WSBK Laguna Seca – Závod vyhrál Rea, Hanika třináctý

Druhý den víkendu v Monterey byl znovu ve znamení slunečného počasí a vysokých teplot. Poslední čtvrtý trénink vyhrál Chaz Davies, jemuž vyšlo rychlé kolo i v Superpole a do prvního závodu startoval z pole position. Závod na rozžhaveném asfaltu vyhrál Jonathan Rea, který potvrdil roli lídra průběžného hodnocení. Turek Toprak Razgatlioglu měl ošklivý pád a skončil v péči zdravotníků. Velmi dobrou premiéru ve WorldSBK absolvoval třináctý Karel Hanika, který má na kontě už tři mistrovské body. Druhý závod je na programu v neděli 24.června s termínem startu v 23.00 hodin středoevropského času.

Kapitoly článku

Superbike – Závod (1)

Do závodu na 25 kol odstartoval z první řady Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Druhá řada a trojice Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia), Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia). Třetí řada a Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team), Xavi Forés (Barni Racing Team) a Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Karel Hanika (Guandalini Racing) startoval do svého prvního závodu superbikového šampionátu osmnáctý.

Po startu si vedoucí pozici udržel Chaz Davies, na druhé místo se posunul Jonathan Rea, třetí byl v nájezdu do druhého kola Tom Sykes. Čtvrtým jezdcem v pořadí byl Lorenzo Savadori, pátý Alex Lowes a šestý Eugene Laverty. Karel Hanika jel po startu poslední dvacátý, ale ještě v průběhu prvního kola se dostal před Španěla Romana Ramose, který to ale Hanikovi o něco později vrátil. Ve třetím kole spadl v jedenácté zatáčce Lorenzo Savadori, ale nasedl na Aprilii a v závodu pokračoval.

Ve čtvrtém kole nastavil Chaz Davies nový traťový rekord 1'23,041 sekundy. Velmi rychlé tempo závodu neustál Loris Baz (GULF ALTHEA BMW Racing Team), který spadl a třebaže v závodu pokračoval ztratil šanci bodovat. Mezitím Lorenzo Savadori havaroval podruhé a to už byl pro Itala definitivní konec. Po pěti kolech jela vpředu dvojice Chaz Davies a Jonathan Rea. Oba dělily jen setiny, ale třetí v pořadí Tom Sykes už ztrácel přes tři sekundy. Čtvrtý jel Alex Lowes, pátý byl Eugene Laverty a Marco Melandri už projel polem na šesté místo. Karel Hanika byl sedmnáctý, jen tři desetiny za domácím Patrickem Jacobsenem (TripleM Honda World Superbike Team). V osmém kole si Chaz Davies špatně najel “Vývrtku“, čehož využil Jonathan Rea, který okamžitě převzal vedení.

Po deseti kolech jel na první pozici Jonathan Rea, který měl půl sekundy za sebou Chaze Daviese. Po necelých pěti sekundách následoval Alex Lowes, který překonal Toma Sykese a najednou byl na na pozici, která slibuje umístění na pódiu. Ve druhé zatáčce došlo k incidentu mezi Američanem Jacobsenem a Argentincem Mercadem. Oba jezdci v závodě skončili, třebaže každý spadl v jiném místě. Karel Hanika byl šestnáctý a od bodované pozice dělilo jezdce z Brna nějakých devět desetin. Mezitím se na čtvrtého Toma Sykese přilepil Eugene Laverty, který měl viditelně na to Brita předjet, což také v patnáctém kole udělal. Tom Sykes ztrácel půdu pod nohama a před jezdce Kawasaki šel v devatenáctém kole jak Xavi Forés, tak Marco Melandri.

Pět kol před cílem Byl rozdíl mezi prvním Jonathanem Rea a druhým Chazem Daviesem na jedné sekundě. Třetí Alex Lowes ztrácel na první dva devět sekund, čtvrtý jel Eugene Laverty, pátý Xavi Forés bojoval s Marcem Melandrim. Tom Sykes byl sedmý a to určitě nebylo nic, co by mu dělalo radost, navíc se k němu rychle přibližoval Michael van der Mark. Strašidelný pád měl Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing), který spadl ve Vývrtce a nebylo to rozhodně nic příjemného. Turek následně skončil ve zdravotním centru okruhu Laguna Seca. V závodu nepokračoval jezdec na divokou kartu Josh Herrin ani Brit Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team). Loris Baz tak i s velkou ztrátou jel v tuto chvíli na bodované patnácté pozici. Karel Hanika byl třináctý a blízko šance získat své první mistrovské body.

Závod vyhrál náskokem tří sekund Jonathan Rea, který předvedl bezchybný výkon a jen potvrdil roli lídra průběžného hodnocení. Na druhé pozici projel cílem Chaz Davies, což je výsledek, který by po pátečních jízdách moc lidí netipovalo. Třetí je Alex Lowes, jemuž se podařilo zajet další umístění na stupních vítězů. Nejlépe umístěným jezdcem netovárního týmu je šestý Xavi Forés. Spokojený může být Karel Hanika, který si v prvním závodě WorldSBK připisuje hned tři body za třinácté místo. Druhý závod superbiků je na programu v neděli 24.června s termínem startu ve 23.00 hodin.

Superbike World Championship – Závod (1) 25kol
27°C, dráha suchá, 48°C, vlhkost: 39%
1. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR 35'15.071
2. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R +2.978
3. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 +12.978
4. # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF +14.309
5. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R +16.712
6. # 12 FORES Xavi Ducati Panigale R +18.929
7. # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR +25.638
8. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 +26.211
9. # 81 TORRES Jordi MV Agusta 1000 F4 +31.579
10. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR +38.084
11. # 68 HERNANDEZ Yonny Kawasaki ZX-10RR +44.971
12. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR +45.412
13. # 98 HANIKA Karel Yamaha YZF R1 +50.768
14. # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF + 1'06.063
15. # 76 BAZ Loris BMW S 1000 RR +1kolo
           
  Závod nedokončil/neklasifikován:  
  # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR  
  # 57 HERRIN Josh Yamaha YZF R1  
  # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR  
  # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR  
  # 99 JACOBSEN PJ Honda CBR1000RR  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 5 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Samuel007 přispěl 2 Kč
gorkin přispěl 2 Kč
HeavyMental46 přispěl -1 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist