V Indii Superbiky závodit nebudou

Poslední závod sezony Mistrovství světa produkčních motocyklů 2013 (WSBK), který měl na indickém okruhu Buddh International proběhnout 17. listopadu, byl Mezinárodní motocyklovou federací (FIM) bez náhrady zrušen. Poslední podnik letošní superbikové sezony se tak odehraje 20. října na okruhu v jihošpanělském Jerezu.

V posledních týdnech získávaly informace o zrušení závodu v Indii stále konkrétnější obrysy a ve středu 14. srpna 2013 FIM oficiálně oznámila zrušení finálního podniku superbikové sezony, který měl proběhnout 17. listopadu na dráze Buddh International Circuit.

Konkrétní důvody oficiální zpráva neuvádí, nicméně největším problémem je fakt, že Indická vláda nebere motorsport jako sport. To znamená, že veškeré vybavení od motocyklů, přes náhradní díly, vybavení týmů, časomíra, televizní technika a další a další věci potřebné k zajištění bezvadného chodu závodního víkendu, by musely projít měsíce dopředu celním řízením a za dovoz by všichni museli zaplatit celní poplatky, což by například pro týmy s nižšími rozpočty bylo téměř likvidační.

Na růžích ustláno nemá v Indii ani formule 1, ovšem pro výrobce motocyklů, a zejména pro ty z Japonska, není zpráva o zrušení závodu nijak příznivá. Superbikový šampionát je příležitost jak se dostat do podvědomí lidí a zvýšit prodej motocyklů v době, která není zrovna lehká. Indie má jednu z nejrychleji se rozvíjejících ekonomik a počet obyvatel, který je kolem jedné miliardy, to už je poměrně solidní trh.

Poslední závod letošní superbikové sezony přivítá koncem října na svém okruhu jihošpanělský Jerez. Superbiková premiéra na Buddh International Circuit se tak minimálně o jeden rok odloží.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist