Fabián vyhrál poslední španělský mistrák

Ve Valderrobres v kraji Teruel se jela poslední soutěž letošního španělského mistrovství v trialu. Tenhle šampionát by nebyl moc zajímavý, pokud by v něm nestartoval mladý český jezdec David Fabián (na fotografii). A třináctiletý David potřetí letos vyhrál svou kategorii Cadete a potvrdil své postavení vicemistra Španělska.

Mistrem Cadete je Andořan Gaudí Vall, kterého David Fabián letos dvakrát porazil. Tentokrát měl český reprezentant situaci usnadněnou tím, že Vall, který měl už titul jistý, startoval o kategorii výš: Junior. Ostatně v této kategorii se oba rivalové sejdou příští rok, takže jejich souboje budou pokračovat. Letos měli oba po jedné absenci, na vítězství byl lepší Vall v poměru 5:3, nakonec je dělilo v tabulce jen šest bodů.

Ve Valderrobres si vedl David suverenně, jedinou pětku dostal v prvním kole, které vyhrál o devět trestných bodů, ve druhém kole si na 10 sekcích jen pětkrát šlápl a vyhrál ho s náskokem 14 bodů. V cíli měl druhý Christian Pascual více než dvojnásobek trestných bodů a třetí Mateu Crespi ještě o šest víc.

Foto: Jaime Busto

Mistrovství Španělska ale není jen kategorie Cadete, těch kategorií zde mají hned tucet, včetně dvou ženských a jedné čistě elektrické. Hlavní pozornost je samozřejmě upřena na nejvyšší kategorii TR1, kde získal titul postopadesáté Toni Bou, který pouze jednou v sezoně podlehl svému bývalému týmovému kolegovi Jaimemu Bustovi. Ten je vicemistrem, pikantní je, že specializovaný španělský časopis Trialworld zveřejnil ve své anglické verzi článek s nadpisem Jaime Busto mistrem Španělska 2019, přičemž ve španělské verzi se o něm píše samozřejmě jako o vicemistrovi. Ale snad chtěli Španělé světu naznačit, že kdo skončí druhý za Bouem, jako by byl mistrem…

Na příští sezonu hned několik jezdců ze světové (rozuměj španělské) jezdecké špičky změnilo značku motocyklu. Zatímco duo Montesy (Hondy) Bou-Fujinami zůstává po leta stejné, Fajardo odešel od GasGasu k Shercu, ke GasGasu přešel od Vertiga Jorge Casales, naopak Vertigo angažovalo oba bratry Gelaberty, kteří dosud jezdili Sherco a Scorpu. U Vertiga zůstává Busto (a novou smlouvu s ním podepsal i britský veterán Doug Lampkin, i když ten pojede z velkých soutěží jen Skotskou a Scott trial). Poté co firmu GasGas spolkla rakouská KTM, byl nový model GasGasu představen na veletrhu EICMA na stánku KTM.

Už v sobotu začíná na ostrově Réunion v Indickém oceánu nová sezonu halového trialu: X-Trial. Sezona vlastně začala už včera, když FIM ohlásila zrušení X-Trialu v ekvádorském Quitu. Kdy naplánují první trial do Číny?

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist