WSBK Laguna Seca – Rea nezaváhal a vyhrál podruhé, Hanika čtrnáctý

Víkend v USA uzavřel druhým vítězstvím Jonathan Rea, který nyní vede šampionát náskokem 75 bodů. Velšan Chaz Davies projel cílem druhý a druhý je rovněž v průběžném hodnocení šampionátu. Třetím místem překvapil jezdec Aprilie Eugene Laverty, jenž byl na stupních vítězů naposledy v roce 2014. Velmi dobře si vedl Karel Hanika, který bodoval čtrnáctým místem a do Evropy se vrací s pěti mistrovskými body, což před odletem na západní pobřeží Spojených států očekával jen málokdo. Začátkem července je na programu deváté kolo sezony v Misanu a pak už následuje letní přestávka.

Kapitoly článku

Superbike – Závod (2)

Do 25 kol závodu startoval z první pozice Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia), Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Xavi Forés (Barni Racing Team). Z druhé řady vyrazil do závodu Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Jordi Torres (MV Agusta Reparto Corse). Třetí řada a Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Český závodník Karel Hanika (Guandalini Racing) odstartoval sedmnáctý ze šesté řady, protože na startu chyběl zraněný Turek Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing).

Po startu si první pozici udržel Eugene Laverty, druhý jel Michael VD Mark a třetí byl Marco Melandri. Jonathan Rea jel po prvních zatáčkách pátý, Chaz Davies šestý. Karel Hanika udržel sedmnáctou pozici, která mu patřila v nájezdu do druhého kola. Ve třetím kole měl první Eugene Laverty náskok jedné sekundy na druhého VD Marka. Havaroval Leon Camier, který se vrátil zpátky do sedla a jel poslední. Karel Hanika byl čtrnáctý a bojoval o třináctou pozici s Argentincem Leandrem Mercadem (Orelac Racing VerdNatura). V pátém kole spadl Marco Melandri, který to zahodil hned v úvodní části druhého klání. Mezitím se na druhou pozici posunul Jonathan Rea, který na vedení ztrácel devět desetin.

V sedmém kole havaroval z osmé pozice Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia), což byla pro Itala velká škoda vzhledem k tomu jak dobře si vedl jeho týmový kolega Eugene Laverty, jemuž stále patřila vedoucí pozice. Jenže v osmém kole Laverty podlehl tlaku Jonathana Rea, ten šel před Ira a vedl závodní pole. Třetí pozici držel Michael van der Mark, který měl těsně za sebou Chaze Daviese a Alexe Lowese. Po deseti kolech vedl Jonathan Rea, druhý byl Eugene Laverty a třetí Chaz Davies. K bitvě o čtvrté místo se schylovalo mezi VD Markem a Alexem Lowesem. Před Karla Haniku se dostal Američan Patrick Jacobsen a Kolumbijec Yonny Hernandez, takže byl těsně před polovinou závodu patnáctý.

Po patnácti odjetých kolech, to znamená deset kol před cílem závodu, měl první Jonathan Rea náskok téměř čtyři sekundy. Bojovalo se až za jezdcem tovární Kawasaki, protože na druhého Eugene Lavertyho se dotáhl Chaz Davies, jenž měl samozřejmě v plánu závod dokončit minimálně druhý. Velšan na Ira zaútočil hned v dalším kole a byl úspěšný. Čtvrté místo si stále držel VD Mark, ale také on musel počítat s útokem týmového kole Alexe Lowese. Šestý Xavi Forés, sedmý Jordi Torres nebo osmý Tom Sykes, všichni tři jeli osamoceni a dělilo je přes sekundu. Karel Hanika předjel Romana Ramose a dostal se na třinácté místo. Z patnácté pozice spadl Patrick Jacobsen, který se viditelně trápí, což je škoda, protože je to velmi talentovaný jezdec.

Ve dvacátém kole dvojice Yamahy VD Mark / Lowes dotahovala ztrátu na třetího Lavertyho, takže tu byla stále otevřena otázka, kdo si odveze body za třetí místo v cíli druhého závodu. V třiadvacátém kole se Alex Lowes posunul na čtvrté místo, ale soubojem ztratil na třetího Lavertyho, od něhož Brita dělilo devět desetin. Pátý byl Michael VD Mark, který nebyl nikým ohrožován, protože měl na šestého Torrese najeto přes pět sekund.

Také druhý závod vyhrál Jonathan Rea, který kráčí mílovými kroky za dalším titulem. Na druhé pozici projel cílem Chaz Davies a třetí je Eugene Laverty, který dnes vybojoval své první pódiové umístění od roku 2014. Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) v neděli startoval do svého 250.závodu SBK, ale bylo to pro Brita jen osmé místo. Čtrnáctý Karel Hanika bodoval i ve druhém klání a zpátky do Evropy si odváží celkem pět bodů.

Superbike World Championship – Závod (2) - 25kol
20°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 66%
1. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR 35'09.683
2. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R +5.099
3. # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF +6.711
4. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 +8.011
5. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 +9.746
6. # 12 FORES Xavi Ducati Panigale R +14.791
7. # 81 TORRES Jordi MV Agusta 1000 F4 +16.711
8. # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR +17.284
9. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR +35.421
10. # 76 BAZ Loris BMW S 1000 RR +39.802
11. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR +42.946
12. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR +43.437
13. # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR +44.563
14. # 98 HANIKA Karel Yamaha YZF R1 +47.257
15. # 68 HERNANDEZ Yonny Kawasaki ZX-10RR +53.415
16. # 57 HERRIN Josh Yamaha YZF R1 +58.107
           
  Závod nedokončil/neklasifikován:    
  # 99 JACOBSEN PJ Honda CBR1000RR  
  # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF  
  # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Lech přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Valentin přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist