WSBK Jerez – Oba hlavní závody SBK vyhrál v Andalusii Turek Razgatlioglu

Den závodu na jihu Španělska nabídl v Jerezu celkem dva hlavní závody superbiků, jeden závod supersportů a druhý závod třístovek. Oba závody WSBK vyhrál Toprak Razgatlioglu (Yamaha), který vede šampionát náskokem 20 bodů. Klání WorldSSP vyhrál Dominique Aegerter (Yamaha), pro něhož je to další krok k zisku titulu mistra světa. Druhý závod třístovek WorldSSP300 vyhrál Bahattin Sofuoglu. Z českých závodníků zajel nejlépe Oliver König (Kawasaki), který byl jedenáctý v závodu WSSP300. Dalším podnikem je už příští týden Portugalsko.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do druhého závodu na 20kol startoval z první řady Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK), druhý Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a třetí Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Z druhé řady vyrazil Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) a Loris Baz (Go Eleven). Třetí řada a Leon Haslam (Team HRC), Álvaro Bautista (Team HRC) a Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team). Kvůli zdravotním problémům se zápěstím dostal Alex Lowes (Kawasaki Racing Team) pro druhý závod o lékařů červenou.

Už během prvního kola došlo na souboj mezi Toprakem Razgatlioglem a Jonathanem Rea, jenže jezdec tovární Kawasaki byl delší na brzdy čehož využil Michael Ruben Rinaldi, který do druhého kola závodu najížděl jako druhý v pořadí. Závod vedl Razgatlioglu, třetí jel Rea, čtvrtý byl Scott Redding, pátý Andrea Locatelli, šestý Álvaro Bautista a sedmý Leon Haslam. Do třetího kola už nenajel Francouz Christophe Ponsson, pád zaznamenal také Argentinec Leandro Mercado (MIE Racing Honda Team). Ve druhém kole dokázal Scott Redding předjet Severního Ira Reu, který měl v jedné ze zatáče problém ubrzdit svoji Kawasaki. V závěru třetího kola spadl Kohta Nozane (GRT Yamaha WorldSBK Team) a ve čtvrtém havaroval Belgičan Loris Cresson.

Po pěti úvodních kolech vedl Toprak Razgatlioglu náskokem necelých sedmi desetin na dvojici továrních jezdců Ducati Michaela Rubena Rinaldiho a Scotta Reddinga. Čtvrtý jel Jonathan Rea, který měl těsně za sebou Itala Locatelliho, týmového kolegu Razgatliogla. Za Locatelim jel v závěsu Álvaro Bautista a Axel Bassani. V sedmém kole Losatelli zaútočil a byl úspěšný, protože se posunul na čtvrté místo, zatímco Jonathan Rea jel pátý. Tovární jezdec Kawasaki ztrácel, protože v sedmém kole se před něho dostal také Álvaro Bautista a útok už chystal Bassani.

V polovině závodu jel na špici pole Toprak Razgatlioglu, jenže už čtyři desetiny za sebou měl Scotta Reddinga, který v Jerezu umí závody vyhrávat a v neděli odpoledne mu také ani o nic jiného nešlo. Třetí jel Michael Ruben Rinaldi, čtvrtý byl Andrea Locatelli, který o pódium bojoval s domácím závodníkem Hondy Bautistou. O šesté místo bojoval Jonathan Rea s Axelem Bassanim, který byl rychlejší, ale zatím se nedokázal dostat před továrního jezdce Kawasaki. Druhý Scott Redding zajel ve dvanáctém kole nejrychlejší kolo 1'40,776 sekundy a dokázal se za Turka zavěsit rozdílem dvou desetin.

Ve třináctém kole zaútočil Andrea Locatelli na třetího Rinaldiho a byl úspěšný. První jel Turek Razgatlioglu, druhý Scott Redding už pomalu chystal předjetí na vítězství v závodě. Álvaro Bautista jel těsně za Rinaldim, jehož chtěl předjet a pokusit se ještě zabojovat o stupně vítězů. Jonathan Rea zůstával šestý a Axel Bassani zřejmě snahu o jeho předjetí vzdal. V závěru čtrnáctého kola se Bautista posunul na čtvrtou příčku, Rinaldi jel pátý a necelé čtyři desetiny za sebou měl Jonathana Rea. V závěru šestnáctého kola převzal vedení v závodě Scott Redding a v osmnáctém kole už zase vedl Razgatlioglu. Závěr závodu byl naprosto skvělý, protože jezdci bojovali nejen o vítězství, ale také o třetí místo, kde měl nyní navrch Álvaro Bautista.

Také druhý závod superbiků v Jerezu vyhrál Toprak Razgatlioglu, jemuž se povedlo dostat náskok v šampionátu na hodnotu 20 bodů. Druhý projel cílem Scott Redding, který chtěl vyhrát, ale Turka nedokázal porazit třebaže mu na vítězství chyběla jen desetina. Třetí místo slaví Álvaro Bautista, který zřejmě přišel na chuť své Hondě, ale bohužel pozdě, jelikož po skončení sezony přestupuje k Ducati. Nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmu je šestý Axel Bassani.

Superbike World Championship – Závod (2)
28°C, dráha suchá, 45°C, vlhkost: 44%
1. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1   33'49.883
2. # 45 REDDING Scott Ducati Panigale V4 R + 0.113
3. # 19 BAUTISTA Alvaro Honda CBR1000 RR-R + 4.247
4. # 55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 + 5.172
5. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 6.339
6. # 47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4 R + 7.780
7. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 11.035
8. # 60 VAN DER MARK Michael BMW M 1000 RR + 11.993
9. # 11 BAZ Loris Ducati Panigale V4 R + 12.311
10. # 31 GERLOFF Garrett Yamaha YZF R1 + 16.651
11. # 50 LAVERTY Eugene BMW M 1000 RR + 27.224
12. # 91 HASLAM Leon Honda CBR1000 RR-R + 27.266
13. # 94 FOLGER Jonas BMW M 1000 RR + 27.713
14. # 76 CAVALIERI Samuele Ducati Panigale V4 R + 33.438
15. # 36 MERCADO Leandro Honda CBR1000 RR-R + 46.941
16. # 17 FRITZ Marvin Yamaha YZF R1 + 47.308
17. # 9 MANTOVANI Andrea Kawasaki ZX-10RR + 54.670
18. # 83 EPIS Lachlan Kawasaki ZX-10RR + 3kola
             
Závod nedokončil/neklasifikován:    
  # 84 CRESSON Loris Kawasaki ZX-10RR    
  # 3 NOZANE Kohta Yamaha YZF R1    
  # 23 PONSSON Christophe Yamaha YZF R1    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist