Letošní ročník MMČR Supermoto 2015 je minulostí

K poslednímu, celkově šestému závodu šampionátu se sešlo startovní pole letos již podruhé na známém okruhu v Sosnové u České Lípy. Počasí letos supermotu opravdu přálo, a tak se všechny rozjížďky, včetně těch konečných, odjely na hladkých pneumatikách. K vidění bylo opět rozšiřující se startovní pole nejmladších závodníků. Sobotní tréninky provázelo několik pádů, na konečné pořadí však neměly zásadní vliv.

Kapitoly článku

Třída Junior

V Sosnové se k posledním závodům sešlo nakonec 14 jezdců a zdá se, že této motocyklové disciplíně by se opět mohlo po neustále menší účasti blýskat na lepší časy. Suverénním způsobem jezdil celý rok Jan Ulman, který jede v opravdu vysokém závodním tempu a neztratil by se ani v některé z „dospělých kategorií“. Hodí se vyzdvihnout výkony všech dalších juniorů, kteří sebrali odvahu vyrazit na trať a s jejími nástrahami se prali velmi statečně. Tato sezóna byl spíše testovací, nicméně pořadatelé slíbili díky velkému zájmu na příští rok sjednotit pravidla, aby byly podmínky pro všechny na trati stejné.

S4 Quad

Letos potřetí si zazávodily i čtyřkolky, jejichž výsledky se pro malou účast oficiálně nepočitaly. V seriálu se první umístil nestárnoucí Vladimír Bouška, druhý Petr Polák a třetí Jindřích Petlach.

S3 MX Cup

Na velkých kolech projeli v obou rozjížďkách shodně závodníci v pořadí Pavel Kajgr Roman Majer jr.Jan Berger. Roman Majer opět nezklamal a bavil diváky v offroadové části tratě, kde vypadal spíše jako letec, než jezdec.

První místo v seriálu nakonec ukořistil Pavel Kajgr i přesto, že dvě rozjížďky nejel, s náskokem pouhých 2 bodů na Jana Bergera. Zasloužený bronz bral Libor Machát, který dokázal stabilně dojíždět na předních příčkách bez vážnějších zaváhání.

Veterán Cup 35

Ve veteránech „juniorech“ zůstal neporažen Michal Solík a také v Sosnové s přehledem vyhrál. Seriál tedy ovládnul s nejvyšším možným bodovým ziskem, celkem 300 bodů. Troufne si příští rok do nejrychlejších S1?

Na stupních vítězů za druhé místo v seriálu jej doplnil Aleš Cikánek následovaný Liborem Machátem, který tak ze závodů supermota odváží dvojnásobný bronz.

Veterán Cup 40

Shodný počet bodů, ale lepší umístění ve druhé jízdě rozhodly o tom, že také Bohuslav Vaňous zůstal letos celkově neporažen nikým ze svých soupeřů. V první rozjížďce se před ním dokázal umístit pouze Miroslav Starý, kterého jsme měli možnost vidět na teprve nedávno představeném novém speciálu Husqvarna a tímto bral stříbro za rok 2015. Na bronzovou příčku dokázal dosáhnout Vít Kramář, který jako jeden z mála v této kategorii odjel všechny závody, což se ukázalo pro finální umístění jako klíčové.

Třída S2

V posledním závodě se poprvé na bedně neumístil Daniel Kička, který sice první rozjížďku vyhrál, ale z té druhé byl nucem odstoupit. Jediným, kdo jej tedy dokázal porazit, byl Radek Sokol, druhý se umístil Pavel Kajgr a třetí Zdeněk Klobása.

Odstoupení z druhé jízdy však nemělo žádný vliv na první místo seriálu, které bral s přehledem Daniel Kička. Zdeňku Klobásovi náleží za vyrovnané výkony zasloužená druhá příčka a výborný výkon v posledním závodě nakonec přinesl Radku Sokolovi celkové třetí místo.

Třída S1

Do nedělních rozjížděk bohužel nenastoupil do té doby průběžně druhý Erik Provazník, který si přivodil v sobotních trénincích zranění hrudníku. O co menší byla účast v nejrychlejší kategorii, o to větší výkony na trati jsme mohli vidět. Pavel Kejmar si nechal schválně ujet hned po startu celé startovní pole a s velkou ztrátou „vyrazil na lov“ ostatních. Do konce první rozjížďky předjižděl jednoho závodníka za druhým a původní asi 10 sekundovou ztrátu na předposledního jezdce dokázal proměnit v první místo, čímž ukázal, jak vysoká úroveň panuje na špici mistrovství světa. Totéž se mu bohužel nepodařilo zopakovat v druhé jizdě z důvodu pravděpodobné technické komplikace. I tak ale dojel druhý za Milanem Sitnianským, který bral zlato v tomto závodě. Třetí místo vybojoval Petr Pinc.

Neúčast Sitnianského na několika závodech jej vyřadila z možnosti bojovat o nejvyšší příčky do celkového hodnocení, a tak bronz si z letošního šampionátu odváží Petr Pinc, vícemistrem se stal Erik Provazník, který i přes svou neúčast dokázal svou průběžnou pozici udržet a mezinárodním mistrem ČR se stal zcela zaslouženě úřadující šampion z loňského roku Pavel Kejmar.

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Adam Bajer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist