WSBK 2016 nabídne nový formát závodního víkendu

Pro nadcházející sezonu vstupuje v platnost nový formát závodního víkendu mistrovství světa superbikových motocyklů, který se v našem případě týká MS Superbike (SBK), MS Supersport (SSP) a Světového poháru Superstock 1000 (STK100). Zásadní změnou programu je první závod superbiků, který je na programu už v sobotu po obědě. Další výraznou změnou je kvalifikace třídy Supersport, jenž nově kopíruje formát SBK. Součástí víkendového programu nadále zůstává soutěž talentovaných mladých jezdců European Junior Cup.

WSBK 2016 nabídne nový formát závodního víkendu

Dorna WorldSBK Organization (DWO) ve spolupráci s FIM představila nový formát závodního víkendu mistrovství světa superbikových motocyklů platný od zahajovacího podniku sezony v Austrálii. Jak píší v tiskové zprávě, tato podoba vznikala po jednáních s promotéry jednotlivých podniků, televizemi nebo sponzory. Výsledkem je nová podoba, která má diváky a fanoušky udržet v napětí od pátku až do neděle.

Páteční program je ve znamení dvou hodinových volných tréninků SBK, SSP plus STK1000 (45minut). To je více méně stejné na co jsme byli zvyklí, ale změna je v tom, že jak pro superbiky, tak supersporty bude kombinace časů obou tréninkových jízd (FP1+FP2) rozhodující pro postup do Superpole. Třetí trénink už pro postup nehraje klíčovou roli a čtvrtý trénink zrušili úplně.  Kvalifikace SBK a SSP je navíc od příštího roku ve stejném formátu - Superpole 1 a Superpole 2.

Sobota dopoledne nabídne třetí volné tréninky (SBK-SSP), které mají jen patnáct minut. Tím zároveň skončí tréninková část a začíná bitva o pozice na startu. Ta v případě SBK-SSP proběhne ve dvou patnáctiminutových Superpole. Stejný formát jak pro MS Superbike, tak pro MS Supersport.

Změnou číslo jedna je první závod SBK, který je na programu v jednu odpoledne. Superbiky jely tradičně oba závody v neděli, příští rok tomu bude ale jinak a zda je to tak dobře ukáže až čas. Po závodu superbiků následuje klasická kvalifikace třídy STK1000.

Nedělní program odstartuje série tří zahřívacích tréninků SSP-SBK-STK1000. První závod dne pojedou jezdci MS Supersport, druzí jsou na programu jezdci MS Superbike a třetí klání je na programu v případě kategorie STK1000.

Nový harmonogram víkendu WorldSBK 2016 – ZDE

PÁTEK

09:15 10:00 / 45 min. STK 1000 1. volný trénink
10:15 11:15 / 60 min. World SBK 1. volný trénink
11:30 12:30 / 60 min. World SSP 1. volný trénink
         
13:30 14:30 / 60 min. World SBK 2. volný trénink
14:45 15:45 / 60 min. World SSP 2. volný trénink
16:00 16:45 / 45 min. STK 1000 2. volný trénink

SOBOTA

08:45 09:00 / 15 min. World SBK 3. volný trénink
09:15 09:30 / 15 min. World SSP 3.volný trénink
10:30 10:45 / 15 min. World SBK Superpole 1
10:55 11:10 / 15 min. World SBK Superpole 2
11:30 11:45 / 15 min. World SSP Superpole 1
11:55 12:10 / 15 min. World SSP Superpole 2
         
13:00     World SBK Závod (1)
14:15 14:45 / 30 min. STK 1000 Kvalifikace

NEDĚLE

09:00 09:15 / 15 min. World SSP Warm Up         
09:25 09:40 / 15 min. World SBK Warm Up
09:50 10:05 / 15 min. STK 1000 Warm Up
         
11:20     World SSP Závod
13:00     World SBK Závod (2)
14:20     STK 1000 Závod

 

Poznámka: uvedeny časy MS Superbike, MS Supersport a STK 1000

Jak se Vám líbil tento článek?
Průměr: 1.00
Známkováno: 1x

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.



TOPlist