WSBK - 1. Phillip Island: Už zítra naostro

Obvyklým pátečním programem bude zítra zahájen Hannspree FIM Superbike World Championship 2009. No konečně.

WSBK - 1. Phillip Island: Už zítra naostro
Historie tohoto okruhu sahá do poloviny minulého století, kdy byl jako první okruh v Austrálii vybudován pro mezinárodní automobilové závody Grand Prix. V průběhu let byl několikrát víceméně uzavřen a znovu obnoven. Poslední velká rekonstrukce proběhla po změně majitele v roce 1988.
O rok později, v roce 1989 se tady poprvé jely závody světového motocyklového šampionátu. Ve třídě do 500 ccm tehdy před více než devadesáti tisíci příznivci zvítězil ve velmi emocionálním závodě domácí řízek Wayne Gardner, pozdější obrovská legenda závodního světa nejen dvou ale i čtyř kol. 
Od roku 1990 se tady prohánějí i Superbiky, které tu od té doby účinkovaly ve třicetipěti závodech. To je číslo které dělá Phillip Island historicky nejvytíženější tratí pro tuto třídu.
V těchto pětatřiceti závodech tady třiadvacetkrát slavili domácí. Zatím neohrožovaným králem je Troy Corser který má na kontě sedm vítězství a čtyři pole-positions.  Šestkrát vyhrál Troy Bayliss a pětkrát Anthony Gobert. Ve startovním poli budou kromě Corsera ještě další dva minulí vítězové – Haga a Laconi.


Délka okruhu     4.445 m
Pole Position      vlevo
Délka cílovky      835 m
Race distance   22 kol - 97.790 km
Převýšení            57m
Levých zatáček  7
Pravých               5
Rádius zat. min. 23m, max. 207m
Rekord závodu  Corser 1'31.826 (2007)
Rekord trati        Bayliss 1'31.493 (2008)
Průměrná rychlost dosahuje téměř 175 km/h a maximální je přes 300.

Krásná trať bývá dějištěm mnoha malých i velkých dramat. Zvlášť loňské závody patřily k těm méně nudným zážitkům:


Reportáž z roku 2008.

Jízdní řád
pátek
09.35-10.20 (45 MINS) W SUPERSPORT FREE PRACTICE
10.30-11.30 (60 MINS) W SBK FREE PRACTICE
13.15-14.00 (45 MINS) W SUPERSPORT QUALIFYING PRACTICE
14.15-15.15 (60 MINS) W SBK QUALIFYING PRACTICE 

sobota

09.45-10.30 (45 MINS) W SUPERSPORT FREE PRACTICE
10.45- 11.30 (45 MINS) W SBK QUALIFYING PRACTICE
13.00-13.45 (45 MINS) W SUPERSPORT QUALIFYING PRACTICE
14.00-14.45 (45 MINS) W SBK FREE PRACTICE
15.00-15.12 (12 MINS) W SBK SUPERPOLE (1)
15.19-15.31 (12 MINS) WSBK SUPERPOLE (2)
15.38-15.50 (12 MINS) WSBK SUPERPOLE (3)


neděle
09.20-09.40 (20 MINS) W SBK WARM UP
09.50-10.10 (20 MINS) W SUPERSPORT WARM UP
12.00 W SBK RACE 1 (22 LAPS KM 97.790)
13.25 W SUPERSPORT RACE (21 LAPS KM 93.345)
15.30 W SBK RACE 2 (22 LAPS KM 97.790) 

TV
Eurosport - neděle

1.15 záznam kvalifikace SBK
2.00 WSB přímý přenos 1. rundy
3.00 WSS přímý přenos
5.30 WSB přímý přenos 2. rundy
17.00 začínají záznamy
TV na worldsbk.com
přímé přenosy v aktuální časy, záznamy kdykoli :-)

Jak se Vám líbil tento článek?
Průměr: 0.00
Známkováno: 0x

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.



TOPlist