WSBK Imola – Rea zůstal neporažen, Ježek projel cílem třetí

Nedělní program v Imole nejdřív odstartovaly zahřívací tréninky. V třídě Superbike zajel nejrychleji Tom Sykes, Kenan Sofuoglu byl nejrychlejší v supersportech a Lorenzo Savadori v STK1000. Vyvrcholení italského víkendu ale nabídly až samotné závody. Zlatý double získal Jonathan Rea, který v Imole vyhrál obě klání mistrovství světa superbiků a je lídrem průběžného hodnocení. V závodu mistrovství světa supersportů slavil vítězství Kenan Sofuoglu, který rovněž zůstává v čele tabulky průběžného bodování. Závod světového poháru Superstock 1000 vyhrál Ital Lorenzo Savadori a díky tomu navýšil svůj náskok ve vedení průběžného hodnocení na pětadvacet bodů. Čech Ondřej Ježek projel cílem na hezkém třetím místě a třetí je rovněž v hodnocení světového poháru. Šesté kolo superbikového šampionátu je na programu předposlední květnový víkend v Donington Parku.

Kapitoly článku

Superbike – závod (1)

Do čtrnácti kol prvního závodu startoval z pole position Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který po zranění zahajuje sezonu. Druhý odstartoval Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) a třetí lídr šampionátu Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Z druhé řady vyrazila do závodu trojice Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Leon Haslam (Aprilia Racing Team Red Devils) a nováček v kategorii Superbike Jordi Torres (Aprilia Racing Team Red Devils).

Do druhého kola závodu najížděl ve vedení závodního pole Davide Giugliano těsně následován dvojicí Kawasaki Jonathanem Rea a Tomem Sykesem, na které se dotáhl jezdec tovární Ducati Chaz Davies. Pátá pozice patřila Leonu Haslamovi za nímž jel s Ducati Leandro Mercado (Barni Racing Team), který do závodu startoval z velmi dobré sedmé pozice. Ital Giugliano chtěl soupeřům ujet, ale to se mu příliš nedařilo a ve třetím kole bylo jasné, že se mu trojice Rea, Sykes, Davies rychle přibližuje a z jedné sekundy náskoku to byly tři desetiny.

V sedmém kole zajel Chaz Davies čas 1'47,290 sekundy, což bylo velmi těsně pod rekord okruhu (1'47,274), předjel třetího Jonathana Rea, ale téměř okamžitě vyjel mimo dráhy a v závodu nepokračoval, protože tam zřejmě došlo k nějaké technické poruše jeho Panigale R. Těsně před polovinou závodu předjel Tom Sykes vedoucího jezdce Giugliana a převzal vedení závodu. Na čele závodního pole tak figurovali pouze tři jezdci a Kawasaki měla velkou naději na double. Jonathan Rea předjel Itala, postoupil na druhou pozici a k tomu zajel rekord okruhu 1'47,208 sekundy. Mimo Chaze Daviese v závodu nepokračoval Randy De Puniet (Voltcom Crescent Suzuki) a Jordi Torres.
Devět kol před koncem havaroval v devatenácté zatáčce David Salom (Team Pedercini), kterého z dráhy odnesli na nosítkách a závod zastavili červenými vlajkami (10:50hodin). Traťoví komisaři čistili povrch dráhy a čekalo se na informace ohledně restartu závodu. Ta přišla těsně před jedenáctou s tím, že zelenou na konci boxové uličky rozsvítí v 11:06 hodina a závod bude restartován na šest kol. Z první řady do závodu odstartovala znovu stejná trojice jen v jiném pořadí – Tom Sykes, Davide Giugliano, Jonathan Rea.

Start do šesti závěrečných kol závodu superbiků následoval přibližně pětadvacet minut od jeho zastavení. Perfektně odstartoval Tom Sykes, přední kolo šlo nahoru u Davide Giugliana a Jonathana Rea. Velmi dobře se tam ze čtvrté pozice na startu protáhl Leon Haslam a v prvních zatáčkách po startu svedl pár těsných bitev s domácím Giuglianim. Každopádně do druhého kola najel první Tom Sykes, druhý Jonathan Rea a třetí Davide Giugliano. Čtvrtý Leon Haslam už viditelně ztrácel, ale měl přes dvě sekundy náskoku na pátého Sylvaina Guintoliho (Pata Honda World Superbike) za nímž jela dvojice Ayrton Badovini a Leandro Mercado.

V polovině sprintu na šest kol už vedl Jonathan Rea, který bez problému předjel Toma Sykese a navíc nastavil další maximum rekordu okruhu na hodnotu 1'46,981 sekundy. Sykes ale cestu za prvním vítězstvím nevzdával a oba jezdce dělily jen tři desetiny. Davide Giugliano ztrácel 1,5 sekundy, pokračoval na třetí pozici a to mu rozhodně stačilo vzhledem k tomu, že jel svůj první závod sezony a umístění na stupních vítězů bylo z tohoto pohledu přímo neuvěřitelné.
První místo Jonathan Rea udržel a vyhrál letos sedmý závod, čímž pokračuje v nastaveném tempu vstříc vítězství v šampionátu. Ten je samozřejmě ještě dost dlouhý, ale Rea předvádí perfektní výkony. Ani tentokrát Tom Sykes nevyhrál a musel se spokojit s druhým místem, což je na druhou stranu jeho letos nejlepší umístění a navíc mu v Imole patří rekord okruhu 1'46,707 sekundy. Třetí místo obsadil Davide Giugliano, jezdec tovární Ducati, jenž se v Imole vrátil po téměř třech měsících do sedla závodní motorky.

AKTUALIZACE: #44 David Salom nenastoupí do druhého závodu. Po těžkém pádu má prasklinu v kosti levého zápěstí a silně zhmožděný levý loket.

Harmonogram víkendu.

Superbike World Championship – závod (1) – 19kol/ restart 6kol
24°C, dráha suchá, 38°C, vlhkost: 46%

1 - # 65 - REA Jonathan - Kawasaki ZX-10R - 10'43.252
2 - # 66 - SYKES Tom - Kawasaki ZX-10R - +0.482
3 - # 34 - GIUGLIANO Davide - Ducati Panigale R - +3.945
4 - # 91 - HASLAM Leon - Aprilia RSV4 RF - +7.455
5 - # 1 - GUINTOLI Sylvain - Honda CBR1000RR SP - +11.925
6 - # 86 - BADOVINI Ayrton - BMW S1000 RR - +12.074
7 - # 36 - MERCADO Leandro - Ducati Panigale R - +12.789
8 - # 15 - BAIOCCO Matteo - Ducati Panigale R - +13.712
9 - # 60 - VD MARK Michael - Honda CBR1000RR SP - +13.863
10 - # 84 - FABRIZIO Michel - Ducati Panigale R - +14.637
11 - # 40 - RAMOS Román - Kawasaki ZX-10R - +16.990
12 - # 22 - LOWES Alex - Suzuki GSX-R1000 - +21.123
13 - # 51 - BARRAGÁN Santiago - Kawasaki ZX-10R - +32.443
14 - # 23 - PONSSON Christophe - Kawasaki ZX-10R - +32.977
15 - # 10 - TOTH Imre - BMW S1000 RR - +39.711
16 - # 75 - RIZMAYER Gábor - BMW S1000 RR - +40.821

Závod nedokončil/neklasifikován:
 # 2 - CAMIER Leon - MV Agusta 1000 F4 - 3kola
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist