Mistr světa 2013 Hermunen končí se supermotem

Ještě než začal letošní ročník společného seriálu mistrovství světa/Evropy supermoto, přišla překvapivá zpráva z Finska. Na start úvodního závodu už nenastoupí legendární Mauno Hermunen. Létající Fin se rozhodl ukončit svou supermotovou kariéru a vrátí se ke kořenům - tam, kde svou bohatou kariéru začal, tedy k motokrosu.

Už tak značně prořídlý rošt supermotového mistrovství světa přichází o jednu ze svých největších hvězd. Specializovaný magazín Supermoto Central oznámil, že Hermunen letos nastoupí pouze k finskému motokrosovému mistráku v barvách týmu Kytonen Motorsport Husqvarna. Zanedlouho osmadvacetiletý Hermunen byl ještě v roce 2013 supermotovým mistrem světa, když ten rok vyhrál i obě jízdy českého podniku v Sosnové. Jak již bylo řečeno, Hermunen začínal s motokrosem, a to od svých 12 let. S menšími i většími úspěchy vystřídal třídy do 85 (mistr Finska 2002) a 125 ccm. V roce 2003 ale jeho kariéru zpomalilo těžké zranění, když si při havárii v Oulu zlomil holenní kost, a navíc lýtkovou těsně nad kotníkem. V následujících dvou letech byl dvakrát druhý celkově ve finském juniorském šampionátu.

V roce 2006 podle svých vlastních slov pochopil, že v motokrosu už světovou kariéru neudělá a začal koketovat se supermotem. O rok později už vyhrál deset z dvanácti závodů, kterých se zúčastnil, a přitáhl tak pozornost kvalitního německého týmu Zupin. Před sezonou s ním podepsal profesionální smlouvu a začal objíždět závody německého supermotového šampionátu. Dvakrát se ukázal i ve světě. Jeho úspěchy v mistrovství světa ale přišly až po přestupu na stroj TM v barvách týmu SHR. V roce 2012 se stal vicemistrem světa, když na šampiona Thomase Chareyra z Francie ztrácel pouhých 15 bodů.

Rok nato už mu to vyšlo. Získal čtyři pole positions, triumfoval ve čtyřech Grand Prix, na podiu nebyl pouze ve Francii. Také další rok byl dlouho ve hře o titul, ale dva pády v jedné jízdě předposledního závodu seriálu mu vzaly veškeré naděje. Titul šel opět za Thomasem Chareyrem. Vloni měl Fin našlápnuto parádně, když vyhrál doublem tři ze čtyř úvodních závodů mistrovství světa. Pak ale přišel pád a komplikované zranění a od té doby už se Hermunen na supermotových tratích neobjevil.

VIZITKA
Jméno a příjmení: Mauno Hermunen
Národnost: finská
Místo narození: Vantaa
Datum narození: 26. března 1988
Web: http://www.kerkeis.com
Výška: 175 cm
Váha: 63 kg

2002: finský motokrosový mistr 85cc
2004: druhý ve finském juniorském motokrosovém šampionátu
2005: druhý ve finském juniorském motokrosovém šampionátu
2006: třetí místo ve finském supermotovém šampionátu (KTM)
          druhé místo v seriálu KTM Supermoto Junior Enduro Cup
2007: finský mistr supermoto 2011: čtvrtý v MS supermoto                                                                                                                                                                                                                   2012: druhý v mistrovství světa supermoto                                                                                    2013: mistr světa supermoto
2014: vicemistr světa supermoto
2015: šestý v MS supermoto

Se svým velkým vzorem Valentinem Rossim:

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist