13. světový halový titul pro Toniho Boua

Ještě před poslední soutěží v Andoře si fenomenální Španěl Toni Bou zajistil ve Francii další, celkově již 25. světový titul v trialu. Na překážkách se ale i on hodně trápil, byly příliš těžké, až ve finále ukázal svou převahu.

V Paláci sportu v jihofrancouzském přístavu Marseille se jel pátý podnik letošního mistrovství světa v halovém trialu, X-trial, podle známého schématu – na startu devět jezdců, do druhého kola nejlepších šest a finále pro dva nejšikovnější semifinalisty. Na startu byla pětice Španělů – Toni Bou, Adam Raga, Jaime Busto, Jeroni Fajardo a Miquel Gelabert – kterou doplnili tři domácí Benoit Bincaz, Alexandre Ferrer a 22letý nováček Téo Colairo a klub vyvolených doplnil Ital Luca Petrella. Colairo nahradil původně nominovaného 19letého Nora Sondreho Hagu (tenhle blonďáček nemá nic společného se svým slavnějším japonským superbikovým jmenovcem), který si v tréninku poranil rameno.

Jeroni Fajardo nad betonovými tvarovkami létal i padal, na úkor Ragy skončil druhý

V Marseille chyběl český asistent Jirka Svoboda, protože jeho pilot James Dabill byl nominován pouze na úvodní podnik seriálu v Budapešti. Vlastně jen nejlepší pětice celkového pořadí má za sebou starty ve všech soutěžích, jinak si pořadatel zve jezdce téměř dle libosti (oficiálně je to podle dosti složitých pravidel).

Bouovi stačilo k zisku titulu porazit v Marseille Adama Ragu, aby si už nemusel dělat starost s výsledkem z Andorry 27. dubna. Pokud by vyhrál Raga, měl by ještě při vítězství i v Andoře šanci na titul. Raga, kterému je 37 let, je čtyřnásobným halovým mistrem světa z let, než se objevil Bou. Od té doby je jeho stínem a i letos je jediným, kdo dokázal Boua porazit v hale v Barceloně.

Adam Raga

Soutěže X-trialu se jezdí vždy na šesti sekcích, které jsou postavené většinou z betonových tvarovek, kovových kontejnerů, sudů a podobně. Jsou si hodně podobné, ale vždy trochu jinak sestavené. V Marseille to promotér trochu přehnal a čistě projetých sekcí bylo jako šafránu. A to se první dvě kola jela jen na pěti překážkách, šestou si nechali až na finále.

Vtip halového trialu spočívá v tom, že jako první jezdce nasadíte ty největší outsidery, kteří si na každé překážce natlučou, aby divák nabyl dojmu, že jsou překážky opravdu těžké a vlastně nesjízdné. No a nakonec pak přijde Bou a projede všechno s prstem v nose.

25. světový titul vám udělá radost, říká Antoni Bou, když si oblékl oslavné tričko

První krok vyšel, soutěž začala trojice Ferrer, Colairo a Petrella a z ní pouze Ferrer prošlapal jednu jedinou sekci, jinak to bylo 14 pádů, vždy za 5 trestných bodů. Pak přišla druhá trojice, těch lepších. Ale Fajardo toho o moc víc neukázal, prošlapal dvě sekce, třikrát spadl. Ovšem Gelabert dvě čistá projetí a jen jeden pád – nebude to nakonec pro Boua moc snadné? Domácí Bincaz, který už byl letos v Bailbau na stupních vítězů, jeden pád, ale ani jedna čistě projetá sekce překážek. Tak a teď ti nejlepší … .

Busto: tři pády. Raga: jeden pád a čtyři hodně dobré úseky, ale žádný čistě. Co předvede Toni Bou? První sekce s jedním šlápnutím, to se ještě nikomu nepovedlo. Nula na třetí sekci, to také ještě nikdo neprojel. Ale na zbývajících třech překážkách za pět! Toni, co se děje? Zatím nic, nejlepších šest postupuje do druhého kola, úvodní trojice outsiderů si může sednout na tribunu.

Ve druhém kole se rozhodne o tom, kdo postoupí do finálové dvojice, v níž se pak rozhodne o vítězi. Jsou tu jiná kritéria a překážky se jedou opačným směrem. Na složitá pravidla doplatí Raga, bude rozladěný a bude si na ně celkem pochopitelně po soutěži v rozhovoru stěžovat. Do finále totiž nepostoupí jako v prvním kole ti s nejmenším počtem trestných bodů, ale z každé trojice ten nejlepší. Raga a Fajardo mají v první trojici shodně 16 bodů, ale Raga byl na překážkách o devět vteřin pomalejší … . Do finále jde tedy Fajardo. Ve druhé dvojici je nejlepší Bou, ale se třemi pády a 18 trestnými body! I když má o dva trestné body víc než Raga, jde do finále. V tuto chvíli je vlastně už mistrem světa, protože porazil Ragu.

Marseillská bedna 2019: Fajardo, Bou a Raga. Samí Španělé

Tak se zbývá pobít o medaile. Nejprve si to rozdá Raga o třetí místo s Gelabertem na čtyřech sekcích. Na třech překážkách mají shodně bodů, na dvojce si ale Raga jednou šlápne, kdežto Gelabert padá a Raga je bronzový. Finále se jede na všech šesti překážkách (konečně!) a Toni Bou může (konečně!) předvést svou převahu: dvě sekce čistě projeté, dvě prošlápnuté a dva pády. Fajardo šest pádů. Není co řešit, Antoni Bou i Mena (32), tovární jezdec španělské Montesy patřící japonské Hondě, může jít slavit svůj 13. halový a 25. celkově světový titul. Skončí vůbec někdy tahle série?

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist