WSBK Barcelona – Hattrick slaví Bautista, Svoboda zůstává lídrem WSSP300

Dnem závodu v Montmeló vyvrcholil čtvrtý podnik MOTUL FIM Superbike World Championship 2023 v Barceloně. Závod třídy World Supersport vyhrál poprvé v kariéře Turek Bahattin Sofuoglu (MV Agusta), lídrem zůstává Nicolo Bulega (Ducati), který v posledním kole ze závodu odstoupil. Královskou kubaturu superbiků ovládl Álvaro Bautista (Ducati), jemuž se znovu podařilo vyhrát všechny závody víkendu a jen si tím upevnil vedení v šampionátu. Český závodník Oliver König (Kawasaki) v neděli kvůli zranění kotníku nezávodil. Vítězem závodu WorldSSP300 byl Mirko Gennai (Yamaha), Čech Petr Svoboda (Kawasaki) obsadil desáté místo a nadále je lídrem průběžného hodnocení šampionátu. Pátým podnikem sezony bude začátkem června italské Misano.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do 20kol druhého závodu superbiků, v jehož úvodu drobně pršelo, startoval z první pozice Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), druhý Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) a třetí Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK). Z druhé řady vyrazil Iker Lecuona (Team HRC), Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) a Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team). Z třetí řady odstartovala trojice Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW), Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) a Xavi Vierge (Team HRC). Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) startoval desátý ze čtvrté řady, kde měl po své pravici Remy Gardnera (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) a Danila Petrucciho (Barni Spark Racing Team). Kvůli zranění ze sobotního prvního závodu nestartoval Oliver König (Orelac Racing MOVISIO) a Eric Granado (Petronas MIE Honda Racing Team).

Po startu si vedení udržel Álvaro Bautista, ale ještě v průběhu prvního kola se do vedení posunul Toprak Razgatlioglu. Turek tam zůstal až do průjezdu cílovou rovinkou, protože v nájezdu do první zatáčky druhého kola byl první znovu Álvaro Bautista a na druhé pozici Michael Ruben Rinaldi. Toprak Razgatlioglu jel třetí a těsně za ním byl Alex Lowes a Andrea Locatelli. Ve čtvrté zatáčce prvního kola havarovala dvojice Tom Sykes (Kawasaki Puccetti Racing) a Hafizh Syahrin (Petronas MIE Honda Racing Team). Ve třetím kole byl první Álvaro Bautista s náskokem tří desetin na druhého Alexe Lowese. Třetí byl Michael Ruben Rinaldi, čtvrtý Toprak Razgatlioglu a pátý Andrea Locatelli. Tři desetiny za Italem jel šestý Jonathan Rea, který měl na zadním kole dvojici HRC Xavi Viergeho a Ikera Lecuonu.

Po pěti odjetých kolech byl náskok vedoucího Álvara Bautisty na hodnotě 1,6 sekundy. Osamocený jel i druhý Michael Ruben Rinaldi, protože až 1,3 sekundy za Italem pokračoval v závodě třetí Toprak Razgatlioglu. Turka těsně následoval Alex Lowes, šest desetin za Britem už jel druhý jezdec tovární Yamahy Adrea Locatelli. Ital vezl v závěsu za sebou trojčlennou skupinu jezdců, v níž byl Jonathan Rea, Xavi Vierge a Iker Lecuona. Na Španěla Lecuonu se postupně dotahoval devátý Američan Garrett Gerloff, který odolával útokům Švýcara Dominique Aegertera.

Po první polovině závodu byl náskok prvního Álvara Bautisty na 3,3 sekundy, což je hodně vzhledem k tomu, jak je pole superbiků vyrovnané, ale Ducati je zřejmě úplně někde jinde. Druhý Michael Ruben Rinaldi si najel rovněž třísekundový náskok na třetího v pořadí Topraka Razgatliogla, který už musel o poslední pódiovou pozici bojovat s Alexem Lowesem a týmovým kolegou Locatellim. Šestý jel Jonathan Rea, sedmý byl Xavi Vierge. Intenzivní bitva probíhala o osmé místo mezi jezdci Iker Lecuona, Garrett Gerloff, Dominique Aegerter a Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team). Ze závodu odstoupil zajetím do boxů Španěl Isaac Viňales.

Pět kol před cílem byl náskok Álvara Bautisty na šesti sekundách, takže měl vše ve svých rukou a zastavit ho mohla jen vlastní chyba nebo technická porucha. To samé platilo pro druhého Rinaldiho, který měl na třetího Topraka Razgatliogla náskok tří sekund. Čtvrtý Alex Lowes ztratil kontakt s třetím Razgatlioglem na něhož teď ztrácel 1,7 sekundy. Sekundu za Lowesem jel jeho týmový kolega, pátý Jonathan Rea. Zajetím do boxů ze závodu odstoupil Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), jemuž se u BMW nedaří, protože je to jezdec, jehož jsme vídávali daleko víc vpředu než je tomu nyní. Tři kola před cílem měl Bautista na kontě nejrychlejší kolo 1’41,730 sekundy a jako jediný byl pod 1,42s, což bylo maximum všech jeho nejbližších soupeřů.

Závod s přehledem vyhrál Álvaro Bautista, který získal další hattrick, který určitě věnoval své rodině a dětem, které měl v paddocku. Druhý cílem projel Toprak Razgatlioglu, který využil problémů Michaela Rubena Rinaldiho, které měl v posledním kole, aby Itala na cílové rovince předjel. Turek získal pro Yamahu jejich jubilejní 400. umístění na stupních vítězů WorldSBK. Nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmu byl osmý Dominique Aegerter. Lídrem průběžného hodnocení je Álvaro Bautista, který míří za obhajobou titulu mílovými kroky.

Superbike World Championship – Závod (2)
23°C, dráha suchá, 34°C, vlhkost: 63%
1. #1 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4R 34'17.010
2. #54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1 +8.583
3. #21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4R +8.643
4. #22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR +11.366
5. #65 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR +12.824
6. #97 VIERGE Xavi Honda CBR1000 RR-R +15.242
7. #55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 +15.771
8. #77 AEGERTER Dominique Yamaha YZF R1 +16.516
9. #7 LECUONA Iker Honda CBR1000 RR-R +18.946
10. #31 GERLOFF Garrett BMW M1000 RR +19.637
11. #47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4R +21.561
12. #9 PETRUCCI Danilo Ducati Panigale V4R +23.410
13. #87 GARDNER Remy Yamaha YZF R1 +25.255
14. #5 OETTL Philipp Ducati Panigale V4R +29.381
15. #28 RAY Bradley Yamaha YZF R1 +34.437
16. #76 BAZ Loris BMW M1000 RR +37.717
17. #75 LOPES Ivo Miguel BMW M1000 RR +37.757
         
Závod nedokončil/neklasifikován:    
  #34 BALDASSARRI Lorenzo Yamaha YZF R1  
  #45 REDDING Scott BMW M1000 RR  
  #32 VINALES Isaac Kawasaki ZX-10RR  
  #35 SYAHRIN Hafizh Honda CBR1000 RR-R  
  #66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist