Skútraři odstartovali

Sezóna skútrů se konečně rozjela naplno. Odstartovala před měsícem ve Vysokém Mýtě a po třech týdnech se atraktivní boje „malých motorek“ přesunuly do Písku.

Všichni účastníci Mezinárodního přeboru České republiky skútrů už byli před Mýtem pořádně nedočkaví. Připravené stroje a stoupající adrenalin u závodníků čekal, než budou vypuštěni k první tréninkové jízdě na okruhu. Ve Vysokém Mýtě se tradičně sešlo bohaté startovní pole včetně slovenských a polských závodníků, nechyběli zástupkyně něžného pohlaví, ani šampióni z loňského roku. Během zimy se událo i několik přestupů, například Ruda Kozel přeskočil z kategorie 50 racing do prestižních sedmdesátek, Karel Juřeňa zase putoval ze sériových padesátek do těch závodních. Velký boj se čekal od tradičních rivalů Ondry Honzáka a Jirky Velikovského, v openech se každý těšil na zajímavé kousky Honzy Němce a v padesátkách racing měl vládnout Jan Rejlek. Nakonec se objevili i nové tváře. Do sedmdesátek přišel nový tým Polini, ze nějž se na skútry posadili zmiňovaný Ruda Kozel a novic Pavel Gellner a padesátkový tým Rejlek Racing doplnil starší bratr Jakub.
Vysoké Mýto splnilo předstartovní prognózy na sto procent. Velmi hezky se představili zástupci ze Slovenska, třídu open s přehledem ovládl Martin Němčovič, který vyhrál obě dvě závodní jízdy. Naopak v sedmdesátkách už to tak jednoduché nebylo. Jednu jízdu, tu první, vyhrál Jirka Velikovský a druhou pro sebe ukořistil Ondra Honzák. Oba tak měli na kontě jedno první a jedno druhé místo, nicméně rozhodovala druhá jízda, která lépe vyzněla pro Ondru. V dobrém světle se ukázal také Pavel Gellner, který v druhé závodní jízdě skončil třetí.
Kategorie 50 racing patřila v Mýtě jednoznačně Janu Rejlkovi, který s přehledem vyhrál na mokru obě závodní jízdy. Obě druhá místa pro sebe ukořistil Karel Juřeňa a třetí skončil Rosťa Devátý. O pneumatiku před Jakubem Rejlkem, který se předvedl bojovný výkon, když v první jízdě dojel třetí a potrápil Juřeňu a v druhé až na cílové čáře ztratil třetí místo, a to vždy po startu ze sedmé pozice. V sériovkách si zablbnul Jirka Velikovský, když s přehledem vyhrál obě závodní jízdy.
Tři týdny po Vysokém Mýtě přišel druhý závod v Písku, který počasím kopíroval téměř ten první. Sobota byla skoro bez deště, neděle naopak začala deštěm, který v průběhu dne ustupoval, stejně jako se mokrá trať měnila v suchou. Podmínky byly opět náročné, zvláště na volbu pneumatik. Písek se tentokrát obešel, kromě jediného zástupce, bez Slovenské účasti. Kategorii open konečně vévodil Honza Němec, který vyhrál obě závodní jízdy. Tentokrát přesvědčivě vyhrál Jirka Velikovský sedmdesátky, když zásadní výhodu proti Ondrovi Honzákovi získal v první mokré jízdě. Celkovým třetím místem ukázal svůj potenciál mladý Pavel Gellner, který o sobě dá určitě ještě vědět. Zajímavá byla kategorie 50 racing, kdy se čekalo další přesvědčivé vítězství Jana Rejlka. Naopak zazářil Karel Juřeňa, který vyhrál s přehledem první jízdu, v té druhé musel bojovat s nepříjemně dotírajícím Rosťou Devátým. Na Jana Rejlka zůstala až třetí příčka, což bylo velkým zklamáním. Jakub Rejlek přehnal své snažení v prvním závodě, kdy upadl z druhého místa. Obě jízdy sériovek vyhrál Jakub Bergman po krásném boji s Veronikou Kahlovou.
Český přebor skútrů pokračuje za necelý měsíc závodem znovu na motokárové trati v Písku.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist