WSBK Katar – Rea sezonu uzavřel vítězstvím, Davies je vicemistrem světa

Posledními dvěma závody skončil v Kataru letošní ročník Mistrovství světa superbikových motocyklů 2017. První závod sobotního programu jeli jezdci FIM Supersport a zlato získal Lucas Mahias, který slaví titul Mistra světa pro rok 2017. Druhý závod FIM Superbike vyhrál Jonathan Rea, který jako mistr světa je také novým rekordmanem v počtu získaných bodů v jedné sezoně. Druhý projel cílem Chaz Davies a tomu nyní přináleží titul vicemistra světa. Ondřej Ježek byl také v sobotu čtrnáctý a z Kataru si odveze celkem čtyři body. Sezona 2017 dnes skončila, ale už nyní všichni netrpělivě očekávají sezonu novou, protože ta by měla být ve světle řady změn pravidel mnohem vyrovnanější.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 17 kol startoval z první pozice Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia), druhý Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia) a třetí byl Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Z druhé řady odstartoval Jordi Torres (Althea BMW Racing Team), Sylvain Guintoli (Kawasaki Puccetti Racing) a Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse). Třetí řada Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Brněnský závodník Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) vyrazil osmnáctý, protože do závodu nenastoupil Davide Giugliano (Red Bull Honda World Superbike Team) kvůli akutní gastroenteritidě (zánět trávicího ústrojí).

Výborně odstartoval Chaz Davies, který už v průběhu prvního kola převzal vedení závodního pole. Za Velšanem jel v nájezdu do druhého kola Jonathan Rea, Eugene Laverty a čtvrtý byl Tom Sykes. Hrůzostrašný pád zaznamenal v páté zatáčce Jordi Torres, který se takto rozloučil se svým týmem, protože v příštím roce pojede s MV Agusta.

Po pěti kolech havaroval Tom Sykes a v tu chvíli bylo o titulu vicemistra rozhodnuto. Technika zastavila Lorenza Savadoriho, který tím přišel o zajímavou pozici v první desítce. Vedoucí Chaz Davies málem také havaroval, když se ho jeho Ducati pokusila vykopnout ze sedla, ale Velšan to ustál, nicméně za cenu ztráty vedení. Na první pozici se posunul Jonathan Rea, který mířil za dalším vítězstvím a novým rekordem v počtu získaných bodů v jedné sezoně. Ondřej Ježek byl čtrnáctý, takže na stejné pozici na jaké dokončil první závod.

V polovině závodu zůstával na špici Jonathan Rea, jenž si na druhého Chaze Daviese najel něco přes jednu sekundu. Daviesova Ducati byla hodně neklidná, takže to vypadalo, že snad každou chvíli spadne. Těsně za Velšanem jel Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který chtěl odčinit pád z prvního klání a zatím se jim to dařilo. Na čtvrtém místě byl Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), pátý jel Xavi Forés (Barni Racing Team), jemuž se podařilo dostat před Marca Melandriho. Ondřej Ježek zůstával čtrnáctý a na třináctého ztrácel přes dvě sekundy.

Ve dvanáctém kole Alex Lowes předjel týmového kolegu VD Marka a posunul se na třetí místo. První jel Jonathan Rea s náskokem na dvou sekundách. Druhý Chaz Davies navýšil náskok na Lowese, který se pohyboval kolem jedné sekundy. Pátý jel Xavi Forés, šestý Marco Melandri a o sedmé místo bojoval Sylvain Guintoli s Eugene Lavertym. Dvě kola před cílem Chaz Davies snížil ztrátu na prvního, která činila 1,5 sekundy.

Poslední závod sezony vyhrál Jonathan Rea, který je také novým rekordmanem v počtu bodů získaných za jednu sezonu. Severní Ir jich letos nasbíral celkem 556. Na druhé pozici projel cílem Chaz Davies, který může být spokojen, protože si vybojoval titul vicemistra světa. Na třetí pozici závod dokončil Alex Lowes, který si tak spravil chuť po pátečním double pádu. Český závodník Ondřej Ježek skončil čtrnáctý a na konto si připsal letos poslední dva body. Sezona 2017 skončila, další závod je v únoru 2018 na Phillip Islandu.

AKTUALIZACE: Španěl Jordi Torres (Althea BMW Racing Team) si pádem v závodě zranil kyčelní kloub.

Výsledkový servis WorldSBK 2017 - ZDE

Superbike World Championship – Závod (2) – 17kol
29°C, dráha suchá, 28°C, vlhkost: 56%
1. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR  
2. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R +1.961
3. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 +4.185
4. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 +5.843
5. # 12 FORÉS Xavi Ducati Panigale R +8.987
6. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R +14.675
7. # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF +16.251
8. # 5 GUINTOLI Sylvain Kawasaki ZX-10RR +16.675
9. # 2 CAMIER Leon MV Agusta 1000 F4 +19.607
10. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR +20.628
11. # 35 DE ROSA Raffaele BMW S 1000 RR +26.043
12. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR +32.656
13. # 121 ANDREOZZI Alessandro Yamaha YZF R1 +41.197
14. # 37 JEŽEK Ondřej Kawasaki ZX-10RR +41.844
15. # 44 ROLFO Roberto Kawasaki ZX-10RR +47.116
16. # 11 GUARNONI Jeremy Kawasaki ZX-10RR +2kola
           
  Závod nedokončil/neklasifikován:  
  # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF  
  # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR  
  # 81 TORRES Jordi BMW S 1000 RR  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist