V Aragonii slaví vítězství Rea, Davies, Sofuoglu a Tamburini

Chladnější ale slunečné počasí nabídla španělská Aragonie v den závodu třetího podniku sezony mistrovství světa superbikových motocyklů. První závod superbiků vyhrál jezdec Kawasaki Jonathan Rea, ve druhém slavil vítězství tovární jezdec Ducati Chaz Davies. V supersportech vybojoval plný počet bodů Kenan Sofuoglu, jezdec české stáje Intermoto, Američan Patrick Jacobsen, obsadil velmi dobré druhé místo. Dvanáctým místem také bodoval jezdec SMS Racingu Kevin Wahr. V prvním závodu sezony světového poháru Superstock 1000 vyhrál Ital Roberto Tamburini na BMW. Český závodník Ondřej Ježek obsadil páté místo. Na programu je poslední závod nedělního odpoledne – Superstock 600 s termínem startu v 16 hodin.

Kapitoly článku

Superbike – závod (1)

Po startu ze třetí pozice převzal vedení závodního pole Tom Sykes (Kawasaki Racing) a snažil se ostatním ujet. Na druhém místě pokračoval Chaz Davies (Aruba.it Racing Ducati SBK Team), který neměl v plánu nechat Sykese poodjet a oba Brity ve třetím kole dělily jen dvě desetiny. Třetí jel se ztrátou devíti desetin Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Na čtvrtém místě pokračoval Leon Haslam (Aprilia Racing Team Red Devils), pátý jel Xavi Fores (Aruba.it Racing Ducati SBK Team). Problémy na startu měl jezdec Suzuki Alex Lowes (Voltcom Crescent Suzuki), který musel do boxů, což bylo zřejmě způsobeno přechodem na jednotnou elektroniku. Později tam zamířil také druhý jezdec Randy De Puniet.

V polovině klání na osmnáct kol nadále vedl Tom Sykes. Přes sekundu ztrácel na Brita Jonathan Rea, který předjel Daviese a snažil se týmového kolegu dojet a vyhrát svůj letos čtvrtý závod. Po úvodních devíti kolech Rea jezdil rychlejší časy než Sykes, takže se dalo předpokládat, že v závěru uvidíme bitvu o vítězství mezi jezdci tovární Kawasaki. Chaz Davies zůstával třetí a za ním už byla téměř šestisekundová mezera. Čtvrtý v závodě pokračoval Xavi Fores těsně následován dvojicí Leon Haslam a Jordi Torres. V desátém kole Jonathan Rea vymazal náskok Toma Sykese a souboj o vítězství začal dřív než se původně zdálo.
Šest kol před cílem Jonathan Rea zaútočil na Toma Sykese a převzal vedení závodního pole. Vedoucí trojice byla téměř pohromadě a třetího Chaze Daviese dělilo od první pozice sedm desetin. Bylo jasné, že Rea je dostatečně rychlý, aby oběma ujel, otázkou bylo, jak jsou na tom jeho pneumatiky. Na základě jeho výkonu ve třináctém kole asi dobře, protože navýšil náskok na jezdce Ducati ze sedmi na osm desetin. Pět kol před cílem Chaz Davies Toma Sykese předjel a byl druhý. Na vedení mu chybělo osm desetin a pokud včera říkal, že bude třeba udržet přilnavost pneumatiky jak nejdéle to jen půjde, to byl asi ten správný moment, kdy to mohl rozjet naplno.

Dvě kola před cílem byl rozdíl mezi Chazem Daviesem a prvním Jonathanem Rea jen něco přes dvě desetiny a schylovalo se k bitvě o vítězství v prvním závodu. Chaz Davies v posledním kole na Rea dvakrát zaútočil a bitvu o vítězství prohrál až ve sprintu na cílové rovince, kde byl jen o 51 tisícin pomalejší. První závod superbiků vyhrál Jonathan Rea, druhé místo obsadil Chaz Davies a třetí projel cílem Tom Sykes. Dobrý závod zajel Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse), který s týmem také řešil problémy s elektronikou, ale desáté místo v cíli je dobrou odměnou všem v týmu.

Harmonogram víkendu

Superbike World Championship – závod (1) - 18kol
12°C, dráha suchá, 18°C, vlhkost: 75%

1 - REA Jonathan - Kawasaki Racing Team - Kawasaki ZX-10R - 33'36.937
2 - DAVIES Chaz - Aruba.it Racing Ducati Superbike Team - Ducati Panigale R - +0.051
3 - SYKES Tom - Kawasaki Racing Team - Kawasaki ZX-10R - +4.977
4 - HASLAM Leon - Aprilia Racing Team Red Devils - Aprilia RSV4 RF - +15.088
5 - TORRES Jordi - Aprilia Racing Team Red Devils - Aprilia RSV4 RF - +15.290
6 - FORES Xavi - Aruba.it Racing Ducati Superbike Team - Ducati Panigale R - +16.655
7 - TEROL Nicolas - Althea Racing - Ducati Panigale R - +17.365
8 - MERCADO Leandro - Barni Racing Team - Ducati Panigale R - +25.527
9 - GUINTOLI Sylvain - Pata Honda World Superbike - Honda CBR1000RR SP - +31.464
10 - CAMIER Leon - MV Agusta Reparto Corse - MV Agusta 1000 F4 - +43.013
11 - BARRAGÁN Santiago - Grillini SBK Team - Kawasaki ZX-10R - +43.627
12 - BAIOCCO Matteo - Althea Racing - Ducati Panigale R - +44.893
13 - RAMOS Román - Team Go Eleven - Kawasaki ZX-10R - +47.663
14 - PONSSON Christophe - Grillini SBK Team - Kawasaki ZX-10R - +71.843
15 - CANEPA Niccolò - Team Hero EBR - EBR 1190 RX - +75.919
16 - ALVIZ Javier - Team Pedercini - Kawasaki ZX-10R - +80.816
17 - PEGRAM Larry - Team Hero EBR - EBR 1190 RX - +82.279
18 - TOTH Imre - BMW Team Toth - BMW S1000 RR - +1kolo
19 - RIZMAYER Gábor - BMW Team Toth - BMW S1000 RR - +1kolo

Závod nedokončil/ neklasifikován:
        LOWES Alex - Voltcom Crescent Suzuki - Suzuki GSX-R1000 - 5kol
       BADOVINI Ayrton - BMW Motorrad Italia Superbike Team - BMW S1000 RR - 2kola
       VD MARK Michael - Pata Honda World Superbike - Honda CBR1000RR SP - 9kol
       DE PUNIET Randy - Voltcom Crescent Suzuki - Suzuki GSX-R1000 - 11kol
       SALOM David - Team Pedercini - Kawasaki ZX-10R - 12kol
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist