WSBK - Jakubova posezónní zpověď

Na 14-ti okruzích jsme letos mohli sledovat modrožlutou Ducati s číslem 96 a na ní jihočeského rodáka Jakuba Smrže. Ten svými výkony ukázoval stále lepší formu a chuť po vítězství. Letos se to ještě nepodařilo, dočkáme se v roce 2009?

Kubo, letos jsi se stal jezdcem týmu Guandalini racing. Jak se Ti po celou sezónu spolupracovalo s týmem?
Ze začátku jsem z toho měl trochu strach, protože přece jen tým vstoupil nově do WSBK a navíc do tak vyrovnané sezóny jako byla letos. Ale Mirco Guandalini dal dohromady perfektní tým lidí, v čele s šéf inženýrem, jakým je Maurizio Perlini. Dlouho působil u továrního týmu Ducati a Ducati Corse. Navíc jsem měl ještě hlavního mechanika, který loni skončil v Ducati Corse a absolvoval všechny testy jak u motorek MotoGP, tak i nové 1098. To nejdůležitější ale je, že v týmu panovala skvělá atmosféra i ve chvílích, kdy se nedařilo. A to je to nejlepší pro každý tým a to co mi v minulosti chybělo, abych po celý rok podával ty nejlepší výkony.

Ducati 1098 RS 08. Můžeš nám přiblížit charakteristiku motorky? Je něčím odlišná od tovární Ducati?
Ducati vyrobila skvělou motorku a co bylo důležité pro nás „privátní“ jezdce, že byla minimálně odlišná od té tovární verze. Asi největším rozdílem je elektronika, kde si tovární tým mohl libovolně nastavovat kontrolu trakce, její charakteristiku a ta se sama na trati měnila na jednotlivé zatáčky. Zatímco my jsme měli předem dané mapy trakce, které jsme mohli používat. 1098 F má ještě trošku jiné pérování a tomu přizpůsobenou geometrii. Ale samozřejmě zásadní rozdíl je v tom, že tovární tým si může dovolit mít neustále nové motory a díly. Ze začátku sezóny jsme měli rychlejší motorku než oni, ale postupem času bylo znát opotřebení.

V Superpoli je těžké chytnout dobrý rytmus během jediného kola. Bude Ti změna systému pro rok 2009 sedět víc?
Určitě! Myslím si, že jestli tahle změna je pro někoho dobrá, tak jsem to já... :-)

Myslím, že po téhle otázce mě asi nebudeš mít rád. Kubo, tak co ty starty?
Ze začátku tragédie, ale během sezóny se dost zlepšily....problém byly spíš první kola, kdy jsem strašně ztrácel. Nevím, proč všichni mluví o startech!

Který závod byl z Tvého pohledu fakt povedenej?
Těžko říct, bylo jich víc, z kterých jsem měl radost. Každopádně Misano, kde jsem měl nejrychlejší kolo a dojel jen pár vteřin za vítězem. Potom i USA, kde nebýt poruchy kontroly trakce, tak jsem mohl být na bedně a v neposlední řadě Portimao, kde jsem upadl, ale do té doby jsem jezdil nejrychlejší časy celého startovního pole a mohl jsem v klidu dojet 4. Pak ještě mnoho dalších, ale každej závod měl něco...


MotoGP a Jakub Smrž. Je toto spojení v budoucnu možné?
Hmmm...co bych z toho měl? Já chci závodit a o tom jsou SBK. Samozřejmě, co se týče veřejnosti, TV apod., tak MotoGP je číslo jedna. Ale kdo závody sleduje, tak ví, že pokud je někde vyrovnaný pole a je na co koukat, tak je to Superbike.

S jakým strojem vyrazíš do příští sezóny? Bude mít oproti letošní motorce nějaké jiné zvláštnosti?
Nic zvláštního, bude to zase 1098 RS, ale tentokrát 2009, kde budou jen malý změny, nic zásadního.

Pro příští rok musí mít každý tým minimálně dva jezdce. Kdo bude Tvým parťákem?
Není to pravda, že musí mít...samozřejmě, že FG Sport do toho týmy tlačí a pro nově příchozí je to podmínka, ale my máme jako stávající a pro promotéra důležitý tým vyjímku. Každopádně je to v řešení a tým by chtěl mít 2 jezdce.

Jak bude přes zimu probíhat Tvoje fyzická příprava?
V podstatě stejně jako poslední 2 roky, pojedu na soustředění s Duklou Praha pod vedením trenéra Janků a pak budu doma pokračovat samostatně, resp. s mým tréninkovým parťákem, kamarádem, motokrosařem Zdendou Blábolilem, s kterým „chodíme“ každou zimu. :-)

Kubo, tak co ta bedna? Máš tam na příští rok zarezervovaný místečko?
No snad jo, letos mi to vždycky pokazila nějaká blbost a už by bylo na čase. Samozřejmě to příští rok bude ještě mnohem mnohem těžší, ale udělám pro to vše!!!

Díky za rozhovor a přeji mnoho úspěchů.
Taky díky!!

Kamil Štajgl, Fans of 96, o.s. 





ps. při prvním kopírování článku na net mně vypadl otazník na konci prologu. 
věříte na znamení ? :-)


Informace o redaktorovi

Tomas Mysliveček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist