Supermoto národů 2009

Přesně týden po „národech“ motokrosových, se jely i „národy“ motardové. Událo se tak na krásné trati v Bulharském Plevenu. Zvítězilo družstvo Německa, Česká republika obsadila páté místo. Smůla potkala obhájce prvenství, družstvo Itálie.

Systém závodu je podobný jako u MX národů. To znamená, že v každé jízdě startují jezdci ze dvou tříd. Celá trať v Plevenu je celá pokryta kvalitním asfaltem včetně „off roadové“ části. Nechybí ani takové lahůdky jakými jsou klopené zatáčky. Závody začaly sobotními kvalifikacemi, v neděli za ideálního počasí s příjemnými 21oC proběhly tři finálové jízdy.
V kvalifikaci se výborně dařilo Petru Vorlíčkovi, když ve své třídě S1 suverénně zvítězil. V kategorii S2 se v kvalifikačním závodě umístil Jirka Boček na osmém místě a v „Openech“ dojel Vít janoušek desátý. Naopak vůbec se nedařilo Slovákům, za které startoval i český jezdec Tomáš Trávníček. Právě jeho pronásledovaly technické potíže, které s výsledky jeho kolegů Kněžoviče a Solíka nestačily na postup do finálových bojů.

1. závod, S1+S2

Do prvního závodu z Pole Position dobře startuje domácí Karanyotov, následován Julianem Becherem a Italem Gaspardonem. Náš Petr Vorlíček startující z páté pozice jezdí na čtvrtém místě. Z této pozice může sledovat jak Gaspardone ve čtvrtém kole předjíždí Bechera a dostává se na druhé místo. Náš další zástupce, Jiří Boček se v této chvíli pohybuje na 14. místě. Celá první čtyřka ujíždí zbytku startovního pole, Gaspardone útočí na prvního Karanyotova, ale zatím neúspěšně. Bohužel ale také vidíme Jiřího Bočka v boxech s technickými problémy. V sedmém kole se již Gaspardone podjetím dostává na první místo před Karanyotova, a protože čelo již dojelo první „kolaře“, stačí si Ital vybudovat pohodlný náskok. V průběžném pořadí národů vede v tuto chvíli Bulharsko před Itálií a Německem, Česká republika drží páté místo. Protože se čelo závodu poměrně roztrhalo, tak nejzajímavější souboj probíhá o páté místo mezi Finem Toronenem a Slovincem Nastranem. Do posledního kola vjíždí Gaspardone s pohodlným náskokem 1.852 vteřin a vítězí před domácím Karanytovem. Petr Vorlíček přijíždí na místě pátém, Jirka Boček je klasifikován jako třicátý.

2. závod, S2+Open

Start závodu poznamenává hromadná kolize hned v první zatáčce. Na zemi se ocitají hned čtyři jezdci- Rothbauer (AUT), Leok (EST), Nilsson (SWE) a Llados (ESPj), nicméně všichni pokračují dál v závodě. Na čele zatím všem ujíždí domácí Georgiev následován Němcem Joannidisem a Italem Gaspardonem. Náš Vít Janoušek se po prvním kole pohybuje na pátém místě. Ve třetím kole z druhého místa po podklouznutí předního kola padá Němec Joannidis a propadá se až na jedenácté místo před našeho Jirku Bočka. Boček však své místo musí hájit hned před dvojicí jezdců – Bulharem Tončevem a Španělem Retuertou de Diegem. V šestém kole bohužel padá i Boček při snaze dostat se před Slovince Habata, naštěstí náš jezdec zvedá motorku a může, i když se ztrátou, pokračovat dál. Zajímavý souboj se odehrává v devátém kole o pátou pozici mezi skupinkou čtyř jezdců, ve které jezdí i Vít Janoušek. Na čele si zatím pro vítězství za mohutného povzbuzování diváků jede domácí jezdec Georgiev s náskokem skoro čtyř vteřin. V posledním kole se až příliš lehce dostává před Gaspardoneho Slovinec Nastran a získává tak druhé místo. Vít Janoušek končí závod jako sedmý, Jirka Boček patnáctý. V pořadí národů po druhém závodě je následující: Itálie, Bulharsko, Finsko, Německo, Slovinsko, Česká republika je na šestém místě.

3. závod, S1+Open

Do poslední a zřejmě i nejdramatičtější jízdy nejlépe startuje Ital Lorenzo Mariani. Ten ale již ve druhém kole z prvního místa padá pod kola druhému Němci Becherovi. Do vedení se tak dostává švédský jezdec Nilsson, následován Maierem (AUT) a Retuertou de Diegem ze Španělska. Další ošklivě vypadající pád následuje hned ve čtvrtém kole. Rakušan Hannes Maier po doskoku nezvládá svojí rozvlněnou KTM a tvrdý kontakt se zemí, po kterém jezdec naštěstí odchází „po svých“. V témže kole přeskakuje Retuerto de Diego Nilssona a dostává se do čela závodu. Na třetím místě již jezdí Julian Becher. Náš Petr Vorlíček jezdí na sedmé pozici před Italem Bartolinim. Ten je ale v šestém kole nucen odstavit svoji Husquarnu mimo trať a definitivně pohřbívá italské naděje na dobré umístění. Díky tomu se Vorlíček posouvá na šestou pozici, v průběžném hodnocení patří České republice příčka pátá. Za vedoucím R. de Diegem se schyluje k souboji o druhé místo, Becher to zkouší na Švéda Nilssona, ten svojí pozici ale uhájí. Přesto se Becher může radovat, protože i jeho třetí místo v této jízdě stačí Německu k zisku mistrovského titulu v letošním ročníku Mistrovství světa národů. Petr Vorlíček přijíždí pátý, Vít Janoušek osmnáctý. Česká republika tak v bulharském Plevenu získává konečné páté místo.

Výsledky:

Race 1 top ten: 1. Paolo Gaspardone (ITA, Honda), 18:27.870; ; 2. Angel Karanyotov (BUL, KTM), +0:02.524; 3. Julian Becher (GER, Kawasaki), +0:06.307; 4. Petr Vorlicek (CZE, Suzuki), +0:09.626; 5. Uros Nastran (SLO, Husqvarna), +0:11.684; 6. Kalle Toronen (FIN, Husqvarna), +0:13.520; 7. Andreas Rothbauer (AUT, Honda), +0:23.696; 8. Nico Joannidis (GER, Husaberg), +0:25.776; 9. Viktor Bolsec (CRO, Honda), +0:26.370; 10. Fabrizio Bartolini (ITA, Husqvarna), +0:28.529;

Race 2 top ten: 1. Alexander Georgiev (BUL, KTM), 18:36.584; ; 2. Uros Nastran (SLO, Husqvarna), +0:03.915; 3. Paolo Gaspardone (ITA, Honda), +0:06.483; 4. Kalle Toronen (FIN, Husqvarna), +0:12.613; 5. Lorenzo Mariani (ITA, TM), +0:16.961; 6. Ola Eifrem (SWE, Aprilia), +0:19.301; 7. Vit Janousek (CZE, Honda), +0:23.664; 8. Rosen Tonchev (BUL, KTM), +0:33.429; 9. Jan Deitenbach (GER, Suzuki), +0:38.608; 10. Ruben Retuerta de Diego (ESP, Aprilia), +0:40.010;

Race 3 top ten: 1. Ruben Retuerta de Diego (ESP, Aprilia), 18:50.556; ; 2. Christian Nilsson (SWE, Yamaha), +0:03.700; 3. Julian Becher (GER, Kawasaki), +0:05.118; 4. Viktor Bolsec (CRO, Honda), +0:08.477; 5. Petr Vorlicek (CZE, Suzuki), +0:13.076; 6. Jan Habat (SLO, KTM), +0:18.611; 7. Jan Deitenbach (GER, Suzuki), +0:21.102; 8. Gaston Garcia (ESPj, Suzuki), +0:21.928; 9. Asseri Kingelin (FIN, Kawasaki), +0:26.169; 10. Angel Karanyotov (BUL, KTM), +0:26.778;

Konečné pořadí národů:
Nations Top Ten:
Německo, Bulharsko, Finsko, Itálie, Česká republika, Slovinsko, Švédsko, Španělsko-junioři, Rakousko, Chorvatsko.

Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist