WSBK Sepang – Vyhrál Rea s Daviesem, Biaggi jednou třetí

V Malajsii je dobojováno, jedni slaví, druzí jsou zklamaní, ale takové už je závodění. V kategorii Supersport vyhrál závod jako vůbec první Američan jezdec Hondy Patrick Jacobsen. Vedení v průběžném hodnocení si udržel Turek Kenan Sofuoglu, ale jeho náskok je znovu o něco menší, protože dnes závod dokončil za Julesem Cluzelem, který byl druhý. V třídě superbike byl v prvním závodu nejlepší Jonathan Rea, druhé místo obsadil Chaz Davies a třetí cílem projel Max Biaggi, což byl pro Itala a Aprilii naprosto parádní výsledek. Bohužel něco podobného již neměl šanci zopakovat ve druhém klání, protože hned v úvodu zůstal po kontaktu s Tomem Sykesem na zemi a závod pro něj skončil. Úspěšný nebyl ani Sykes, který bodoval čtrnáctým místem a v hodnocení šampionátu přišel o druhé místo. Na to se posunul Chaz Davies, který druhý závod v Sepangu vyhrál a oddálil tím oslavy zisku titulu v případě lídra šampionátu Jonathana Rea minimálně na Jerez, který je na programu 20.září 2015.

Kapitoly článku

Superbike – závod (1)

Do prvního závodu startoval z první pozice Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), druhý Jordi Torres (Aprilia Racing Team Red Devils) a třetí Sylvain Guintoli (Pata Honda World Superbike Team). Z druhé řady vyrazil do šestnácti kol závodu Max Biaggi (Aprilia Racing Team), Alex Lowes (Voltcom Crescent Suzuki Team) a Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team).

Vedoucí pozici si po startu udržel Tom Sykes, jenž už ve druhém kole nastavil nový rekord tratě 2'03,654 sekundy. Druhý jel Chaz Davies a na třetí místo se krátce po startu posunul Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který do závodu startoval sedmý. Naopak ztratil Jordi Torres, který se z druhého místa propadl na páté. Max Biaggi pokračoval čtvrtý, třebaže měl perfektní start a před první zatáčkou jel první. Nejvíc ztratil Sylavin Guintoli, protože ten jel ve druhém kole sedmý.

Po pěti kolech vedl závodní pole náskokem 2,9 sekundy Tom Sykes. Na druhé pozici pokračoval Chaz Davies, třetí Jonathan Rea ztrácel na jezdce Ducati něco kolem sedmi desetin. Před Maxe Biaggiho se dostali oba jeho kolegové Jordi Torres a Leon Haslam, takže Ital jedoucí na divokou kartu byl šestý v pořadí. Francouz Sylvain Guintoli zůstával sedmý, na osmé místo se posunul Niccoló Canepa (Althea Racing), devátý jel Alex Lowes a první desítku uzavíral Metteo Baiocco (Althea Racing).

V polovině závodu probíhal souboj o páté místo mezi Leonem Haslamem a Maxem Biaggim. Oba jezdci si ač v barvách Aprilie nic nedarovali a Haslam nebyl schopen Biaggimu poodjet. Díky jejich souboji se stačil do boje o pátou pozici zapojit Sylvain Guintoli, který je oba dojel. Další bitva už byla na spadnutí a to v případě dvojice Chaz Davies a Jonathan Rea. Lídr seriálu jel těsně za továrním jezdcem Ducati a hledal místo, kde by ho bezpečně a bez problému předjel. V závodu nepokračoval Gianluca Vizzello (Grillini SBK Team) a Michael van der Mark (Pata Honda World Superbike Team).

Pět kol před koncem závodu bylo vidět, že náskok prvního Toma Sykese už nenarůstá a z tří sekund byl na hodnotě kolem sekundy. O druhé místo intenzivně bojovala dvojice Chaz Davies a Jonathan Rea, jenž se k vedoucímu jezdci výrazně přibližovali a bylo docela možné, že pokud by Sykese dojeli, znamenalo by to bitvu o vítězství v závodě. Max Biaggi držel parádní tempo a byl znovu před oběma jezdci Aprilie, což představovalo čtvrté místo. V nájezdu do dvanáctého kola Chaz Davies předjel Toma Sykese a převzal vedení v závodě. O druhé místo najednou bojovali tovární jezdci Kawasaki Tom Sykes a Jonathan Rea, jenž si s kolegou brzy poradil a vydal se stíhat prvního Daviese.

Tři kola před koncem ztrácel čtvrtý Max Biaggi na třetího Sykese sedm sekund, hned v dalším kole snížil tento rozdíl na hodnotu čtyř sekund a závěr závodu získával zajímavý náboj. Na špici závodního pole zůstával Chaz Davies, druhý Jonathan Rea stahoval náskok a byl stále ve hře o vítězství v závodě. V posledním kole Max Biaggi předjel Toma Sykese a posunul se na třetí místo, což bylo naprosto fantastické. Mezitím Jonathan Rea předjel Chaze Daviese a převzal vedení závodu.

Poslední kolo to bylo něco, především pak poslední zatáčka, kde byl Jonathan Rea o něco delší a dopředu se posunul Chaz Davies. Výjezd ze zatáčky měl ale perfektní Rea, který na cílové rovince Ducati porazil. Vítězství v prvním klání superbiků patří Jonathanu Reovi, druhé místo obsadil Chaz Davies a třetí závod dokončil Max Biaggi. Na poslední chvíli se na čtvrtou pozici dostal Sylvain Guintoli, Tom Sykes projel cílem až pátý.

Superbike World Championship – závod (1) – 16kol
31°C, dráha suchá, 43°C, vlhkost: 65%

1 - # 65 - REA Jonathan - Kawasaki ZX-10R - 33'33.964
2 - # 7 - DAVIES Chaz - Ducati Panigale R - +0.121
3 - # 3 - BIAGGI Max - Aprilia RSV4 RF - +10.695
4 - # 1 - GUINTOLI Sylvain - Honda CBR1000RR SP - +15.433
5 - # 66 - SYKES Tom - Kawasaki ZX-10R - +17.983
6 - # 22 - LOWES Alex - Suzuki GSX-R1000 - +23.758
7 - # 91 - HASLAM Leon - Aprilia RSV4 RF - +24.854
8 - # 15 - BAIOCCO Matteo - Ducati Panigale R - +28.306
9 - # 59 - CANEPA Niccolò - Ducati Panigale R - +31.098
10 - # 81 - TORRES Jordi - Aprilia RSV4 RF - +34.105
11 - # 44 - SALOM David - Kawasaki ZX-10R - +37.107
12 - # 14 - DE PUNIET Randy - Suzuki GSX-R1000 - +37.378
13 - # 2 - CAMIER Leon - MV Agusta F4 RR - +39.656
14 - # 40 - RAMOS Román - Kawasaki ZX-10R - +43.451
15 - # 36 - MERCADO Leandro - Ducati Panigale R - +48.476
16 - # 23 - PONSSON Christophe - Kawasaki ZX-10R - +61.166
17 - # 75 - RIZMAYER Gábor - BMW S1000 RR - +84.006
18 - # 48 - PHILLIS Alex - Kawasaki ZX-10R - +91.093
19 - # 10 - TOTH Imre - BMW S1000 RR - +122.124

Závod nedokončil/neklasifikován:
# 45 - VIZZIELLO Gianluca - Kawasaki ZX-10R - 9kol
# 60 - VD MARK Michael - Honda CBR1000RR SP - 9kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist