Yamaha: Comeback v MS-Superbike není vyloučený

1. srpna 2011 oznámila Yamaha oficiální odchod z MS-Superbike. Na rok 2014, nejpozději 2015, se ale počítá s návratem.

Když Yamaha v roce 2011 oznámila odchod z MS-Superbike, byl to šok pro celé divadlo zvané mistrovství světa superbiků. 2009 přitom získal Texasan Ben Spies pro Yamahu první superbikový titul mistra světa, v následujících dvou létech dokázali Cal Crutchlow, Eugene Laverty, James Toseland a Marco Melandri buď vyhrát závody, nebo aspoň končit na podiových umístěních.

Jenže Yamaha nemá prostě peníze: "Bude to ještě trvat několik roků, než se sponzoři budou angažovat tak, jak to činili v minulosti. V současné době to není vůbec jednoduché, naplnit budget tak, aby se závodilo ve špici. To je ale na druhé straně jediný předpoklad k tomu, jak sponzory vůbec najít", říká manažer Yamahy pro Evropu Laurens Klein-Koerkamp.

Od roku 2011 se nic nezměnilo, situace se dokonce zhoršila, což jen potvrzují slova Cala  Crutchlowa o tom, že nemá k dispozici stejný materiál jako Jorge Lorenzo či Valentino Rossi.

          

Yamaha hledala v září 2011 investora, který by položil na stůl 5 milionů Euro a tovární tým by nadále mohl existovat. Ten ale nebyl nalezen, a od té doby nejezdí ani jeden motocykl Yamaha v MS-Superbike.

Od letošního roku využívá v MS-Supersport tým Yakhnich podpory od Yamaha Europe. Ruský plán je jasný, od roku 2014 závodit v MS-Superbike - s motocykly Yamaha!: "Vše závisí na tom, jak bude vypadat reglement na příští rok. Pokud se změní ve prospěch Yamahy, tak je comeback určitě možný", říká týmový manažer Claudio Corsetti.

Problém je následující: Superstocková verze biku Yamaha R1 není konkurenceschopná, v MS-Superbike před dvěma roky využívala Yamaha velké množství Know-how z MotoGP. Jelikož by se ale měl reglement více přiblížit seriovým motocyklům, tak by to bylo v neprospěch Yamahy.

"Koncem roku 2014 přijde nová R1. Když  bude odpovídající reglement a Yamaha se nadchne pro MS-Superbike, tak pojedeme ještě rok MS-Supersport. A mohli bychom třeba přesvědčit Sama Lowese, aby přidal další rok se 600-vým motocyklem", plánuje Corsetti, který samozřejmě dobře ví, že Angličan má ve svém smlouvě s týmem Yakhnich opční právo pro start MS-Superbike 2014.
Yakhnich si chce důvěru od Yamahy zasloužit. Motocykly jsou připravovány kompletně ve vlastní réžii, od Yamahy Europe je podpora pouze v podobě náhradních dílů. 2012 získal tým Yakhnich v Moskvě první podiové umístění, letos s pilotem Samem Lowesem patří tato stáj k Top favoritům šampionátu na zisk titulu. Byl by to už třetí titul, tedy po dalších dvou Britech: Cal Crutchlow (2009) a Chaz Davies (2011). Ovšem oba dva se stali mistry světa s plnou tovární podporou.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist