WSBK Barcelona – Sprint vyhrál Rea, druhý závod Rinaldi, Razgatlioglu lídrem šampionátu SBK

Závody v Barceloně nabídly v sobotu mokré podmínky, neděle byla ve znamení slunečného počasí a závodilo se na suchém povrchu dráhy okruhu Catalunya v Montmeló. Závod Tissot Superpole vyhrál Jonathan Rea (Kawasaki), druhý závod Superbiků Michael Ruben Rinaldi (Ducati). V závodu WorldSSP slavil vítězství Manuel Gonzalez (Yamaha). První místo v závodu WorldSSP300 získal Bahattin Sofuoglu (Yamaha). Další závod je hned příští týden v Jerezu.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 20kol odstartoval z první řady Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) a Álvaro Bautista (Team HRC). Z druhé řady odstartoval Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Alex Bassani (Motocorsa Racing). Třetí řada a trojice Leon Haslam (Team HRC), Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team) a Christophe Ponsson (Gil Motor Sport-Yamah).

Krátce po startu spadl Alex Lowes, jemuž se stačil každý vyhnout až na Lachlana Epise. Ležícího Brita nakopla jeho rotující motorka a hodila přímo pod kola Epise. Pro oba tak závod skončil a doufejme, že pro Brita bez zranění. Závod vedl Toprak Razgatlioglu, druhý jel Michael Ruben Rinaldi, třetí byl Jonathan Rea, čtvrtý Alvaro Bautista a pátý Scott Redding. Po dalším kontaktu havaroval Lucas Mahias a Tom Sykes, který zůstal ležet na zemi. Poměrně divoký úvod závodu, který ukončily červené vlajky. Za Sykesem mířila ambulance a jezdec BMW byl ošetřován v místě pádu. Brit je nyní s poraněním hlavy v nemocnici v Barceloně.

Restart závodu byl stanoven na 19 kol a proběhl bez Alexe Lowese a Toma Sykese. Oba jezdci byli ve zdravotním centru okruhu Catalunya v Barceloně. Závodní pole vedl po první zatáčce Toprak Razgatlioglu, na druhou pozici se posunul Michael Ruben Rinaldi, třetí jel Jonathan Rea. Stejný scénář jak po prvním startu druhého závodu katalánského víkendu. Za vedoucí trojící jel těsně Álvaro Bautista a Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK). Na bodech jel třináctý Leandro Mercado (MIE Racing Honda Team). Michael Ruben Rinaldi tlačit na prvního Razgatliogla, což vyhovovalo Reovi, protože jejich případnou chybu by okamžitě využil. V nájezdu do čtvrtého kola Rinaldi Turka předjel a převzal vedení v závodě. Scott Redding už jel za Bautistou a potřeboval jezdce HRC předjet, aby mohl stíhat Locatelliho, který postupně dojížděl vedoucí skupinku.

V šestém kole měl první Michael Ruben Rinaldi náskok půl sekundy na Topraka Razgatliogla. Čtyři desetiny za Turkem jel Jonathan Rea, který měl devět desetin za sebou Andrea Locatelliho. Necelou sekundu za Italem v sedle tovární Yamahy jel Álvaro Bautista se Scottem Reddingem. Oba se neustále předjížděli, ale Bautista nechtěl Brita před sebe pustit. Do boxů zajel Lucas Mahias, který tam také závod ukončil. Podobně ukončil závod i Lachlan Epis. Oba jmenovaní po prvním startu dnes havarovali.

V polovině závodu Andrea Locateli bojoval o třetí pozici s Jonathanem Rea a celkem se mu to dařilo, protože na Rea útočil i Scott Redding a Álvaro Bautista. To byl teda závod, který jsme už dlouho neviděli. Ve dvanáctém kole vedl Michael Ruben Rinaldi náskokem několika desetin, čehož využil Toprak Razgatlioglu a převzal vedení v závodě. Třetí jel Andrea Locatelli, jemuž na první dva chyběly tři sekundy. Těsně za Italem pokračoval Scott Redding a Álvaro Bautista. Jonathan Rea byl šestý po chybě, kterou udělal při nájezdu do první zatáčky.

V nájezdu do čtrnáctého kola Michael Ruben Rinaldi převzal vedení a jel znovu první. Na předním kole si vezl plápolající, ve větru, pásku, kterou nabral někde na trati, ale ta mu evidentně nevadila. Turek Razgatlioglu jel na druhé pozici, těsně za jezdcem tovární Ducati. Za vedoucí dvojicí jela dvojice druhého sledu Andrea Locatelli a Scott Redding. Pátý Byl Álvaro Bautista, šestý Jonathan Rea ztrácel na Španěla přes dvě sekundy, takže tam to nevypadalo, že by snad měl v plánu jezdce HRC předjet. V osmnáctém kole Scott Redding předjel třetího Locatelliho a rázem byl na stupních vítězů. Velmi dobře jel také Álvaro Bautista, který chtěl před Locatelliho také a to se mu povedlo v posledním kole. Redding se rychle přibližoval k Razgatlioglovi a bylo otázkou, zda Turka stačí ohrozit. Moc času mu už k tomu nezbývalo.

Náskokem tří sekund vyhrál druhý hlavní závod v Barceloně Ital Michael Ruben Rinaldi. Druhý projel cílem Toprak Razgatlioglu a třetí byl Scott Redding. Čtvrté místo v podání Álvara Bautisty je výborné vzhledem k tomu, že mu na pódium chybělo jen pár desetin. Jonathan Rea závod dokončil šestý a přišel o vedení v šampionátu. Lídrem je znovu Toprak Razgatlioglu, který má náskok v podobě jediného bodu.

Superbike World Championship – Závod (2)
--°C, dráha suchá, --°C, vlhkost: --%
1. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R    
2. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1 + 3.030
3. # 45 REDDING Scott Ducati Panigale V4 R + 3.207
4. # 19 BAUTISTA Alvaro Honda CBR1000 RR-R + 3.415
5. # 55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 + 4.306
6. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 7.733
7. # 31 GERLOFF Garrett Yamaha YZF R1 + 11.098
8. # 47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4 R + 14.227
9. # 60 VAN DER MARK Michael BMW M 1000 RR + 15.679
10. # 3 NOZANE Kohta Yamaha YZF R1 + 17.429
11. # 91 HASLAM Leon Honda CBR1000 RR-R + 21.211
12. # 76 CAVALIERI Samuele Ducati Panigale V4 R + 26.533
13. # 23 PONSSON Christophe Yamaha YZF R1 + 27.637
14. # 36 MERCADO Leandro Honda CBR1000 RR-R + 33.201
15. # 32 VINALES Isaac Kawasaki ZX-10RR + 33.282
16. # 94 FOLGER Jonas BMW M 1000 RR + 36.090
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 84 CRESSON Loris Kawasaki ZX-10RR    
  # 83 EPIS Lachlan Kawasaki ZX-10RR    
  # 44 MAHIAS Lucas Kawasaki ZX-10RR    
  # 22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR    
  # 66 SYKES Tom BMW M 1000 RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KubaLou přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist