David Fabián válí ve Španělsku

Kdo se chce prosadit do silničního mistrovství světa, zkouší to ve Španělsku. A kdo se chce prosadit do trialového mistrovství světa, tak taky. Letos 14letý David Fabián (na fotografii) startuje ve Španělském poháru kategorie Cadete. Když někdo jezdí v CEV Repsol Moto3 kolem 10. místa, je to pokládáno za úspěch. A co takhle druhé místo v Copa de Espana de Trial Cadete? V líhni trialových mistrů, kteří vládnou trialu víc než jejich krajané MotoGP.

Počátkem měsíce se jela v Arnedillu v provincii La Rioja ve španělských Kordilerách první soutěž sedmidílného španělského šampionátu. Trial má ve Španělsku hned tucet různých kategorií. Tři se jedou jako mistrovství Španělska, to jsou TR1, Junior a Femenino A (femenino znamená ženy). Pět kategorií jede o Národní trofej, to jsou TR2, TR3, TR4, Veterano a elektrický trial. A konečně čtyři kategorie soutěží o Španělský pohár: Cadete, Femenino B, Juvenil A a Juvenil B. O pohár tedy jedou kategorie mládežnické a děvčata. Jezdci Cadete jedou v sekcích stejné branky jako TR4, Femenino A a E-Trial. Kromě toho se jedou ještě v jiných termínech čtyři soutěže Španělského poháru Clásicas pro motocykly z doby, kdy se na nich dalo ještě sedět.

I Toni Bou si musí šlápnout…

První španělský mistrák vyhrál celkem podle očekávání 25násobný mistr světa Antoni Bou Mena, ale ve druhém kole měl trochu problémy, Jeroni Fajardo Vila a Jaime Busto Fernandez de Larrinoa (ano, tak zní plná jména těchto borců) nasbírali shodně jen o dva trestné body víc a oba projeli čistě víc sekcí než Bou. Adam Raga Sans dokonce skončil v soutěži až čtvrtý, ve třídě TR1 startovalo 11 jezdců. Další kategorie nás až tak nezajímají, snad jen, že TR2 vyhrál Nor Sondre Haga, který byl letos nominován i do halového mistrovství světa X-Trial.

Fajardo, Bou a Busto na bedně

Podívejme se tedy na kategorii Cadete. Tam startovalo 18 trialistů a vyhrál Gaudí Vall Ingles, který byl nejlepší v obou kolech a nasbíral 18 trestných bodů. David Fabián měl v každém kole po 12 trestných bodech, tedy celkem 24, zajel o jednu čistou sekci víc než Vall, ale měl dvě pětky, Vall žádnou. Třetí Mateu Crespí Canellas a čtvrtý Christian Pascual Romero měli po 40 bodech.

David Fabián na bedně v Arnedillu

Další soutěž se koná 14. dubna v Cal Rosal mezi Barcelonou a Andorrou, ale bez vrcholné kategorie TR1, protože den předtím se jede ve francouzském Mouilleron-le-Captif X-Trial národů.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist