Březová určila mistry Evropy, prosadili se i domácí

V Březové u Sokolova se uzavřel čtyřdílný seriál letošního mistrovství Evropy v trialu. Mistry Evropy se stali Španělé Gabriel Marcelli v hlavní kategorii a Pau Martinez v kategorii Youth a Norka Ingveig Hakonsenová v ženách. Domácí soutěžící dosáhli na stupně vítězů v rámcových kategoriích International. (na fotografii Gabriel Marcelli, Francesc Moret a Aniol Gelabert)

Plejáda kategorií – tři tituly, dva poháry a řada pouťáků

Kdeže jsou ty časy, když se jezdilo mistrovství Evropy v jediné kategorii. Mistr byl prostě mistr. Dnes je vypsáno v rámci mistrovství Evropy (ME) 9 (slovy devět) kategorií, z nichž tři jedou o mistra Evropy, dvě o pohár (Cup) a zbylým (International) se ani body nesčítají, jedná se o samostatné soutěže bez konečné tabulky. Že v tom má guláš i samotná FIM-Europe svědčí tabulky na oficiálním webu federace, kde jsou i kategorie Junior a Over 40, které jedou jen o pohár, označeny jako „Championship“.

Březová nabídla dva odlišné dny – v sobotu bylo chladněji, zamračeno a občas trošku sprchlo, i když na obtížnost překážek to vliv nemělo. V neděli pak bylo slunečno až horko a všude se prášilo. V lese bylo třeba se potýkat s kontrastem slunečních paprsků a stínů. Jezdci si ovšem oboje počasí neužili, protože každý den startovaly jiné kategorie. Celkově lze soutěž hodnotit jako velice zdařilou, v pěkném prostředí, ohlas jezdců i doprovodů vyzněl vesměs lichotivě.

I. Sobotní ochutnávka – chlapci a děvčata

První den byly na programu dvě kategorie děvčat a dvě kategorie chlapců. V těchto kategoriích mohou startovat jezdci již od 12 let věku a také toho využívají. Někteří dokonce působí ještě o několik let mladší a je obdivuhodné sledovat v těžkém terénu, co dokážou s motocykly za kousky. Sice smějí do 16 let jezdit jen na stopětadvacítkách, ale tyhle motocykly jsou stejně velké jako ty silnější, jsou jen motoricky slabší a o pár kg lehčí. Ze sobotních čtyř kategorií vlastně jen v ženách mohly ty starší jet na „dospělých“ motocyklech. Ještě před startem rozhodla jury, že se vypustí sekce č. 6, zůstalo jich tedy 14 a okruh absolvovali jezdci dvakrát.

Dvacítky porazily osmnáctku

V ženské kategorii vyhrála 18letá Italka Alex Brancatiová obě soutěže na domácí půdě, ve Francii byla ale poražena dvacetiletou Norkou Ingveig Hakonsenovou a ta si vítězství zopakovala i v Březové, když první kolo soutěže absolvovala bez jediného šlápnutí, ve druhém si šlápla třikrát. Čistě dokázala projet celé kolo i Němka Vivian Wachsová, rovněž dvacetiletá. Bylo to kolo druhé, v prvním ovšem utržila sedm trestných bodů za šlapání. Poslední místo na stupních vítězů obsadila Američanka Madeleine Hooverová (taky 20 let) s 10 body a o bod tak ze stupňů vítězů odsunula Italku Brancatiovou. Ta tak přišla o titul mistryně Evropy – měla sice v součtu stejně klasifikačních bodů jako Norka a stejné výsledky, ale protože Norka vyhrála poslední soutěž, patří titul jí. Taková prohra musí mrzet hodně…

Foto: Petra Budínová

Petra Budínová opět na bedně, francouzká favoritka nevyhrála

Dívčí kategorie International se jaksi nepočítá do ME a neexistuje žádná sezonní tabulka. Nicméně všechny dosavadní tři soutěže vyhrála 14letá Francouzka Naomi Monnierová. Favoritkou byla tedy i v Březové, ale úseky byly pro tuto kategorii příliš snadné, a tak jediná smolná pětka na 13. sekci odsunula Francouzku až na třetí místo. Poprvé vyhrála teprve třináctiletá Italka Andrea Sofia Rabinová. Na 14letou Petru Budínovou tak zůstalo opět druhé místo, které je pro ni v letošní sezoně příznačné. Petra zajela druhé kolo s pouhými dvěma špápnutími, což se jiné dívce nepovedlo, šest bodů z prvního kola ovšem znamenalo, že přišla o vítězství o jediný trestný bod.

Kdybychom si udělali přesto tabulku ze čtyř soutěží, „titul“ by získala Monnierová před Budínovou a Rabinovou. U Budínů teď přemýšlejí, zda napřesrok nezkusit vyšší kategorii, kde by ovšem měla Petra handicap slabší stopětadvacítky. V Březové ale jela v hlavní kategorii např. stejně stará Kaytlyn Adsheadová, skončila jedenáctá.

Druhým českým želízkem byla 12letá Denisa Pecháčková, která s motocyklem teprve sbírá zkušenosti, ale je mistryní světa v trialu na kole. Vedla si zdatně, pět sekcí projela bez šlápnutí a jen sedmkrát dostala pětku. Patří jí devátá příčka.

Foto: David Fabián

Youth – mladíci do 16 let

Tahle kategorie, vlastně obě chlapecké, jsou nabité mladými talenty, všichni startují na stopětadvacítkách. V té hlavní, v níž šlo o titul, jsme měli Davida Fabiána, čerstvého člena Czech Talent Teamu Autoklubu. Ten obsadil v předchozích soutěžích 11., 6. a 10. místo a doma chtěl zaútočit na bednu. To se úplně nepodařilo, ale zase tak daleko k tomu 13letý mladík neměl: zajel 17 čistých sekcí, zatímco v soutěži třetí Němec Heidel jen 15. Němec měl ale zase o dvě pětky méně. Někdy je mezi nulou a pětkou docela nepatrný rozdíl. Nejhorší asi je, když za tu pětku jezdec ani nemůže. Stalo se třeba to, že jezdcův asistent, tzv. minder (májndr), z nepozornosti přetrhl pásku ohraničující sekci a jezdec dostal 5 trestných bodů, přestože si v sekci nešlápl. Jezdec ovšem zodpovídá i za svého mindera.

David Fabián tedy nasbíral 39 trestných bodů, vítězem se stal stejně starý Brit Jack Dance se 13 body. Bylo to jeho první letošní vítězství, všechny předchozí soutěže vyhrál Španěl Pau Martinez. Ten měl po prvním kole na čele soutěže stejně jako Dance 10 bodů, v kole druhém přidal dalších 8, ale Brit se blýskl pouhými třemi šlápnutími a vyhrál. Výše citovaný Jonathan Heidel skončil s 31 body třetí. Mistrem Evropy Youth je tedy Martinez před Brity Dancem a Benem Dignanem. Bylo až překvapivé, kolik mladíků poslali Britové do dalekého Česka – v Youth jich startovalo pět a další dva v kategorii Youth Inter.

Foto: Jan Baloušek

Jan Baloušek na bedně

Youth International, to je zase třída, kde se výsledky soutěží nesčítají. Ale zrovna zde jsme měli nejsilnější zastoupení – hned tři mladíky. Největší ambice určitě měl Honza Baloušek, který absolvoval i všechny tři předchozí soutěže ME, v nichž obsadil desáté, čtvrté a osmé místo. Ovšem tolik jezdců jako v Březové na předchozích soutěžích v této třídě nebylo: 27! Jan Baloušek si před domácími diváky vedl výborně a obsadil skvělé druhé místo. Vyhrál se 4 body Francouz Audry Agnolin, o rok starší než Baloušek, ovšem o další místa byl boj a druhé až šesté místo dělily jen tři trestné body. Baloušek a Ital Simone Soulier měli oba sedm bodů, oba měli 22 čistých sekcí, pět jednobodových a jednu dvoubodovou… O druhém místě Balouška tak rozhodl až celkový čas za soutěž. Umím si docela představit, že Honza Baloušek přes zimu potrénuje a napřesrok se přihlásí do té mistrovské Youth, kde už letos jezdil ještě o dva měsíce mladší a drobnější Harry Hemingway.

S mezinárodní scénou ještě nemají tolik zkušeností Filip Heřman a Max Vandas, ale soutěžit s tolika mladými talenty jim jistě přineslo dost poznatků. Obsadili 19. a 26. místo.

II. Nedělní finále

Neděle přivítala další čtyři kategorie závodníků sluníčkem, sekce byly suché a bylo se na co těšit. Mělo se rozhodnout o dvou vítězech poháru a hlavně o letošním mistru Evropy. Zařazena byla i sekce č. 6, takže 15 sekcí a vše dvakrát. Začněme ale od toho méně významného.

Slovák a Američanka

Do kategorie International 1 se nepřihlásil nikdo, do kategorie International 2 šest jezdců. Vítězem se stal jednoznačně Slovák Šimon Sordyl se 6 trestnými body, soupeři měli 15 a více. Více zaujalo startovní číslo 157, za ním se totiž skrývala Američanka Madeleine Hooverová, které nestačilo třetí místo v sobotní ženské kategorii a přihlásila se na neděli mezi chlapy. Nejlepším tréninkem je totiž soutěž. A sympatická ztepilá blondýnka si nevedla špatně, ze 30 sekcí jich projela 23 bez jediného šlápnutí, jen o jednu méně než Sordyl. Chytla ale také tři pětky.

Foto: Američanka Madeleine Hooverová

Game is over

Známá hláška v trialu neplatí, jezdci nad 40 let věku mají svůj pohár, tedy spíš Pohár – Over 40. Tihle tatíci, často s docela zavalitou postavou, si vedou v těžkém terénu stále skvěle. Navíc je neopouští humor. Ital Andrea Soulier, který vyhrál předešlé tři soutěže, v Březové nepochodil ani s šesti trestnými body, protože Holanďan John van Veelen měl ještě o jeden méně a Němec Markus Kipp dokonce jen dva, když celé první kolo jel bez šlápnutí. Ital ovšem vyhrál pohár, Kipp skončil druhý a van Veelen třetí. Českou stopu zanechal v sekcích Petr Roštějnský, jediný český odvážlivec, který se nebál porovnat s odrostlou evropskou špičkou. Skončil osmý, šestou příčku obsadil Slovák Vlado Kothay.

Junior Cup s mistrem světa i Japoncem

Jednadvacet jmen obsahovala startovka poháru Junior a jen jedno bylo české: Dalibor Šulc. Letos 18letý mladík zajel polovinu sekcí čistě a obsadil 15. místo. S tím tak úplně spokojený nebyl, vždyť v italské Monze i francouzské Ancelle dosáhl lepšího výsledku.

Zajímavým zpestřením byl 17letý Japonec Yohito Takeda, kterého „si přivezl“ Lukáš Buriánek na prázdniny. Vzhledem k tomu, že Takeda jezdí v Japonsku na Vertigu, mindera mu dělal český zástupce značky Tomáš Průša. Yohito skončil 13.

Jako vedoucí jezdec poháru přijel do Březové Rakušan Marco Mempör a také pohár získal, když obsadil druhé místo. Měl stejně trestných bodů jako vítěz, ale méně čistých sekcí. Tím vítězem nebyl nikdo jiný než letošní mistr světa Trial125 Francouz Kieran Touly. Ten nejel úvodní dvě soutěže v Itálii, ale třetí doma v Ancelle vyhrál. Do Březové ovšem nepřivezl stopětadvacítku, ale třístovku. Kieranovi bude v prosinci 19 let, Mempörovi je 17.

Třetí místo obsadil v Březové s přídavkem šesti trestných bodů Nor Jarand Matias Vold Gunvaldsen. V konečném pořadí poháru skončil druhý, hlavně díky vítězství v první soutěži v Pietramuratě.

Foto: Gabriel Marcelli

Evropa: Španělé versus Italové

A tím jsme se konečně propracovali k vrcholu, k absolutní evropské elitě. I když absolutní evropská elita je vlastně v mistrovství světa. A tam také řada trialistů z tohoto šampionátu startuje, konkrétně v kategorii Trial2. Svědčí o tom i stálá startovní čísla z MS, která mají vytištěná na svých kombinézách. My jsme v této kategorii měli dva zástupce, když se k Martinu Matějíčkovi, který jel celý seriál, vrátil i Martin Křoustek, jenž vynechal Francii. Křoustek je v této třídě jasně nejstarším jezdcem, mohl by dokonce startovat v poháru Over 40, ale to by ho vůbec nebavilo, a tak se bije o výsledek s těmi nejlepšími.

Ve startovním poli najdeme jak mladé jezdce, tak i veterány. Vítěz Francesc Moret je po Křoustkovi nejstarším – 28 let. O jediný bod porazil vítěze minulé soutěže Gabriela Marcelliho (19 let), oba jsou Španělé, oba jezdí ve stejných barvách, za stejný tým. I na třetím místě byl jejich krajan Aniol Gelabert (19), ten nasbíral ještě o dva body víc. Až čtvrté a páté místo patřilo v Březové Italům, (nepřijel obhájce titulu Matteo Grattarola). Gianluca Tournour (26), mistr Evropy z roku 2015, ovšem dojel s téměř dvojnásobkem bodů než vítěz. Mnoho nechybělo, aby skon
il na pátém místě Martin Křoustek, měl totiž stejně trestných bodů jako Lorenzo Gandola (18), ten měl ale více čistě projetých sekcí.

Foto: Martin Křoustek

Martin Křoustek zaslouží obdiv za to, že dokáže i ve vysokém sportovním věku a při zaměstnání držet krok s mladšími borci z evropské špičky. Přitom mnoho nechybělo, aby soutěž nedokon
il. Na předposlední sekci celé soutěže ho totiž postihly tak silné bolesti v zápěstích, že sotva držel řídítka, přesto ji projel čistě. Naštěstí hned vedle sekce bylo stanoviště lékařů, kteří Martinovi pomohli infuzí a on mohl soutěž dokončit i s čistě projetou poslední sekcí. Klobouk dolů! A to si na něj ještě jeho minder stěžoval, že jel soutěž na staré zadní gumě: „Kdybych to věděl, tak bych mu jí večer ještě přezul!“ Martin Křoustek sám hodnotil svůj výsledek takto: „Určitě největší, nejcennější výsledek mé kariéry, v téhle konkurenci je to bomba.“ Na šestém místě byl průběžně už po prvním kole, o kterém řekl, že se mu prostě všechno povedlo. Ve druhém měl jen o dva body víc, takže se mu povedlo zase prakticky všechno. „Sekce byly přesně na hraně toho, co dokážu zajet, byly dobře postavené.“

Druhý z našich inženýrských Martinů, Matějíček, obsadil osmé místo. Měl sice o tři čistě projeté sekce víc než Křoustek, ale také víc pětkových. V první desítce jsou kromě Španělů a Italů jen oba dva naši jezdci.

Foto: Martin Matějíček

Mistrem Evropy se tedy stal Gabriel Marcelli, který jednu soutěž vyhrál a třikrát byl druhý. Marcelli má šanci získat i titul mistra světa Trial2 na poslední soutěži MS, která se jede 22. září ve Španělsku. Stačí, aby porazil Itala Grattarolu (31). Druhý skončil v ME s odstupem Tournour a třetí Gelabert, na vítěze z Březové Moreta medaile nezbyla, obsadil v tabulce čtvrté místo, v předchozích třech soutěžích se totiž nevešel ani na bednu. Naši jsou v celkovém pořadí na 11. (Matějíček) a 16. (Křoustek) místě.

Posledního srpna se jede další soutěž českého šampionátu v Nihošovicích.

Stručné výsledky - ME Březová u Sokolova 2019

Evropa
1. Moret (E) Montesa 11, 2. Marcelli (E) Montesa 12, 3. Gelabert (E) Scorpa 14, 4. Tournour (I) GasGas 21, 5. Gandola (I) Vertigo 30 (20x0), 6. Křoustek (CZ) TRS 30 (16x0), 7. Riba (E) TRS 34, 8. Matějíček (CZ) GasGas 36, 9. Rabino (I) Beta 43, 10. Piardi (I) Beta 49

Celkově: 1. Marcelli 355, 2. Tournour 260, 3. Gelabert 250… 11. Matějíček 94, 16. Křoustek 68

Women
1. Hakonsen (N) TRS 3, 2. Wachs (D) TRS 7, 3. Hoover (USA) GasGas 10, 4. Brancati (I) Beta 11 (25x0), 5. Steinert (D) TRS 11 (21x0), 6. Minta (GB) Scorpa 11 (20x0)

Celkově: 1. Hakonsen 345, 2. Brancati 345, 3. Hoover 260

Youth
1. Dance (GB) GasGas 13, 2. Martinez (E) Vertigo 18, 3. Heidel (D) TRS 31, 4. Rossi (I) Scorpa 36, 5. Dignan (GB) GasGas 38, 6. Fabián (CZ) Beta 39 (17x0), 7. Smith (D) Beta 39 (13x0), 8. Schollar (A) Beta 41

Celkově: 1. Martinez 385, 2. Dance 340, 3. Dignan 235… 8. Fabián 155

Junior Cup
1. Touly (F) Scorpa 12 (26x0), 2. Mempör (A) Beta 12 (24x0), 3. Vold Gunvaldsen (N) TRS 18… 15. Šulc (CZ) TRS 39

Celkově: 1. Mempör 340, 2. Vold Gunvaldsen 275, 3. Gabutti (I) TRS 235… 14. Šulc 60

Over 40 Cup
1. Kipp (D) TRS 2, 2. Van Veelen (NL) GasGas 5, 3. Soulier (I) Beta 6… 6. Kothay (SK) Beta 18, 8. Roštejnský (CZ) TRS 39

Celkově: 1. Soulier 370, 2. Kipp 340, 3. Van Veelen 275… 5. Kothay 205, 15. Roštejnský 40

Women Inter
1. Rabino (I) Beta 7, 2. Budínová (CZ) Beta 8, 3. Monnier (F) Beta 10… 9. Pecháčková (CZ) Beta 64

Youth Inter
1. Agnolin (F) GasGas 4, 2. Baloušek (CZ) TRS 7, 3. Soulier (I) Beta 7… 19. Heřman (CZ) TRS 48, 26. Vandas (CZ) TRS 81

International 2
1. Sordyl (SK) GasGas 6, 2. Van Thuyne (B) Beta 15, 3. Emonts (D) Beta 16

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist