Barcelona – Mekka halového trialu

Ještě než v Barceloně začal večer jednoho z nejtradičnějších a nejprestižnějších halových trialů, musel jsem se zasmát. To když jsem se podíval na oficiální stránky „mistrovství světa“ X-trial. Pod kolonkou Jezdci tam totiž najdete portréty 20 jezdců z Francie, Norska, Japonska, Velké Británie, Itálie a samozřejmě Španělska. Jenže z těch 20 „startujících“ se jich během čtyř soutěží letošního seriálu plných 10 ani jednou neukázalo na startu! Nebyli nominováni… Ani do Barcelony, kde se tak představila „osvědčená“ sestava z „trialu zasvěcené“ Budapešti: 7 Španělů a 1 Francouz (aby se neřeklo).

Tradice přes 40 let

V Barceloně se jel první halový trial 24. ledna 1978 a byla to velká show v režii časopisu Solo Moto, který měl v Barceloně sídlo. O tři roky dříve ho založil Jaime Alguersuari, bývalý motocyklový závodník a také otec nedávného pilota Formule 1 stejného jména. Na první halový trial se neprodávaly vstupenky, volný vstup měl každý, kdo si přinesl jeden výtisk časopisu Solo Moto. Hala Palacio de los Deportes de Barcelona byla naplněná po střechu, časopis šel na dračku.

Od té doby se v Barceloně jezdí halový trial každý leden, v roce 1991 se přesunul do nové, modernější a hlavně podstatně větší haly Palau Sant Jordi (není pojmenována po Jordi Tarresovi…), kde se pořádá dodnes, teď už jako součást mistrovství světa X-trial. V Barceloně v minulosti vídali diváci nejlepší trialisty z celého světa – byli zde Bernie Schreiber, Eddy Lejeune, Yrjö Vesterinen, Toni Gorgot, Andreu Codina, Jordi Tarrés, Tommi Ahvala, Diego Bosis, Marc Colomer, Doug Lampkin, Albert Cabestany, Adam Raga i Toni Bou.

A někteří zde v letech 1978-2019 i vyhráli:
Toni Bou (E) 12x
Jordi Tarrés (E) 7x
Adam Raga (E) 6x
Marc Colomer (E) 5x
Doug Lampkin (GB) a Eddy Lejeune (B) 3x
Bernie Schreiber (USA) 2x
Diego Bosis (I), Andreu Codina (E), Toni Gorgot (E) a Jaume Subirá (E) jednou

43. Trial Indoor Solomoto de Barcelona

Letos se sešla opět skvělá konkurence, ale téměř výhradně z domácích zdrojů. Žádný Brit, žádný Belgičan, žádný Seveřan, žádný Ital, žádný Japonec… Jen ten jeden Frantík. Vstupné od 18 do 82 (Zlatý pass) euro. Diváků přišlo cca devět tisíc.

Scénář dle menu X-trial, tedy v prvním kole dvě trojice, jedna dvojice, dva nejslabší z celé osmičky mají padáka. To rozdělení do tří skupin nechápu, osm jezdců prostě jeden po druhém absolvuje vždy najednou pět sekcí, snad jen, že je mezi těmi skupinami menší přestávka. Na rozdíl od Budapešti nevypadl Francouz Benoît Bincaz a postoupil do druhé rundy. Zato vypadl Gabriel Marcelli, který v Budapešti stál na bedně… Z druhého kola postoupili vítězové semifinalových skupin do finále, druzí ve skupinách si to na jediné sekci rozdali o bronzovou příčku. Stejně jako v Budapešti ji ani jeden neprojel… Pak rozhoduje tzv. tie-break, který zřejmě spočívá v tom, kdo v další sekci spadne později – každý metr se počítá… Protože Francouz spadl dřív, zůstala mu bramborová medaile a na bednu vystoupili tři Španělé, jak je letos v X-trialu pravidlem.

Toni Bou vyhrál v Barceloně i čtvrtý X-trial letošního šampionátu, když ve finále jasně porazil Adama Ragu 4 ku 11 trestným bodům. A vyhrál přesto, že si před týdnem (opět) zranil při pádu záda a nemohl trénovat, přesto, že v prvním kole ho Raga porazil a přesto, že Raga byl lepší i ve druhém kole, kdy se jely sekce opačným směrem. Na finále se prostě Toni umí vyhecovat a dát do toho všechno. Bylo to Bouovo 13. vítězství v této hale (loni zde s Ragou prohrál) a již 66. v seriálu X-trial.

Za 14 dní se jede v Bilbau další X-trial, takže méně než sedm domácích asi na startu nebude…

Tříminutový sestřih z Barcelony:

 

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist