WSBK Katar – Po startu z pole position vyhrál Rea, Ježek čtrnáctý

Druhý den závěrečného podniku sezony superbikového šampionátu v Losail byl ve znamení posledních volných tréninků, Superpole FIM Superbike - FIM Supersport a prvního závodu WorldSBK. Pole position na startu superbiků vybojoval v novém rekordu Jonathan Rea, Ondřej Ježek byl devatenáctý. V třídě Supersport vyhrál první místo na startu rovněž v novém rekordu Lucas Mahias. V prvním závodu superbiků slavil vítězství Jonathan Rea, čtrnácté místo patří Ondřeji Ježkovi. Sezona 2017 skončí posledním závodem, který se jede v sobotu v sedm večer.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1)

Do 17 kol závodu odstartoval z první řady Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Druhá řada Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia), Xavi Forés (Barni Racing Team) a Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia). Z třetí řady vyrazila trojice Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Český závodník Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) do závodu odstartoval devatenáctý.

Výborně odstartovala dvojice tovární Kawasaki a do druhého kola najížděl první Jonathan Rea, druhý Tom Sykes, osm desetin už ztrácel třetí Alex Lowes, čtvrtý jel Xavi Forés a pátý byl Chaz Davies, který bojuje s Tomem Sykesem o titul vicemistra světa. Velšan potřeboval jít dopředu a s Britem se utkat v přímém souboji. Marco Melandri byl šestý, sedmý jel Michael VD Mark. Ondřej Ježek odjel první kolo devatenáctý, ve druhém už byl dvacátý a před sebou měl Roberta Rolfa (Grillini Racing Team), který jede za zraněného Badoviniho.

Ve třetím kole vedl Jonathan Rea náskokem téměř dvou sekund, ale to zajímavé se odehrávalo za ním. Chaz Davies dojel Toma Sykese, zaútočil a byl úspěšný, takže se posunul na třetí pozici a jel těsně za druhým Alexem Lowesem. Tom Sykes byl v tu chvíli čtvrtý a na Velšana rázem ztrácel sedm desetin. Ve čtvrtém kole Davies atakoval jezdec tří ladiček Lowese a posunul se na druhou pozici. Tak tomu se říká tah na bránu. V závodu už nepokračoval Alessandro Andreozzi (Guandalini Racing). V pátém kole předjel Toma Sykese Ital Marco Melandri a to samozřejmě hrálo do karet Davieseovi, jenž tím získával bodovou výhodu.

V sedmém kole jel Michael van der Mark těsně za šestým Tomem Sykesem a už chystal předjetí, jenže v deváté zatáčce ztratil předek a následoval poměrně nepříjemný pád. Holanďan sice odešel po svých, ale byl viditelně otřesen. No aby taky ne, když je to něco podobného, jako byste vyskočili z jedoucího vlaku. V polovině závodu Rea vedl náskokem tří sekund, ale za ním bojoval o druhé místo Chaz Davies s Xavi Forésem. Španěl je horká hlava a pokud by Velšana poslal k zemi, u Ducati by určitě neměli velkou radost. V závodu nepokračoval Davide Giugliano (Red Bull Honda World Superbike Team), takže prozatím tři jezdci mimo hru.

V desátém kole přišla pohroma pro Xavi Forése, který na cílové rovince signalizoval poruchu a následoval propad pořadím až na patnáctou pozici. Šance získat umístění na stupních vítězů tak vzala za své. To ale nebylo všechno, protože v jedenáctém kole spadl Raffaele De Rosa (Althea BMW Racing Team) a z třetí pozice havaroval Alex Lowes. To samozřejmě přineslo body Sykesovi, jenž se rázem posunul na čtvrtou pozici. Marco Melandri byl třetí, necelé dvě sekundy za Chazem Daviesem. Ondřej Ježek už jel na čtrnáctém místě a to znamená na bodech.

Pět kol před koncem závodu byla za čtvrtým Tomem Sykesem dvojice Aprilie Eugene Laverty a Lorenzo Savadori. Ztráta na jezdce Kawasaki byla na hodnotě osmi desetin a výrazně se snižovala, protože Sykes neměl v závěru rychlost jakou by chtěl nebo potřeboval. Ve čtrnáctém kole už jezdci Aprilie dýchali Sykesovi na záda a blížilo se předjetí. To přišlo téměř okamžitě a do patnáctého kola už najížděl Laverty čtvrtý a Savadori pátý. Alex Lowes stačil předjet Ondřeje Ježka, takže český závodník zatím s jedním bodem patnáctý. Lowes už jel třináctý, když přišel druhý pád a definitivní konec závodu. U Yamahy dnes večer veselo nebude.

První závod vyhrál Jonathan Rea náskokem pěti sekund. Severní Ir si jel vlastní závod, možná i ligu, takže plný počet bodů je na jeho kontě. Chaz Davies udělal druhým místem v cíli maximum pro zisk titulu vicemistra světa, protože v sobotu už nemusí tolik riskovat. Třetí projel cílem Marco Melandri a Ducati má na stupních vítězů znovu své dva závodníky. Tom Sykes závod dokončil až šestý, což v jeho případě nebude důvod k radosti. Opačně je na tom Ondřej Ježek, který byl čtrnáctý a má dva body.

Superbike World Championship – Závod (1) 17kol
27°C, dráha suchá, 27°C, vlhkost: 66%
1. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR 33'41.021
2. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R +4.944
3. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R +10.405
4. # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF +12.052
5. # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF +12.339
6. # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR +15.587
7. # 81 TORRES Jordi BMW S 1000 RR +16.789
8. # 05 GUINTOLI Sylvain Kawasaki ZX-10RR +17.869
9. # 2 CAMIER Leon MV Agusta 1000 F4 +18.494
10. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR +22.660
11. # 11 GUARNONI Jeremy Kawasaki ZX-10RR +36.011
12. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR +38.237
13. # 44 ROLFO Roberto Kawasaki ZX-10RR +49.659
14. # 37 JEŽEK Ondřej Kawasaki ZX-10RR +50.079
           
  Závod nedokončil/neklasifikován:    
  # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1  
  # 12 FORÉS Xavi Ducati Panigale R  
  # 35 DE ROSA Raffaele BMW S 1000 RR  
  # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1  
  # 34 GIUGLIANO Davide Honda CBR1000RR  
  # 121 ANDREOZZI Alessandro Yamaha YZF R1  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist