MČR Supermoto – Vyškov

Tento víkend 15.7. – 17.7.2011 se jel již čtvrtý závod Mistrovství republiky v supermotu. Počasí nám přálo a v nedělní závodní den teplota vyšplhala až k 35 ºC. V závodě nás čekala vedrem a převážně prachem sužovaná dráha na letišti ve Vyškově.

Terénní část tratě byla oproti loňskému roku výrazně upravena a prodloužena. Byl to správný skok kupředu, i když navezený terén umožňoval ve většině případů jet pouze jednu stopu. Byl však pěkně připravený a pořadatelé se i za pomoci kropení snažili udělat, co se dalo. Silniční část byla pěkně namotaná na bývalé letištní ploše. Pořadatelé vymysleli rychlé pasáže včetně ostrých průjezdů a zatáček až po zamotance, kde se motory musely sbírat na jedničku od nejnižších otáček. Vyškovská trať je vždy specifická tím, že není na ploše konstantně stanovená dráha. Pořadatelé ji mohou respektive musí, vždy vymyslet a udělat sami. Další specifikum je povrch silniční tratě. Ten není jak jsou jezdci zvyklí z asfaltu, ale skládá se z betonových částí. Něco podobného jako na našich dálnicích akorát v perfektním stavu. Tento povrch má i jiné požadavky na pneumatiky, především na jejich spotřebu.
Účast jezdců na tomto závodě byla trochu poznamenána dobou dovolených. Proto se již neopakovala historická účast z Vysokého Mýta. Na závod se sjelo celkem 62 jezdců a k nim 2 čtyřkolky. Tak nízký počet quodařů mělo za následek, že se jejich třída nenaplnila minimálním počtem jezdců, a proto nebyla ani vypsána.
Malá účast byla i v královské třídě S1, kde se sjelo pouze 11 jezdců. To nezměnilo nic na atraktivnosti závodů. Výborný výkon podal malý kouzelník Tom Trávníček, který svými výjezdy z rychlých zatáček v plném akceleračním driftu uchvátil nejen svoje soupeře, ale převážně pak diváky okolo tratě. Na domácí trati skončil Tomáš dvakrát první a bylo z toho celkově první místo. Krásnou jízdou mu plně sekundoval Jirka Boček, který si přijel pro dvě druhá místa a byl celkově druhý. Třetí potom celkově skončil Miloslav Řihák. Velikou smůlu měl Petr Záruba, který předváděl výborné výkony, ale k tomu si vybíral tu závodní smůlu v podobě technických problémů a havárií. Ve druhé rozjížďce překvapil Lukáš Ducháček výrazným zrychlením a třetím místem, jež mu pak vystačilo na celkově čtvrté místo.
Nejvíce jezdců se opět sjelo v kategorii S2. Celkem 27 kluků a 1 dívka se postavili na start vyškovské dráhy. Hlavní favorit Tom Ševčík musel po druhém místě v první jízdě z druhé jízdy odstoupit a celkově skončil až na 8 místě. Celkově první místo si vyjel dvojnásobným vítězstvím motokrosař Erik Provazník, druhý byl Tomáš Červený a na třetí pozici skončil Martin Drozd.
Malá účast poznamenala i ostatní kategorie. Kategorii pitbike poznamenaly technické problémy mladičkého Dominika Píši. Na přední pozici se opětovně umístil Filip Neuvirt, stíhaný druhým Adamem Bajerem a třetím Filipem Schmiedem. MX cup vyhrál již tradičně velice rychlý Vláďa Potužák, na druhém místě dojel Petr Bulík a třetí byl Otakar Červený. Velice slabá účast byla i ve veterán cupu. První místo obsadil Jiří Lovětinský, druhý byl Vláďa Potužák a třetí potom Miroslav Starý.
Další podnik MČR v supermotu se bude konat 5.8. – 6.8.2011 na dráze v Sosnové. Tentokrát pro naše zpestření promotéři otočili směr jízdy na dráze. Tak jsme všichni zvědaví a těšíme se i na Vás.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist