otočit o 180 stupňů. Sekce sice nebyly tak krásně přírodní jako ty březovské, ale rozhodně bylo na co se koukat a kromě náročných výskoků na skálu tu bylo k vidění i několik strmých sjezdů. Je to jako u horolezců, tam také je výstup jen menší částí úkolu, často je náročnější se dostat zpátky dolů. A trial se v posledních letech horolezectví dost podobá… Škoda, že nebylo možné využít přilehlý potok Peklov, ale znáte ekology, navíc, jak říká Honza Mrázek, v potoce už žádné větší kameny nejsou, aby se tam dala udělat zajímavá sekce. Povinnosti kolem soutěže bohužel nedovolily Honzovi startovat, takže soutěžící kategorie C přišli o silného soupeře.

Matějíček vs. Křoustek 2:0

Ve čtyřech předchozích soutěžích mezinárodního mistrovtví republiky si třikrát naši dva nejlepší rozdělili vavříny tak, že v sobotu vyhrával mladší Martin Matějíček, v neděli zkušenější Martin Křoustek. Tentokrát měl Křoustek navrch jen v prvním kole v sobotu a v posledním kole v neděli, jinak tabulce vládl Matějíček. Dokonce i bodový rozdíl byl mezi nimi po oba dva dny větší, než jsme zvyklí. Někdy je třeba mít i to nezbytné sportovní štěstí, aby vám nepodklouzlo zadní kolo ve vrstvě prachu nebo se nesmeklo nesprávným směrem a nestrhlo označení sekce. Při pohledu na podrobné výsledky nebyl mezi oběma velký rozdíl v počtu neúspěchů: v sobotu dostal Matějíček šest pětek, Křoustek jen o jednu víc, v neděli Matějíček čtyři, Křoustek o jednu víc. Ovšem v počtu
istě projetých sekcí měl Matějíček jasně navrch: v sobotu 17 ku 11, v neděli 23 ku 14. Martin Křoustek si tedy občas šlápl v sekci navíc, i když opticky takový rozdíl vidět nebyl. A oba si proto vysloužili od diváků častý potlesk.

Matějíček obhájil titul

Za vítězství v soutěži se do šampionátu přiděluje jezdci 40 bodů, druhému 36, třetímu 33 atd. Vzhledem k tomu, že do konce seriálu chybí jediná soutěž v Kramolíně, letošní titul už má v kapse Martin Matějíček. V tuto chvíli má 388 bodů, Martin Křoustek 372, ale dva nejhorší výsledky se na konci sezony škrtají. To znamená, že pokud by Matějíček v Kramolíně vůbec nestartoval, bude se mu počítat 352 bodů, a pokud tam vyhraje Křoustek, bude mít jen započitatelných 340. Takže je rozhodnuto.

Klání nejlepších osvěžil Rakušan Mempör, který si na jaře v Tanvaldu zlomil nos, ale pak získal evropský pohár Junior. Na naši nejlepší dvojici neměl, pokaždé obsadil až třetí stupínek pro vítěze. Tím z něj ovšem vystrčil Marka Wünsche, který měl v sobotu pech. Marek si v Kyselce poranil obratel, nemohl prakticky trénovat a i v Nihošovicích ho zranění limitovalo. Navíc v sobotu při pádu na páté sekci poškodil motocykl tak, že nebylo možné ho rychle opravit a druhou polovinu soutěže si nechal jen psát pětky, aby ji vůbec dokončil. V neděli ale zase bojoval a mezi ním a Mempörem byl jen malý bodový rozdíl.

Fabián v neděli nedokončil

Za nejlepší čtveřicí bojovali o virtuální vavříny žluté skupiny mladíci Fabián, Šulc, Mrázek, Polák Zyznowski a zkušený Dominik Wünsch. Pokaždé se nejvíc dařilo Daliboru Šulcovi, který v sobotu porazil všechny své soupeře, když měl nejvíc čistých sekcí i nejméně pětek, v neděli byl jeho úspěch ještě výraznější, chyběli mu ovšem dva soupeři – Milosz Zyznowski nestartoval a David Fabián se zranil na stejné sekci, na které den předtím rozbil motorku Marek Wünsch. David skončil po pádu z asi osmimetrové výšky s vyraženým zubem, poraněným stehenním svalem, zápěstím, krční páteří a patou, ale snad nemá nic zlomeného. Jeho start za dva týdny na soutěži španělského šampionátu prý v ohrožení není. Matěj Mrázek nevyužil znalosti prostředí k lepšímu než třetímu místu v neděli.

Zelení neměli lídra

Kategorie B jezdící se zelenými číslovými tabulkami postrádala na startu svého favorita Pavla Kohouta, který zůstal z rodinných důvodů doma. Jeho absence ovšem nevyužili ani Jan Baloušek, ani Tomáš Valenta, ani Filip Klouček… Vypálil jim totiž rybník Maďar Barnabáš Csizmazia! Kdyby přijel nějký Polák nebo Němec a vyhrál, prosím, ale Maďara asi nikdo nečekal. Vyhrál v sobotu, vyhrál i v neděli. Po slabším sobotním prvním kole si ve zbytku vedl výborně a nedal soupeřům šanci. V sobotu za ním skončili Klouček a Jiří Šmídl, v neděli Valenta a Klouček.

Červení a tři princezny

V červené kategorii C startovala hned tři děvčata: Petra Budínová, Polka Justyna Lonycz a Denisa Pecháčková, jejíž otec ji doprovázel na kultovní Hondě RTL250S sledován mlsnými pohledy fajnšmekrů. Podle očekávání si vedla nejlépe Budínová, kterou v sobotu porazil jen Filip Bartoš, přestože měl o jednu čistou sekci méně, ale žádnou pětku, v neděli skončila Budínová čtvrtá a vyhrál další z Filipů – Heřman. Bartoš pokazil první dvě kola a skončil až šestý. Justyna obsadila v sobotu 16. místo, Denisa byla 20., v neděli na ně zbyla místa 12 a 13.

Hobbíci a žáci darebáci

Kategorie příchozích se při opětné absenci Jiřího Kněžourka stala v sobotu kořistí dalšího veterána Standy Vyskočila, který ale v neděli odpočíval a nechal tak vyhrát Slováka Jaroslava Gažo, v sobotu třetího. Druhé a třetí místo obsadil Tomáš Matějka (vnuk Standy Sýkory), který se v této kategorii rozjížděl po zlomenině ruky.

Sledovat malé i větší caparty, jak zápolí se svými padesátkami či osmdesátkami a se svými tatíky, je někdy zábavné, někdy obdivuhodné. O vítězství bojovali jako vždy Tadeáš Mikunda a Albín Prokop, první vyhrál v sobotu, druhý v neděli. Třetí místo na bedně patřilo po oba dva dny Pavlu Bielovi.

Lahůdka na konec

Přijet jako divák na oba dny, když jste zdaleka, není snadné. Pokud si vyberete sobotu, uvidíte v terénu i ty, kterým dojdou síly a v neděli už nepojedou. Je ovšem jedna kategorie, která startuje pouze v neděli, a pokud chcete vidět skutečně krásné motocykly, musíte přijet v neděli. Jen v kategorii Klasik jsou v akci malé čtyřdobé Hondy 200, SWM 320, Fantic 240, Yamaha TY320 nebo vzduchem chlazená Beta – motocykly kategorie Twinshock neboli se dvěma péry vzadu. Tady tak úplně nejde o to vyhrát, ale pošušňat si v lehčím terénu, předvést s láskou udržovaný/renovovaný stroj a hlavně mu neublížit. Děkujeme za show!

Uvedené výsledky jsou z neděle.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist