WSBK Thajsko – Rea slaví double, Ježek tři body

Posledním dnem thajského závodního víkendu je neděle, den závodu WorldSSP a druhého klání WorldSBK. Ráno byly na programu zahřívací tréninky, odpoledne už jezdci bojovali o mistrovské body do průběžného hodnocení světových šampionátů. V závodu supersportů dominovali jezdci Yamahy Federico Caricasula, Decha Kraisart a Niki Tuuli. Favorité jako Jules Cluzel nebo Patrick Jacobsen závod nedokončili. Ve druhém klání superbiků došlo na červené vlajky a restart závodu. První projel cílem Jonathan Rea, lídr průběžného hodnocení. Druhý byl Tom Sykes a třetí Marco Melandri. Ondřej Ježek projel cílem třináctý a to znamená, že má nyní tři body a v hodnocení šampionátu je dvacátý. Třetí kolo sezony je na programu začátkem dubna ve španělské Aragonii.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Z první řady startoval do 20kol závodu superbiků Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Z druhé řady Jordi Torres (Althea BMW Racing Team), Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse) a Nicky Hayden (Red Bull Honda World Superbike Team). Z třetí řady v sobotu nejlepší trojice Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) do závodu vyrazil sedmnáctý v pořadí kvůli penalizaci Itala Russa, který přišel o tři pozice za nezodpovědnou jízdu.

První místo si udržel Marco Melandri, ale okamžitě po startu všechny atakoval Jonathan Rea, který byl už ve druhém kole ze Melandrim a sváděl souboje s Chazem Daviesem, Alexem Lowesem a Tomem Sykesem. Bohužel pro Velšana Daviese skončila bitva o stupně vítězů ve třetím kole, když spadl ve třetí zatáčce, kde byl až příliš rychlý a mimo závodní stopu přišel o přilnavost. První jel Marco Melandri, druhý Jonathan Rea, třetí Alex Lowes, třetí Tom Sykes a pátý Leon Camier. Český závodník Ondřej Ježek byl osmnáctý, Chaz Davies poslední dvacátý.

V šestém kole havaroval ve dvanácté zatáčce hodně divoce Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia), který naštěstí odešel po svých, ale trosky a provozní kapaliny jeho motorky zůstaly na dráze a ředitelství závodu rozhodlo druhé klání zastavit červenými vlajkami. V době zastavení byl první Jonathan rea, druhý Marco Melandri, třetí Alex Lowes. Ondřej Ježek byl sedmnáctý, Chaz Davis devatenáctý a pro Velšana je to velká šance jak znovu zabojovat o pozice na stupních vítězů.

Pořadí na startu bude dle stavu po čtvrtém kole a závod se pojede na šestnáct kol.
Start - 10:35 hodin SEČ

První startoval Jonathan Rea, poslední Chaz Davies. Ondřej Ježek byl sedmnáctý na startu. Okamžitě začal souboj o vedení mezi Marcem Melandrim a Jonathanem Rea. Chaz Davies se po startu posunul na jedenácté místo, Ondřej Ježek jel šestnáctý. Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) na start vůbec nevyjel a zůstal sedět v boxech.

Po třech odjetých kolech vedl Jonathan Rea, druhý jel Marco Melandri a třetí Tom Sykes. Na čtvrté místo se posunul Alex Lowes, pátý byl Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia). Chaz Davies figuroval na osmé pozici, šest desetin za sedmým Leonem Camierem a šestým Jordi Torresem (Althea BMW Racing Team). V pátém kole spadl ve dvanácté zatáčce Stefan Bradl (Red Bull Honda World Superbike Team) a Ondřej Ježek už jel na bodech patnáctý.

V polovině závodu vedl Jonathan Rea náskokem 1,4 sekundy, což znamenalo převahu téměř jistého vítěství. Marco Melandri pokračoval na druhé pozici a třetí byl Tom Sykes. Z pátého místa odstoupil Eugene Laverty, který spadl v šesté zatáčce. Chaz Davies jel šestý, ale na stupně vítězů to už neměl šanci dotáhnout, protože ztrácel deset sekund. Ondřej ježek jel čtrnáctý a to bylo velmi nadějné.

V jedenáctém kole už bylo jasné, že pokud Rea neudělá nějakou chybu, má čtvrté vítězství sezony v kapse. Tři sekundy za jezdcem Kawasaki sváděl bitvu o druhé místo Marco Melandri s Tomem Sykesem. Velmi podobný scénář jak ten sobotní, takže Britův útok jsme mohli čekat až v posledním kole. Na čtvrté pozici jel Alex Lowes, Jordi Torres byl pátý a šestý Chaz Davies už viděl zadní kolo Španělovy BMW. Ondřej Ježek byl na třináctém místě, ale o tři body bojoval s týmovým kolegou Ayrtonem Badovinim.

Druhý závod v Thajsku vyhrál Jonathan Rea, který má na kontě plný počet bodů a s převahou vede průběžné hodnocení WorldSBK. Tom Sykes obsadil druhé místo a Marco Melandri skončil třetí. Chaz Davies projel cílem na šestém místě. Český závodník Ondřej Ježek je třináctý a může slavit první tři mistrovské body.

Superbike World Championship – Závod (2) Restart - 16kol
36°C, dráha suchá, 48°C, vlhkost: 39%

1 - # 1 - REA Jonathan - Kawasaki ZX-10R - 25'02.029
2 - # 66 - SYKES Tom - Kawasaki ZX-10R - 4.078
3 - # 33 - MELANDRI Marco - Ducati Panigale R - 4.195
4 - # 22 - LOWES Alex - Yamaha YZF R1 - 10.005
5 - # 81 - TORRES Jordi - BMW S 1000 RR - 14.733
6 - # 7 - DAVIES Chaz - Ducati Panigale R - 16.972
7 - # 69 - HAYDEN Nicky - Honda CBR1000RR - 20.543
8 - # 12 - FORÉS Xavi - Ducati Panigale R - 24.283
9 - # 40 - RAMOS Román - Kawasaki ZX-10R - 24.864
10 - # 21 - REITERBERGER Markus - BMW S 1000 RR - 26.008
11 - # 15 - DE ANGELIS Alex - Kawasaki ZX-10R - 27.599
12 - # 84 - RUSSO Riccardo - Yamaha YZF R1 - 34.800
13 - # 37 - JEŽEK Ondřej - Kawasaki ZX-10R - 47.090
14 - # 86 - BADOVINI Ayrton - Kawasaki ZX-10R - 47.695
15 - # 50 - LAVERTY Eugene - Aprilia RSV4 RF - > 1'

Závod nedokončil/neklasifikován:
# 2 - CAMIER Leon - MV Agusta 1000 F4
# 88 - KRUMMENACHER Randy - Kawasaki ZX-10R
# 6 - BRADL Stefan - Honda CBR1000RR
# 60 - VAN DER MARK Michael - Yamaha YZF R1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist