V České republice letos bude 11 světových podniků, rekord v oblasti motocyklového sportu

Česká republika potvrzuje mezinárodní věhlas v motoristickém sportu jako pořadatelské velmoci. Letos dokonce zaznamená v oblasti motocyklového sportu rekord – v kalendáři je 11 podniků mistrovství světa. Diváci se mohou těšit na plochou dráhu, motokros, superbiky, supermoto a miniracing. Za všemi stojí z pozice národní federace motorsportu Autoklub České republiky.

„Tento historický úspěch je založen na dlouhodobě vynikající pověsti českých závodů v zahraničí, za což našim pořadatelům děkuji, moc si cením jejich práce. Svůj výrazný podíl na tom má naše aktivní zastoupení a vliv v mezinárodních federacích, ve kterých má dnes Autoklub ČR historicky nejsilnější diplomatickou pozici. A co je svým způsobem paradoxní, přispěla k tomu i současná pandemie. V situaci, kdy v ostatních zemích odvolávali konání soutěží, jsme se chopili příležitosti a získali tyto sportovní podniky pro nás,“ zhodnotil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR a již třetím rokem člen Představenstva Mezinárodní motocyklové federace FIM. „Za to patří obrovský dík našim pořadatelům, že do toho šli v době, kdy se vůbec nevědělo, jestli a jak se budou moci vůbec konat,“ doplnil Petr Moravec, viceprezident pro motocyklový sport.

Kalendář světových podniků motosportu začíná 16. července FIM Speedway Grand Prix Czech Prix na plochodrážním stadionu Markéta v Praze, hned následující den se tady uskuteční další podnik světového šampionátu. Poslední červencovou neděli – 25. července se v Lokti jede mistrovství světa v motokrosu MXGP. Do České republiky dvakrát zavítají nejlepší světoví sajdkárkrosaři, 22. srpna do Jinína, 10. října se pak vrátí do Kramolína. A například pardubický plochodrážní ovál bude 1. října hostit poslední finále mistrovství světa juniorů, o den později se tady koná čtvrté finále dlouhé ploché dráhy FIM Flat Track World Championship.

„Přidělení podniku je příležitostí udělit divokou kartu našim závodníkům, pro které je to skvělá šance poměřit síly se světovou konkurencí a získání cenných zkušeností do rozvoje kariéry,“ připomněl Petr Moravec. „V zásadě je to přínos pro celý český motorsport a vklad do budoucnosti. A pro české příznivce možnost skvělých zážitků. Mám z toho radost,“ doplnil Jan Šťovíček.

Kompletní kalendář světových podniků motocyklového sportu v ČR 2021

16. červenec ... FIM Speedway Grand Prix Praha
17. červenec ...  FIM Speedway Grand Prix Praha
25. červenec ...  MXGP Loket
25. červenec ...  FIM Supermoto World Championship Vysoké Mýto
6. srpen ...  FIM Superbike World Championship Most
14. srpen ...  FIM MiniGP Alpe Adria Series Cheb
15. srpen ...  FIM MiniGP Alpe Adria Series Cheb
22. srpen ...  FIM Sidecar World Championship Jinín
1. říjen ... FIM Speedway U21 World Championship Pardubice
2. říjen ... FIM Flat Track World Championship Pardubice
10. říjen ... FIM Sidecar World Championship Kramolín

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
skinny přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist