Začíná superbiková sezóna

Prakticky už za několik hodin, v pondělí dopoledne australského času, začne na okruhu Phillip Island superbiková sezóna 2012. Na pořadu jsou třídenní testy od 13. do 15. února, kterých se zúčastní skoro kompletní superbiková špička. Tyto testy pak budou pokračovat ještě testy Infrontu 20. a 21.02. a potom už nastane netrpělivě očekávaný první závodní víkend 24. až 26. února.

Kromě týmu Honda World Superbike s jezdci Jonathanem Reou a Hiroshim Aoyamou, kteří testovali na okruhu Phillip Island už 16. až 18. ledna, nebude nyní chybět na Phillip Islandu žádný přední superbikový tým. S přídanými 6 kg na svých motocyklech Ducati 1198 poprvé vyjedou na trať jezdci týmů Althea a Effenbert Liberty.
Pouze mistr světa Carlos Checa už v rámci testů MotoGP Ducati v Jerezu jezdil poslední den superbikový motocykl a přidanou váhou na svém motocyklu nebyl vůbec nadšen. Pro všechny ostatní jezdce těchto týmů to bude první svezení s těžším motocyklem. Na trati tedy během těchto tří dnů s motocykly Ducati uvidíme mistra světa Carlose Checu a stockového šampiona Davide Giuglianiho z týmu Althea Racing.
Za český tým Effenbert Liberty se představí oba dva Francouzi Sylvain Guintoli a Maxime Berger a také český superbiker Jakub Smrž. Pro našeho Kubu Smrže to bude zároveň první seznámení se svými novými mechaniky, neboť kompletní loňský tým na čele se šéfmechanikem Nicolou Mannou odešel "šroubovat" k nově příchozímu Maxime Bergerovi a nový Smržův tým má nyní následující sestavu: šéf inženýr-Giribuola Alberto, šéf mechanik - Loris Caroli, specialista na telemetrii - Filippo Burgatti, mechanici - Fabrizio Malaguti a Gianluca Peretti, specialista na pneu - Roberto Marinoni.
Nový tým kolem sebe bude ale mít i mistr světa 2010 Max Biaggi, když jeho dosavadní odešel do MotoGP k projektu Ioda. Novým šéfmechanikem Maxe Biaggiho je Aligi Deganello, a nový týmový koordinátor Aprilia Racing Teamu je Dario Raimondi, který bude mít na starosti nejen "římského korzára", ale i nově příchozího Eugene Lavertyho. A když jsme už u Aprilie, tak velkou neznámou je Aprilia ParkinGO MTC Racing, kde bude debutovat “rookie” Chaz Davies (mistr světa supersportů).
           
Kámen na kameni ostatně nezůstal ani v továrním týmu BMW Motorrad Motorsport, kde se příchodem Marca Melandriho objevili i italští manažéři Andrea Dosoli a Silvano Galbusera. Dvojice pilotů Marco Melandri a Leon Haslam bude mít k dispozici nové verze motocyklů S1000RR.
S novým rakouským sponzorem GoldBet - podepsal smlouvu na 3 roky - se pak představí satelitní italský tým bavorské továrny, BMW Motorrad Italia GoldBet SBK. Ten pojede rovněž s 50% novou jezdeckou dvojicí Ayrton Badovini a Michel Fabrizio.
        
S velkým zájmem se očekává nový tým v tomto seriálu, Crescent Fixi Suzuki, který nastoupí s dvojicí John Hopkins - po amputaci prstu - a Leon Camier. Pod vedením Paula Denninga a Jacka Valentina budou mít oba skvělí kezdci k dispozici motocykly “Made in Yoshimura”, tedy speciálně vyladěné GSX-R 1000 L2 s novým motorem a výfukem.
Za Kawasaki uvidíme na těchto testech dva oficiální tovární piloty Toma Sykese a Joana Lascorze, zatímco za Kawasaki Pedercini bude testovat David Salom. Všichni tři pojedou s motocykly ZX-10R vybavené systémem ride-by-wire.

Pole testujících pilotů pak doplní domácí David “Davo” Johnson, který pojede motocykl S1000RR týmu Rossair AEP Racing BMW.
Kompletní superbikové pole se potom představí před touto sezónou pouze na oficiálních testech Infrontu ve dnech 20. a 21. února.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist