Yamaha Factory Racing: Situace není vůbec jednoduchá

Uvidíme v roce 2012 na startovním roštu superbikového světového šampionátu letošní tovární motocykly Yamaha YZF R1 nebo neuvidíme?

Znamená oficiální odchod továrny Yamaha ze seriálu WSBK zároveň odchod této značky z tohoto závodního seriálu vůbec? Odpověď není vůbec jednoduchá! Absolutně se nedá srovnávat stejný krok značky Ducati z loňského roku, neboť už tehdy závodili a stále ještě závodí různé "semi" stáje italské továrny, což absolutně není pravidlem u japonské Yamahy. Její "semi" tým se naposled postavil do závodu WSBK v roce 2008 pod názvem "Yamaha France Ipone GMT 94" a od té doby už závodil pouze oficiální tovární tým. A jak se nyní nechal slyšet odpovědný boss od Yamahy France, účast francouzského zástupce této značky v roce 2012 v závodech WSBK vůbec nepřipadá v úvahu.  

Přečtěme si tedy ještě jednou společně vyjádření viceprezidenta prodeje a marketingu Yamahy pro Evropu Andyho Smithe: "To, že jiný tým bude pokračovat v našem dosavadním angažmá je určitá možnost, ale není to podmínkou. Všechno závisí na tom, jakou strukturu nám tým představí a jakou finanční záruku bude mít za svými zády. Zároveň ovšem musí být konkurence schopný. Nemáme ale zájem na žádném týmu, který by nebyl schopen bojovat o titul mistra světa:"

Už v minulém článku jsem citoval nizozemského manažéra závodního oddělení Yamahy Europe Laurense Klein-Koerkampa , že Yamaha nedá ani Euro do dalšího vývoje současných superbikových motocyklů, což znamená, že potencionální nový tým si bude muset vše hradit sám.

Z tohoto pohledu se těžko dá hovořit o nějakých šancích současného supersportového týmu ParkinGO Yamaha majitele Giuliana Rovelliho - ačkoliv jeho parkingový systém má momentálně velký boom a kromě na letištích v celé Itálii se nyní rozšiřuje i třeba do Španělska - neboť ten měl představu úplně jinou a sice: Ano, koupit tým, mít k dispozici  odpovídající piloty, ovšem další vývoj motocyklů přenechat továrně Yamaha a to Japonci nechtějí ani náhodou. Navíc Rovelli nabízí jako jezdeckou jedničku v superbikovém světě nezkušeného Chaze Daviese a to je zřejmě hodně málo.
Jediným možným řešením je tedy příchod ruského milionáře Alexandra Yakhnicha, který údajně nabídl 4,7 milionů Euro. To byla nabídka pro Yamahu jistě akceptovatelná - hlavní sponzor špičkového superbikového týmu platí dle našich informací na za jeden rok spozoringu mezi 1,5 až 2 miliony Euro - ale podívejme se na možnosti jezdecké: 

Za poslední tři roky vyhráli závody WSBK za normálních okolností ze současných jezdců tohoto seriálu pouze Carlos Checa, Marco Melandri, Max Biaggi, Eugene Laverty, Leon Haslam, Jonathan Rea, Nori Haga a Michel Fabrizio. Pomineme-li Japonce Hagu, který sám říká: "Nevím, zda mám ještě chuť v roce 2012 znovu závodit", a aniž bych chtěl nějak zpochybňovat výkonnost a výsledky nevyzpytatelného Fabrizia, tak se žádný další jezdec široko daleko nenabízí, tedy takový, který by splňoval kritéria obou dvou výše jmenovaných manažerů Yamahy: vyhrávat závody a být schopen bojovat o titul mistra světa v roce 2012.

Jelikož Španěl Carlos Checa zůstane na 99% u Ducati ve svém staronovém týmu Althea, Ital Max Biaggi buď skončí se závodní činností nebo pojede znovu u Aprilie, Britové Leon Haslam a Jonathan Rea už své smlouvy na rok 2012 mají podepsané, tak se nabízí pouze možnost staronového továrního dua Yamahy Melandri-Laverty.

Když pomineme skutečnost, že Melandri směřuje víceméně do BMW a Laverty do MotoGP či k Aprilii, tak si těžko dovedu představit situaci, že se oba dva renomovaní piloti vydají závodit do úplně nového ruského týmu. Navíc v těch vyčíslených 4,7 milionech Euro není započítána gáže italského ex-pilota MotoGP, která není vůbec malá a která odradila už jiné renomované superbikové týmy od angažování Melandriho na rok 2012. 

Prostě celá situace je hodně komplikovaná a Yamaha dobře ví, že než riskovat zhoršení image Yamahy na motocyklovém trhu proti jiným přímo zúčastněným továrnám, je lepší se raději světového šampionátu nezúčastnit vůbec.
 

 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist