WSBK Portimao – Neporazitelný Rea, Ježek jedenáctý

Neděle byla dnem závodů desátého podniku sezony světového šampionátu superbiků v Portugalsku. Závod nového šampionátu třístovek vyhrála Španělka Ana Carrasco, kterou známe z mistrovství světa třídy Moto3. V supersportech kraloval Kenan Sofuoglu, který je nyní lídrem průběžného hodnocení. V závodu evropského šampionátu superstocků vyhrál další Turek Toprak Razgatlioglu. Druhý závod portugalského víkendu superbiků vyhrál stejně jak v sobotu Jonathan Rea, Ondřej Ježek bodoval jedenáctým místem v cíli. Jedenáctý podnik sezony je na přelomu září a října v Magny Cours.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na rovných 20 kol startoval z první řady Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse), Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Jordi Torres (Althea BMW Racing Team). Druhá řada Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia), Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia) a Xavi Forés (Barni Racing Team). Třetí řada je s nejlepšími třemi z prvního závodu Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Stefan Bradl (Red Bull Honda World Superbike Team) kvůli zranění zápěstí do druhého klání nestartoval. Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) do závodu vyrazil devatenáctý.

Po startu si vedení udržel Leon Camier, ale nebylo mu dáno vést závodní pole dlouho, protože už v nájezdu do druhého kola měl za sebou Jonathana Rea, který připravoval předjetí. Na třetí pozici jel Eugene Laverty, čtvrtý byl Chaz Davies, pátýMichale van der Mark a šestý Marco Melandri. V prvním kole měli v páté zatáčce kolizi jezdci Riccardo Russo a Román Ramos. Na sedmnáctou pozici se tím pádem posunul Ondra Ježek, který jel po pádu Raffaele De Rosy (Althea BMW Racing Team) šestnáctý.

Po pětin kolech měl první Jonathan Rea náskok 2,5 sekundy. Druhý jel Eugene Laverty, který by chtěl zajet výsledek na stupně vítězů a po kvalifikaci bylo vidět, že je v Portimau hodně rychlý. Třetí Chaz Davies jel na zadním kole Irovy Aprilie a předjetí bylo okamžikem výběru vhodného místa. Holanďan VD Mark ztrácel na stupně vítězů něco před sekundu. Pátý jel Xavi Forés, čtyři desetiny za jezdcem tovární Yamahy. Marco Melandri jel sedmý a jen s obtížemi se prodíral dopředu.

V osmém kole havaroval Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který hodně tvrdě dopadl na asfalt a museli mu pomoct, aby Brita dostali z dráhy a mohli k němu zdravotníci. Jonathan Rea málem v jedné ze zatáček vypadl z motorky, ale ustál to a pokračoval na první pozici s náskokem 3,4 sekundy. V devátém kole odstoupil kvůli poruše motoru Leon Camier a ve třetí zatáčce spadl Xavi Forés. Ondřej Ježek jel v polovině závodu na dvanácté pozici. Vedl Rea před Daviesem a VD Markem.

Pět kol před cílem vedl Jonathan Rea rozdílem necelých pěti sekund na druhého Chaze Daviese. Ten už neměl šanci Rea dostihnout, ale dvacet bodů je pro Velšana důležitých zejména vzhledem k absenci Toma Sykese. Třetí Michael VD Mark už ztrácel přes osm sekund, ale držel náskok přes dvě sekundy na čtvrtého Itala Melandriho, jemuž jeho Ducati dělala psí kusy. Byl zázrak, že se vůbec držel v sedle. Anthony West (Puccetti Kawasaki) jel devátý, Ondřej Ježek dvanáctý a musel ještě počítat s atakem ze strany jezdce Yamahy Andreozziho.

V sedmnáctém kole spadl Chaz Davies, což Velšana a především jeho tým bude v závěru sezony mrzet. Na druhou pozici se posunul VD Mark a Marco Melandri, který měl plné ruce práce udržet motorku v přímém směru. Na čtvrté pozici byl Eugene Laverty, pátý jel Jordi Torres. Ondřej Ježek figuroval na jedenácté pozici, kousek od hranice první desítky.

Závod vyhrál Jonathan Rea, který má obhajobu titulu už téměř jistou. Druhý projel cílem Michael van der Mark, jenž teď může s pocitem dobře vykonané práce zamířit do španělské Aragonie, kde o nadcházejícím víkendu nahradí zraněného Valentina Rossiho v MotoGP. Třetí je Marco Melandri, který neměl snadný závod, ale dokázal bodovat a to se počítá. Spokojený bude Ondřej Ježek, který se umístil na jedenácté pozici a konečně si odváží mistrovské body.

Superbike World Championship – Závod (2)
--°C, dráha suchá, --°C, vlhkost: --%
1. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR   34'40.917
2. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 5.834
3. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R + 9.201
4. # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF + 12.792
5. # 81 TORRES Jordi BMW S 1000 RR + 15.943
6. # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF + 19.359
7. # 36 MERCADO Leandro Aprilia RSV4 RF + 23.286
8. # 13 WEST Anthony Kawasaki ZX-10RR + 36.982
9. # 86 BADOVINI Ayrton Kawasaki ZX-10RR + 48.544
10. # 72 TAKAHASHI Takumi Honda CBR1000RR + 50.000
11. # 37 JEŽEK Ondřej Kawasaki ZX-10RR + 51.944
12. # 121 ANDREOZZI Alessandro Yamaha YZF R1 + 56.705
13. # 12 FORÉS Xavi Ducati Panigale R + > 1'
14. # 84 RUSSO Riccardo Kawasaki ZX-10RR + +1kolo
15. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR + +4kola
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R    
  # 2 CAMIER Leon MV Agusta 1000 F4    
  # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1    
  # 35 DE ROSA Raffaele BMW S 1000 RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist