WSBK Navarra – Superpole vyhrál Rea, první závod SBK Redding

Okruh Circuito de Navarra otevřeli v roce 2010 a závody světového šampionátu superbiků MOTUL FIM Superbike World Championship se na španělské dráze v Los Arcos jedou poprvé až letos. Jezdci a týmy WorldSBK a WorldSSP mají za sebou první dva volné tréninky, takže po podrobné analýze dat týmy SBK změny ověřily ve třetím tréninku a pak už všichni nastoupili do Superpole. Pole position na startu superbiků získal Jonathan Rea (Kawasaki), Dominique Aegerter (Yamaha) zajel nejrychleji v supersportech. První závod SBK v Los Arcos vyhrál Scott Redding, Dominique Aegerter je vítězem závodu SSP. Další tři závody jsou na programu v neděli.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1) - 23kol

Do 23kol závodu odstartoval z první řady Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team). Z druhé řady vyrazila trojice Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK), Chaz Davies (Team GoEleven) a Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing). Třetí řada a Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) a Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team). Jezdec české stáje Leandro Mercado (MIE Racing Honda Team) odstartoval šestnáctý a jezdec na divokou kartu a první Suzuki na roštu WSBK poprvé od roku 2018, Naomichi Uramoto (JEG Racing) dvacátý.

Brit Scott Redding za to pořádně vzal a do první zatáčky najížděl jako lídr. Za jezdcem Ducati jel Jonathan Rea, který neztrácel čas a Reddinga ještě v prvním kole předjel, aby si vzal první pozici zpátky. N třetím místě jel Andrea Locatelli, čtvrtý byl Toprak Razgatlioglu, pátý Alex Lowes, šestý jel Tom Sykes a sedmý Lucas Mahias. Argentinec Leandro Mercado jel ve druhém kole na osmnácté pozici. V závodě zatím pokračoval všech dvaadvacet jezdců. Ve třetím kole Rea vedl náskokem 0,231 sekundy, což není téměř nic a druhý Scott Redding to dobře věděl a na vedoucího závodníka neustále vyvíjel tlak. Kolem 1,5 sekundy už ztrácel třetí Andrea Locatelli, jemuž se nedařilo zachytit tempo vedoucí dvojice. Ve třetí zatáčce kolidovala dvojice Christophe Ponsson a Leandro Mercado. Argentinec narazil do zadní části Francouzovy Kawasaki a oba skončili na zemi. Ponsson v závodu pokračoval, Mercado skončil podobně jako Lucas Mahias.

Po pěti odjetých kolech došlo k výměně vedoucího jezdce, protože Scott Redding dokázal továrního jezdce Kwasaki předjet a převzít iniciativu, jelikož po pár zatáčkách měl náskok šesti desetin. Třetí jel Andrea Locatelli, čtvrtý Toprak Razgatliohlu a oba jezdce tovární Yamahy dělilo půl sekundy. Co se týče boje o titul, tato situace hrála do karet Reovi, protože ten by své vedení rozšířil o sedm bodů. V sedmém kole havaroval Chaz Davies a ve stejném kole skončil na zemi Álvaro Bautista (Team HRC), jemuž se u Hondy zatím moc nedaří a uvidíme, zda Španěl nepřestoupí zpátky k Ducati. Náskok vedoucího Reddinga byl v osmém kole na devíti desetinách. Na třetí místo se po Locatelliho chybě posunul jeho týmový kolega Razgatlioglu.

Do druhé poloviny závodu najížděl první Scott Redding, jehož náskok byl na 1,7 sekundy. Druhý byl Jonathan Rea a 2,7 sekundy jel za úřadujícím šampionem Toprak Ragatlioglu. Necelou sekundu za Turkem byl Andrea Locatelli, který ještě doufal v umístění na stupních vítězů. Samozřejmě kontakt s Razgatlioglem by byla pro tři ladičky katastrofa potom, co už Turka jednou vyřadil ze hry Američan Gerloff. Pět sekund za Locatellim jel Alex Lowes. Spadl Jayson Uribe, ale vrátil se zpět do závodu. Japonec Uramoto bojoval o body s Cressonem a pokud by byl úspěšný, byl by to pro Japonce v sedle Suzuki super výsledek.

V sedmnáctém kole Vedl Scott Redding náskokem tří sekund a měl závod ve svých rukou, protože Jonathan Rea měl asi nějaký problém s pneumatikou a několikrát byl širší na brzdách. Třetí Toprak Razgatlioglu ale nesnižoval ztrátu na druhého tak, jak by se mohlo zdát, že s tím Rea bojuje, protože oba stále dělilo kolem 2,5 sekundy. Čtvrtý Andrea Locatelli už na pódium ztrácel 1,8 sekundy a bylo jasné, že Ital jede pro body a nechce riskovat pád. Daleko za vedoucími jezdci byl pátý Alex Lowes, který ztrácel 15 sekund, šestý Tom Sykes a sedmý Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team).

Po skvěle zvládnutých třiadvaceti kolech slaví vítězství Scott Redding, který si na konto připisuje druhý triumf v řadě plus pětadvacet bodů do průběžného hodnocení, kde mu patří třetí pozice. Druhý závod dokončil Jonathan Rea, který zůstává lídrem průběžného hodnocení. Třetí projel cílem Toprak Razgatlioglu, který startoval osmý, zajel ale parádně a stále drží šance na titul, protože mu teď chybí jen 7 bodů na vedení v soutěži.

Superbike World Championship – Závod (1) – 23kol
30°C, dráha suchá, 45°C, vlhkost: 44%
1. # 45 REDDING Scott Ducati Panigale V4 R   37'50.793
2. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 2.519
3. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1 + 5.894
4. # 55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 + 9.405
5. # 22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR + 16.219
6. # 66 SYKES Tom BMW M 1000 RR + 20.600
7. # 60 VAN DER MARK Michael BMW M 1000 RR + 24.158
8. # 47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4 R + 26.497
9. # 31 GERLOFF Garrett Yamaha YZF R1 + 26.718
10. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 29.602
11. # 3 NOZANE Kohta Yamaha YZF R1 + 39.387
12. # 53 RABAT Tito Ducati Panigale V4 R + 41.316
13. # 91 HASLAM Leon Honda CBR1000 RR-R + 44.338
14. # 94 FOLGER Jonas BMW M 1000 RR + 48.470
15. # 23 PONSSON Christophe Yamaha YZF R1 + 1'21.773
16. # 6 URAMOTO Naomichi Suzuki GSX-R1000R + 1'21.956
17. # 84 CRESSON Loris Kawasaki ZX-10RR + 1'30.006
18. # 14 URIBE Jayson Kawasaki ZX-10RR + 1kolo
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 19 BAUTISTA Alvaro Honda CBR1000 RR-R    
  # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R    
  # 44 MAHIAS Lucas Kawasaki ZX-10RR    
  # 36 MERCADO Leandro Honda CBR1000 RR-R    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist