WSBK Laguna Seca – Vyhrál Sykes, Rea nedokončil, Abraham dvanáctý

Kapitoly článku

Superbike – Závod (2)

Do závodu na pětadvacet kol odstartoval jako první Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), druhý Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a třetí Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Z druhé řady vyrazil Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Xavi Forés (Barni Racing Team) a Nicky Hayden (Honda World Superbike Team). Karel Abraham (Milwaukee BMW) startoval sedmnáctý.

Výborně odstartoval Tom Sykes a závod vedl. Naopak Jonathan Rea neodstartoval dobře a musel svádět souboje s továrními jezdci Ducati Davidem Giuglianim a Chazem Daviesem. V prvním kole ještě nad “Vývrtkou“ spadl Michael van der Mark (Honda World Superbike Team). Karel Abraham se po startu propadl na dvacátou pozici, Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse) odstoupil kvůli poruše techniky, skončil Alex De Angelis (IodaRacing Team) a ve druhém kole havaroval Josh Brookes (Milwaukee BMW). Ve třetím kole závod vedl Davide Giugliano.

Po pěti odjetých kolech havaroval v šesté zatáčce polský závodník Pawel Szkopek (Team Toth) a podél okruhu zavlály červené vlajky, které závod zastavily. Jezdec Yamahy spadl ve vysoké rychlosti a zůstal ležet na zemi. V době zastavení závodu vedl Davide Giugliano, který měl šest desetin za sebou Toma Sykese, třetí jel Jonathan Rea, čtvrtý Chaz Davies, pátý byl Nicky Hayden. Karlu Abrahamovi patřila sedmnáctá příčka.

Po téměř dvaceti minutách jezdci najížděli zpátky na startovní rošt a restart probíhal ve zrychleném režimu. Pořadí na startu bylo takové v jakém byli jezdci zastaveni (poslední dokončené kolo). Jelo se na jednadvacet kol a startovalo devatenáct závodníků.

První kolo zvládl nejlépe Davide Giugliano, který sice po startu trošku ztratil, ale rychle se dostal znovu dopředu a závodní pole vedl před Tomem Sykesem a Nicky Haydenem za nímž jel Jonathan Rea a Lorenzo Savadori. Chaz Davies ztrácel a jel šestý. Karel Abraham byl sedmnáctý. Ve třetím kole Jonathan Rea převzal vedení, když předjel Giugliana a Sykese v nájezdu do “Vývrtky“, ale ve čtvrtém kole vyjel mimo dráhu a propadl se na poslední pozici.

Po pěti kolech vedl Tom Sykes následován Davide Giuglianim a Chazem Daviesem, čtvrtý Nicky Hayden ztrácel sedm desetin. Těsně za Američanem byl Xavi Forés (Barni Racing Team) a oba krátce na to začali o čtvrté místo bojovat. Jonathan Rea zastavil, kontroloval motorku, později zajel na okraj dráhy a závod ukončil. Pro Severního Ira letos první závod, který nedokončil. Karel Abraham figuroval na čtrnácté pozici, desetinu za třináctým Dominicem Schmitterem (Grilini Racing Team).

V polovině závodu vedl Tom Sykes, druhý jel se ztrátou půl sekundy Davide Giugliano, třetí byl Chaz Davies, jen jeho ztráta na první dva už představovala víc jak jeden a půl sekundy. Španěl Xavi Forés předjel Nicky Haydena a s náskokem šesti desetin pokračoval čtvrtý. Jordi Torres (Althea BMW Racing Team) postupně snižoval náskok pátého Američana, který ve třináctém kole představoval devět desetin. Karel Abraham předjel Švýcara Schmittera a byl třináctý. Jezdec z Brna měl před sebou Itala Raffaela De Rosu (Althea BMW Racing Team) a oba dělilo 5,7 sekundy.

Pět kol před cílem jel první Tom Sykes, ale za sebou měl dva jezdce na továrních Ducati, takže vítězství nebylo v případě jezdce Kawasaki jisté. Chaz Davies se snažil předjet druhého Davide Giugliana, ale ten se nedal a neustále pronásledoval Sykese. Britský závodník nicméně využil soupeření jezdců týmu Aruba.it Racing-Ducati SBK Team a pár desetinek na oba jezdce najel. Přesto jakmile měl Giugliano prostor, tak zrychlil a během okamžiku Toma Sykese dojel. Karel Abraham stačil vymazat náskok na De Rosu a v předposledním kole oba dělila necelá jedna sekunda.

Druhý závod superbiků vyhrál v Laguně Seca Tom Sykes. Na druhém místě skončil Davide Giugliano, třetí Chaz Davies. V poslední zatáčce chtěl Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) předjet týmového kolegu Niccoló Canepu (PATA Yamaha Official WorldSBK Team), ale spadl a Ital měl co dělat, aby Lowese nepřejel. Karel Abraham Itala De Rosu dojel na rozdíl desetiny, ale předjet jezdce BMW už nedokázal, takže závod ukončil na dvanácté pozici.

Superbike World Championship – Závod (2) - Restart 21kol
20°C, dráha suchá, 45°C, vlhkost: 59%

1 - # 66 - SYKES Tom - Kawasaki ZX-10R -
2 - # 34 - GIUGLIANO Davide - Ducati Panigale R - +0.209
3 - # 7 - DAVIES Chaz - Ducati Panigale R - +0.786
4 - # 12 - FORÉS Xavi - Ducati Panigale R - +11.379
5 - # 69 - HAYDEN Nicky - Honda CBR1000RR SP - +12.219
6 - # 81 - TORRES Jordi - BMW S1000 RR - +12.465
7 - # 60 - VAN DER MARK Michael - Honda CBR1000RR SP - +13.705
8 - # 59 - CANEPA Niccolò - Yamaha YZF R1 - +20.449
9 - # 13 - WEST Anthony - Kawasaki ZX-10R - +29.153
10 - # 40 - RAMOS Román - Kawasaki ZX-10R - +33.013
11 - # 35 - DE ROSA Raffaele - BMW S1000 RR - +39.910
12 - # 17 - ABRAHAM Karel - BMW S1000 RR - +40.059
13 - # 9 - SCHMITTER Dominic - Kawasaki ZX-10R - +49.211
14 - # 22 - LOWES Alex - Yamaha YZF R1 - +51.347
15 - # 11 - AL SULAITI Saeed - Kawasaki ZX-10R - +54.783
16 - # 56 - SEBESTYÉN Péter - Yamaha YZF R1 - +63.249
17 - # 4 - VIZZIELLO Gianluca - Kawasaki ZX-10R - +85.191

Závod nedokončil/neklasifikován:
# 1 - REA Jonathan - Kawasaki ZX-10R - 16kol
# 32 - SAVADORI Lorenzo - Aprilia RSV4 RF - 19kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist