WSBK Phillip Island – Zlatý double v Austrálii slaví Melandri

Den závodu na Phillip Islandu byl slunečný s nižšími teplotami a silným větrem. Na programu byly dva závody a oba měly ve scénáři povinnu zastávku v boxech. Důvodem byla bezpečnost jezdců, protože během víkendu bylo několik nehod kvůli explozi zadní pneumatiky. Opotřebení bylo výrazné, takže v polovině závodů platilo nařízení pneumatiky vyměnit. První závod jeli jezdci FIM Supersport, ale hned v úvodu uviděli červené vlajky. Došlo na zkrácení počtu kol a nakonec zastávky v boxech nebyly. Z vítězství se radoval Lucas Mahias a Yamaha. Druhý závod FIM Superbike byl napínavý a rozhodně se musel líbit. Závod s výměnou pneumatik vyhrál Marco Melandri, který je s plným počtem bodů lídrem průběžného hodnocení. Český závodník Ondřej Ježek závod nedokončil. Druhé kolo světového šampionátu je přesně za měsíc na thajském okruhu Chang International Circuit v Buriramu.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 22 kol, navíc s povinnou zastávkou v boxech (max.12kol), startoval z první řady Xavi Forés (Barni Racing Team), Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Z druhé řady vyrazil Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team), Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia) a Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Třetí řada Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) a Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Kvůli technice do závodu nenastoupí dvojice domácích závodníků na divokou kartu Herfoss a Maxwell. Po zahřívacím tréninku odstoupil Yonny Hernandez (Team Pedercini Racing), který má po pádu v sobotním klání zraněné rameno. Už v sobotu nezávodil Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia), který si v Superpole zlomil klíční kost. Český závodník Ondřej Ježek (Guandalini Racing) získal v prvním klání bod a do druhého závodu odstartoval šestnáctý.

Hned po startu šel na první pozici Jonathan Rea, ale nezůstal tam dlouho, protože vedení převzal Eugene Laverty, který začal navyšovat náskok. Na druhé místo se ve druhém kole posunul Leon Camier, třetí byl Jonathan Rea, čtvrtý Chaz Davies, pátý Xavi Forés a šestý Michael van der Mark. Vítěz prvního závodu superbiků, Marco Melandri, jel sedmý. Bohužel pro Lavertyho jeho mise vedoucího jezdce skončila už ve třetím kole, protože to Ir havaroval a naděje na skvělý výsledek skončily. Podobně byl na tom Ondřej Ježek, který kvůli poruše techniky nedokončil první kolo.

Hrozen jezdců bojujících o vedení v závodu, to je velký rozdíl v tom co vidíme teď a co jsme měli možnost vidět loni. Po pátém kole závodu jel první Chaz Davies, který měl na zadním kole Xavi Forése, třetí byl Jonathan Rea, čtvrtý Michael VD Mark, pátý Marco Melandri, šestý Leon Camier a sedmý Tom Sykes. Prvních šest závodníků jelo v jedné sekundě, takže téměř kolo na kolo. Ve čtvrté zatáčce havaroval Jake Gagne (Red Bull Honda World Superbike Team). V osmém kole předjel VD Mark jezdce Kawasaki Jonathana Rea a posunul se na třetí pozici. Na všechny ale čekala zastávka v boxech, což není zase tak obvyklá procedura a ve hře je také zručnost mechaniků při výměně pneumatik.

V jedenáctém kole už první závodníci zamířili do boxů. Mezitím vedl závodní pole Chaz Davies, který měl 1,2 sekundy náskok na skupinu jezdců za sebou. Jonathan Rea zajel do boxů o kolo dřív a snažil se na své soupeře najet co nejvíc. Chaz Davies zůstal ve vedení, takže zastávka v boxech u Velšana proběhla na jedničku, bohužel v kole po výjezdu na nové pneumatice havaroval. Na první pozici jel Australan Daniel Falzon, jenže to bylo kvůli tomu, že nějak zapomněl vyměnit pneumatiku, takže přišla diskvalifikace. Vedoucím jezdcem byl ve čtrnáctém kole Španěl Xavi Forés, druhý jel Tom Sykes, třetí Jonathan Rea, čtvrtý Marco Melandri a pátý Michael VD Mark.

Po patnácti kolech závodu zůstával ve vedení Xavi Forés, jehož náskok představoval necelé dvě desetiny. Druhý byl Jonathan Rea, který chtěl vyhrát, ale musel si krýt záda, protože plný počet bodů chtěl také třetí Marco Melandri, Tom Sykes byl čtvrtý, pátý jel Alex Lowes, šestý byl VD Mark a sedmý Leon Camier. V Top10 figuroval Jordi Torres (MV Agusta Reparto Corse), Loris Baz (GULF ALTHEA BMW Racing Team) a Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing).

Čtyři kola před cílem zaútočil na vedení Jonathan Rea, první pozici ale neudržel a do čela závodního pole se znovu posunul Xavi Forés. O pozice na stupních vítězů usilovala čtveřice závodníků, dva na Ducati a dva na Kawasaki. V devatenáctém kole Rea atakoval vedoucí pozici znovu a tentokrát byl úspěšný. Jakmile to Melandri uviděl, zaútočil na druhou pozici a jel stíhat jezdce Kawasaki. Dvě kola před cílem vedl Jonathan Rea, desetinu za Irem jel Melandri, který měl za sebou Forése a Sykese.

Poslední kolo a nádherná bitva o vítězství a pozice na stupních vítězů mezi Marcem Melandrim, Jonathanem Rea a Xavi Forésem. Vše rozhodla cílová rovinka, kde sice jako první najel Jonathan Rea, ale Marco Melandri vyjel z jeho stínu v pravou chvíli tak, aby úřadujícího mistra světa překonal rozdílem jednadvaceti tisícin a v Austrálii si připsal zlatý double. Na druhé pozici skončil Jonathan Rea a třetí je Xavi Forés, který předvedl perfektní výkon a dostal Ducati privátní stáje Barni Racing na stupně vítězů. Lídrem průběžného hodnocení je před závody v Thajsku Marco Melandri.

Superbike World Championship – Závod (2)
20°C, dráha suchá, 29°C, vlhkost: 56%
1. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R   34'42.633
2. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 0.021
3. # 12 FORES Xavi Ducati Panigale R + 0.304
4. # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR + 1.488
5. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 + 2.474
6. # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR + 2.745
7. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 3.098
8. # 81 TORRES Jordi MV Agusta 1000 F4 + 14.301
9. # 76 BAZ Loris BMW S 1000 RR + 14.361
10. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR + 19.785
11. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR + 25.237
12. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR + 40.504
13. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR + 58.923
14. # 99 JACOBSEN PJ Honda CBR1000RR + 1'00.084
15. # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF + 2kola
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R    
  # 37 JEŽEK Ondřej Yamaha YZF R1    
             
  Diskvalifikován:      
  # 25 FALZON Daniel Yamaha YZF R1    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist