WSBK Donington Park – VD Mark má zlato, Turek Razgatlioglu první pódium SBK

Šestý podnik sezony mistrovství světa superbikových motocyklů vyvrcholil dnem závodu v Donington Parku. Po sérii zahřívacích tréninků startovali jako první jezdci třídy Supersport a z vítězství se tam radoval Němec Sandro Cortese, který je nyní lídrem průběžného hodnocení. Ve druhém závodu WorldSBK znovu vyhrál Michael VD Mark, který porazil silnou sestavu domácích závodníků Kawasaki. V třídě Supersport300 vyhrála Španělka Ana Carrasco jenž si na konto připsala druhé vítězství v řadě a vede šampionát náskokem dvaadvaceti bodů. Jako poslední jeli svůj závod jezdci evropského šampionátu Superstock 1000 v němž si pro plný počet bodů dojel Markus Reiterberger. Nyní už superbikový šampionát v Anglii balí techniku a míří na jih Moravy, protože už 8.června startuje sedmý podnik sezony úvodními tréninky v Brně.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 23 kol startoval z první řady Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia) a Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia). Z druhé řady vyrazila trojice Loris Baz (GULF ALTHEA BMW Racing Team), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Leon Haslam (Kawasaki Puccetti Racing). Třetí řada Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Český závodník Ondřej Ježek (Guandalini Racing) startoval sedmnáctý.

Výborně odstartoval Lorenzo Savadori, který převzal vedení a do druhého kola najížděl první. Druhý jel Leon Haslam a třetí byl Alex Lowes. Jezdec Yamahy ale hned od začátku pořádně tlačil na pilu a ve druhém kole se posunul na špici závodního pole. Druhý jel Leon Haslam a třetí Lorenzo Savadori. Jenže v jedenácté zatáčce Haslam spadl a na třetí pozici se posunul vítěz prvního závodu Michael VD Mark. Jonathan Rea už figuroval na čtvrté pozici, pátý jel Tom Sykes. Český závodník Ondřej Ježek byl dvacátý. Vůbec neodstartoval Michael Rinaldi (Aruba.it Racing - Junior Team), který zůstal stát na startovním roštu.

Po pěti kolech jeli na špici pole jezdci Yamahy Alex Lowes a Michael van der Mark. Pro tři ladičky by takový výsledek znamenal průlom v jejich projektu WorldSBK. Třetí byl jezdec Aprilie Lorenzo Savadori, který měl těsně za sebou Jonathana Rea. Turek Toprak Razgatlioglu překonal Toma Sykese a jel pátý, něco přes sekundu za čtvrtým Reyem. Ondřej Ježek zůstával dvacátý.

V sedmém kole Jonathan Rea předjel Lorenza Savadoriho a vydal se na stíhací jízdu vedoucí dvojici jezdců tří ladiček. Během chvilky Rea jejich náskok srovnal a v desátém kole už bojoval o vedení v závodu. Čtvrtý byl Lorenzo Savadori, tři desetiny za Italem už jel Toprak Razgatlioglu, šestý byl Tom Sykes, jemuž druhé závod absolutně nevycházel dle představ podobně jak sedmému Chazi Daviesovi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team).

Těsně před polovinou závodu traťoví komisaři mávali vlajkami upozorňujícími jezdce na změnu traťových podmínek, což znamenalo, že v některých sektorech mírně pršelo. Čelo pole o něco zpomalilo, VD Mark v jedné ze zatáček mírně přebrzdil a toho okamžitě využil Jonathan Rea, který se podél jezdce Yamahy dostal na druhou pozici. Vedl pořád Alex Lowes, který chtěl získat pro Yamahu další vítězství a dělal pro to první a poslední. Čtvrtý Lorenzo Savadori na vedoucí trojici ztrácel přes dvě sekundy a o pozici sváděl těžké bitvy s Turkem Razgatlioglem.

Pět kol před cílem se poprvé v závodu dostal na první pozici Jonathan Rea a okamžitě se snažil Lowesovi s VD Markem ujet. Jezdci tří ladiček ale bitvu o vítězství nevzdali a jezdce Kawasaki se drželi jak nejtěsněji to jen šlo. Čtvrtý jel Toprak Razgatlioglu, který předjel Itala Savadoriho. Na páté místo se posunul Chaz Davies. V osmnáctém kole šel do vedení Michael VD Mark a Rea byl natolik překvapený, že málem před sebe pustil Alexe Lowese, který se snažil využít momentu překvapení. Toprak Razgatlioglu využil bitvy o vedení k tomu, aby se na vedoucí skupinu dotáhl a bylo vidět, že má sílu bojovalo pozice na stupních vítězů a to zejména v den, kdy jeho šéf týmu slaví narozeniny. Ve dvacátém kole už Turek figuroval třetí.

V nájezdu do předposledního kola měl první Michael VD Mark náskok 1,1 sekundy na druhého Jonathana Rea. Třetí Toprak Razgatlioglu se dotáhl na druhého Rea a oba dělily necelé čtyři desetiny. V posledním kole Turek zaútočil a jel druhý, třetí Rea v nájezdu do posledního kola chtěl pozici zpátky, ale to už mu nevyšlo.

Druhý závod v Donington Parku vyhrál Michael van der Mark, který získal zlatý double, což je pro Holanďana nesmírný úspěch. Na druhém místě projel cílem Toprak Razgatlioglu, pro Turka první umístění na stupních vítězů kariéry jezdce WorldSBK a velký úspěch pro tým Puccetti Racing. Třetí závod dokončil Jonathan Rea, který zůstává lídrem průběžného hodnocení. Ondřej Ježek byl sedmnáctý.

Superbike World Championship – Závod (2) - 23kol
23°C, dráha suchá, 33°C, vlhkost: 62%
1. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 34'02.406
2. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR +2.328
3. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR +2.614
4. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 +2.894
5. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R +4.797
6. # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR +8.224
7. # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF +9.169
8. # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR +18.488
9. # 81 TORRES Jordi MV Agusta 1000 F4 +19.964
10. # 76 BAZ Loris BMW S 1000 RR +20.207
11. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R +23.803
12. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR +28.845
13. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR +29.741
14. # 41 MOSSEY Luke Kawasaki ZX-10RR +31.156
15. # 28 RAY Bradley Suzuki GSX-R1000 +33.321
16. # 99 JACOBSEN PJ Honda CBR1000RR +34.175
17. # 37 JEŽEK Ondřej Yamaha YZF R1 +47.350
18. # 94 CANEPA Niccolo Yamaha YZF R1 +47.701
19. # 44 REA Gino Suzuki GSX-R1000 +57.365
           
  Závod nedokončil/neklasifikován:    
  # 55 LAW Mason Kawasaki ZX-10RR  
  # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF  
  # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR  
  # 12 FORES Xavi Ducati Panigale R  
  # 91 HASLAM Leon Kawasaki ZX-10RR  
  # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale R  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist