Třetí kolo seriálu MMČR Supermoto hostila rozpálená Sosnová

První polovinu šestidílného seriálu uzavřel známý okruh v Sosnové u České Lípy, kde se v minulých letech odehrávaly souboje dokonce i světového supermota. Na více jak 50 závodníků, včetně zahraniční účasti z několika zemí, čekaly tropické teploty přesahující 35 stupňů ve stínu a bezmračná obloha. To vše bylo dokonalou prověrkou jak technické, tak i fyzické připravenosti závodníků a jejich jednostopých speciálů.

Kapitoly článku

Třída Junior

Záměrně je řeč pouze o jednostopých strojích, protože po Vysokém Mýtě ani do Sosnové nedorazila jediná čtyřkolka. Prostor tak opět mohly dostat nejmenší naděje této disciplíny. Okruh si vyzkoušelo celkem 6 chlapců, na kterých byl vidět oproti předchozím jízdám velký pokrok. Morálním vítězem lze prohlásit každého, kdo se rozjížděk zúčastnil, protože mezi motocykly i jezdci jsou velké rozdíly po věkové i technické stránce a perou se s nástrahami tratí velmi statečně. Každopádně pokud se bude počet juniorů rozšiřovat stejným tempem jako nyní, bude startovní rošt téměř plný.
 

S3 MX Cup a Veterán Cup 40+35

Poměrně rozsáhlý terén trati napovídal, že právě pro třídu velkých kol - S3 MX Cup, by mohl být tento podnik tím pravým ořechovým a již první tréninky to potvrzovaly. Výraznou postavou byl Roman Majer jr. (Suzuki), který si terénní část doslova vychutnával a divákům ukazoval parádní skoky. Celkově se umístil na 2. místě za Pavlem Kajgrem (Yamaha), který kontroval pro změnu na asfaltovém povrchu a v obou jízdách dojel s pohodlným náskokem na prvním místě. Na stupních vítězů je třetím místem doplnil průběžně vedoucí jezdec seriálu Jan Berger (Honda). Vyrovnané průběžné pořadí slibuje napínavé boje až do posledního závodu seriálu.

Třídě Veterán 35 i nadále vévodí slovenský rider Michal Solík (Honda), který si jde za jasným cílem vyhrát všechny rozjížďky a zdá se, že tuto cestu mu může zkomplikovat snad jen možné selhání techniky. Průběžné druhé místo patří Aleši Cikánkovi (Husqvarna) a celkově třetí je Libor Machát (Yamaha). Průběžnému pořadí odpovídají i výsledky jednotlivých rozjížděk, které jsou od prvního závodu na TOP 3 pozicích neměnné.

Pro double kategorie Veterán 40 si jednoznačně dojel Bohuslav Vaňous (Yamaha), který s velkým náskokem panuje průběžnému pořadí. Po jeho boku na stupních vítězů stanuli celkově druhý Miroslav Starý (Husqvarna) a Roman Majer sr. (Suzuki), kterým patří průběžná třetí, resp. čtvrtá příčka. V sosnové čtvrtý Vít Kramář drží i nadále průběžnou druhou pozici.
 

Třída S2

Bez ztráty jediného bodu odjíždí i ze Sosnové Daniel Kička (Honda), který zatím nedává svým soupeřům příležitost jej porazit. Pravidelně dojíždí pouze pro plné bodové hodnocení a již nyní se očekává, jak si povede v sezóně 2016 v nejprestižnější kategorii S1, kde ho doplní několik dalších postupivších závodníků. A právě mezi tyto jezdce se řadí v Sosnové druhý Radek Sokol (Suzuki) a třetí Zdeněk Klobása (Suzuki). Průběžné pořadí seriálu tedy vede Kička před stabilně jedoucím Jiřím Kelichem a Zdeňkěm Klobásou. Startovní pole „es dvojek“ je velmi vyrovnané a lze nyní těžko předvídat, jak se bude tabulka vyvíjet v druhé polovině seriálu. Určitě se máme ještě na co těšit.

Třída S1

Zlatým hřebem dne bylo klasicky závodění nejrychlejší kategorie S1. O co méně jezdců čítalo startovní pole (celkem 10), o to zajímavější se divákům naskýtala podívaná. Otázkou dne bylo, zda někdo letos dokáže porazit Pavla Kejmara (Husqvarna), dosavadního průběžného lídra seriálu a TOP 5 jezdce královské kategorie v mistrovství světa. Hádanku nakonec za ostatní jezdce rozhodla technická komplikace na Pavlově stroji, který musel v průběhu první rozjížďky odstoupit.

Šanci vyhrát tak nejlépe využil Erik Provazník, který první rozjížďku vyhrál s malým náskokem na Švéda Kevina Fagrého, týmového kolegu Kejmara a v druhé se Provazník umístil za Kejmarem, jež ukázal, že zpomalit ho dokáže snad jen technika. Kejmar tak musel odevzdat červenou tabulku Provazníkovi, který bude jejím držitelem minimálně do dalšího podniku. Vyrovnaně jedoucí Fagré bral celkové druhé místo a třetí byl matador českého supermota Petr Pinc (Husqvarna), který zaznamenal první letošní umístění na stupních vítězů. Neúčast Milana Sitnianského způsobila jeho pád tabulkou na šesté místo. Opět i v prestižní S1 je pořadí v letošním roce velmi vyrovnané a již nyní je všem jasné, že důležitou roli sehraje na konci sezóny každý jeden bod.

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Do své druhé poloviny se šampionát MMČR v supermotu přehoupne o předposledním víkendu v srpnu (23.8.2015), a to čtvrtým podnikem v Písku. Dočkáme se i v dalších kategoriích přerušení nadvlády suverénů, jako se stalo v S1 a dokáže Pavel Kejmar strhnout vedení a štěstí opět na svou stranu? Nechme se překvapit, odpověď dostaneme až koncem prázdnin.

Informace o redaktorovi

Adam Bajer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist